Ср, 2024-04-24, 17:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 7 » МВФ узяв паузу в переговорах, щоб Україна встигла перерахувати бюджет-2012 і узгодила ціну газу з РФ
12:21
МВФ узяв паузу в переговорах, щоб Україна встигла перерахувати бюджет-2012 і узгодила ціну газу з РФ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У п'ятницю завершився візит місії МВФ, яка працювала в Києві з 25 жовтня по 3 листопада. За її підсумками в представництві МВФ повідомили, що, незважаючи на "прогрес в обговоренні заходів економічної політики, необхідних для завершення другого перегляду програми", сторони взяли паузу "задля доопрацювання технічних питань", передає "КоммерсантЪ-Україна".

Йдеться про ціну газу і рівень її підвищення. "Ми домовилися про те, що після завершення переговорів з Росією, зокрема за ціною газу й іншими умовами, починаємо щільну роботу з місією МВФ над коригуванням програми співпраці на 2012 рік", - заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров.

Як сказало джерело, ознайомлене з ходом переговорів, МВФ наполягав на одномоментному підвищенні тарифів на газ для населення на 30% і для теплокомуненерго на 60%. "Валютний фонд міг би погодитися на плавне підвищення тарифів. Проте в Кабінеті міністрів розраховують на успішний підсумок газових переговорів з Росією, тому на даний момент корекція тарифів небажана", - сказав він.

Враховуючи, що природний газ становить близько 70% у структурі тарифу на тепло, його подорожчання на 60% підвищить тариф на централізоване опалювання в середньому на 42%. Загалом ріст вартості газу, тепла і гарячої води може додати до споживчої інфляції до 2,1 процентного пункту.

Питання корекції тарифів ЖКГ виявилося не єдиною проблемою в ході переговорів. У МВФ наполягають на внесенні коректив до бюджету 2012 року, пропонуючи розраховувати його, ґрунтуючись на рості ВВП у 4%, а не на раніше закладених 5%. "Обсяг номінального ВВП в 2011 році навіть у разі 4-процентного росту економіки, буде вищий за очікуваний і досягне запланованого нами рівня. Тому корекція не потрібна", - заявило джерело.

Проте цей аргумент не переконав МВФ. У результаті було запропоновано перерахувати прибутки держбюджету на основі реалістичнішого прогнозу росту ВВП, внаслідок чого його прибуткову частину має бути понижено на 3 млрд грн. Крім того, як альтернативи розглядається можливість ухвалення низки заходів зі збільшення прибутків держбюджету, додав співрозмовник.

Минулого тижня перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова визнала, що сторони обговорюють обсяг розриву в держбюджеті: "Як тільки цей розрив стане зрозумілий, ми обговорюватимемо, яким способом його закрити: зниженням держвитрат чи збільшенням прибутків".

Джерело уточнило, що МВФ запропонував збільшити резервний фонд держбюджету з 3 млрд грн до 5 млрд грн, а також розширити прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб. До 2011 року в Україні стягувалося 15% прибутків громадян. З 1 січня введено ставку 17% для випадків, коли щомісячний дохід громадянина перевищує десятиразовий розмір мінімальної зарплати на початок року (941 грн) - тобто понад 9410 грн.

"Валютний фонд вимагає підвищити ставку прибуткового податку на 2% для забезпечених громадян, чиї місячні прибутки в 15 разів перевищують прожитковий мінімум", - сказало джерело. Враховуючи, що 1 грудня прожитковий мінімум збільшиться до 1004 грн, підвищена ставка податку може торкнутися середнього класу, який легально одержує більш ніж 15,06 тис грн.

Зауважимо, що в Мінфіні ще у вересні почали вивчати доцільність підвищення ставки податку до 20% для найбагатших громадян, чий дохід перевищує 100 мінімальних зарплат на місяць (тобто 100,4 тис грн.). Це дозволить спрямувати до місцевих бюджетів 93,3 млн грн.

Уряду буде непросто збільшити прибуткову частину бюджету на 3 млрд грн, вважають експерти. "На відміну від урізування витрат, пошук додаткових коштів ніколи не дає швидкого результату. Єдиним виходом в такій ситуації може бути запровадження податку на розкіш - з просторих квартир, будинків, автомобілів з великим об'ємом двигуна. Уряду буде складно провести ці ініціативи через парламент, але вони хоч би не викличуть протестів у суспільстві", - зазначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Швидше за все уряд не зможе і далі йти шляхом урізування витрат. У такій ситуації виходом може стати підвищення податкового навантаження", - уточнює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Джерело не вважає бюджетне питання ключовим: "Виходячи з того, що, окрім тарифів на газ, істотних протиріч у нас немає, зберігається можливість того, що найближчий транш МВФ надійде в Україну навіть в 2011 році". Востаннє Україна отримувала кредит МВФ ще в грудні 2010 року на 1,5 млрд дол, після чого в лютому 2011 року пройшли успішні переговори. Проте виконання вимог МВФ постійно затягувалося, як і черговий візит місії фонду. Вже в 2012 році Нацбанку необхідно буде повернути фонду 3,8 млрд дол.

Зазначимо, Микола Азаров оцінює черговий етап переговорів з МВФ як цілком конструктивний. Під час чергової оцінки виконання програми співробітництва між Україною та МВФ сторонам вдалося знайти взаєморозуміння практично з усіх питань. Про це повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМ.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) взяла паузу задля додаткового опрацювання технічних питань, повідомляється в заяві постійного представника МВФ в Україні Макса Альєра.

Екс-перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський заявив, що керівництво України не провело жодної зустрічі з представниками місії Міжнародного валютного фонду, які перебували в країні з 25 жовтня.

Раніше повідомлялося, що місія МВФ, яка мала завершити роботу в Києві 4 листопада, дочасно залишила Україну. "Місія МВФ уже виїхала. Я знаю, що віце-прем'єр Сергій Тігіпко і міністр фінансів Федір Ярошенко відлетіли до США", - повідомив народний депутат з фракції Партії регіонів Володимир Рибак.

Раніше прем'єр Микола Азаров зазначив, що українська сторона вважає за можливе не підвищувати тарифів на газ для населення, бо розраховує домовитися з Росією про перегляд газових угод. Прем'єр додав, що якщо МВФ не погодиться з такою позицією, то уряд буде роздумувати над своєю позицією надалі, оскільки Україні не потрібні кредити такою ціною, а потрібні на тих умовах, за яких українська економіка розвивалася б.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 919 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ