Чт, 2024-04-25, 15:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 18 » МВС і МНС не знають, як краще злитися, щоб не образити родину президента
12:27
МВС і МНС не знають, як краще злитися, щоб не образити родину президента
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

17 січня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що готує план об'єднання МВС з Міністерством з питань надзвичайних ситуацій і кількома іншими відомствами. Пан Захарченко виступає за передачу МВС нових, не властивих йому функцій. Раніше схожі нововведення просував глава МНС Віктор Балога, проте документи, що виявилися у розпорядженні видання, свідчать, що чиновники розходяться у баченні процесу реформування, передає "КоммерсантЪ-Украина".

У профільному парламентському комітеті схиляються до підтримки ініціатив пана Балоги, проте експерти зазначають, що при ухваленні рішення також матиме значення близькість пана Захарченка до сім'ї президента.
Із заявою про підготовлювані перетворення в МВС Віталій Захарченко виступив на вчорашньому засіданні розширеної колегії міністерства.
"Зараз розробляється концепція реформування системи, яка дозволить перетворити МВС на повноцінний державний механізм забезпечення безпечної життєдіяльності людини", - сказав міністр. Однією зі складових реформи, за словами пана Захарченко, повинна стати передача його міністерству нових функцій і повноважень, розосереджених сьогодні в інших відомствах.
Пан Захарченко підкреслює, що таке укрупнення дозволить привести МВС до європейських стандартів. "У більшості країн (Євросоюзу - ред.) МВС багатопрофільні, вони комплексно вирішують усі проблеми, що виникають у людей. Так, в Польщі до МВС входить пожежна, пенсійна, прикордонна служби, поліція, санітарна інспекція, комісія з прав людини, департамент охорони здоров'я, департамент інформаційного суспільства і багато інших", - розповів міністр.
Втім, таке значне укрупнення МВС Віталію Захарченко буде складно обґрунтувати лише польським досвідом. У посольстві Польщі в Україні, відповідаючи на запит, підкоригували дані міністра. "Поліція, пожежна служба, прикордонники і офіс охорони уряду діють в Польщі як окремі відомства зі своїми бюджетами, але усі вони підпорядковані міністрові внутрішніх справ", - розповіли в дипмісії. Зведення ж про підпорядкування МВС пенсійної системи, системи охорони здоров'я і низки інших не відповідають дійсності - цими питаннями в Польщі займаються не залежні від МВС органи.
Тимчасом ідея посилення Міністерства внутрішніх справ не нова. Ініціативу створення об'єднаного міністерства на основі МВС, МНС і кількох інших відомств ще з початку 2011 року обстоює глава МНС Віктор Балога. "Якщо ви подивитеся на будь-яку країну на захід від України, ніде не побачите МНС. Скрізь є тільки служби порятунку, і усі вони підпорядковані МВС. Яку схему організації МВС ви не візьмете - французьку, німецьку або словацьку, скрізь дотримуються цього принципу", - пояснив Балога.
Переговори про реформування МВС перейшли на стадію підготовки і оформлення документів, розповів співрозмовник в апараті Кабінету міністрів, що надав копії листів МВС, МНС і Міністерства юстиції, яке вже підготувало перший варіант пакету документів про проведення реформи. Залученість Мін'юсту підтвердив і пан Балога, що різко розкритикував ці документи. "Бачення, яке запропонував Мін'юст, - це не реформа, а бедлам. Просте арифметичне об'єднання МНС і МВС неприпустиме", - заявив він.
У проектах президентських указів, підготовлених Мін'юстом, пропонується ліквідовувати МНС, перерозподіливши його функції між міністерствами внутрішніх справ, соціальної політики, енергетики і вугільної промисловості екології і природних ресурсів і спеціально створеною Держінспекцією з питань праці, гірського нагляду, промислової і техногенної безпеки. Останнє відомство повинне також поглинути нинішні Держінспекцію техногенної безпеки і Держінспекцію з питань праці, гірського нагляду і промислової безпеки. Міністерству екології запропоновано передати гідрометеорологічні підрозділи МНС Міненерго - управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС, а Мінсоцполітики - регуляторні функції.
Основні ж повноваження МНС і його особовий склад передбачається передати МВС. Список завдань оновленого міністерства збільшується з 81 до 126. При цьому в переліку з'явилися досить несподівані нові позиції - наприклад, пропонується наділити МВС правом "представляти Кабінет міністрів у міжнародних організаціях і при укладенні міжнародних договорів".
Необхідно зауважити, що запропонований Мін'юстом механізм об'єднання розкритикували як в МНС, так і в МВС. У листі за підписом Віталія Захарченка на ім'я першого віце-прем'єра Андрія Клюєва пропонується ще більше наростити повноваження об'єднаного міністерства. Так, пан Захарченко заперечує проти делегування регуляторних і контрольних функцій МНС іншим відомствам, пропонуючи покласти їх на МВС. Хоча сама реформа, що передбачає укрупнення МВС зі збереженням його чинної структури, заперечень міністра не викликає.
Віктор Балога ж, критикуючи ідеї Мін'юсту, дотримується принципово іншої позиції, вимагаючи відкласти об'єднання відомств до розробки всеосяжної реформи МВС.
Останнім часом Балога акцентує увагу на тому, що Міністерство надзвичайних ситуацій має бути об’єднано з Міністерством внутрішніх справ. Він переконаний, що такий крок наблизить Україну до європейських стандартів, і сподівається на підтримку Януковича.
Так, наприкінці 2011 року МВС та МНС зробили перший крок до об'єднання. Для цього у Мін’юсті у стислий термін виконали великий теоретичний проект, що, на думку Балоги, засвідчило спільну налаштованість на те, щоб об’єднати МНС і МВС.
Мін'юст підготував Януковичу закон про ліквідацію МНС.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 975 | Додав: admin | Теги: мнс, мвс
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ