Пт, 2024-04-19, 15:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 6 » На вулицях Каїра сталися криваві сутички між прихильниками Мубарака та опозицією. Є жертви
12:45
На вулицях Каїра сталися криваві сутички між прихильниками Мубарака та опозицією. Є жертви
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сотні демонстрантів, які вимагають відставки президента Єгипту Хосні Мубарака, залишаються на площі Тахрір в центрі Каїра після того, як протягом середи, 2 лютого, близько 600 людей отримали поранення і троє загинули в результаті запеклих зіткнень з прихильниками єгипетського лідера, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Майже тисяча людей постраждала в середу в результаті зіткнень між прихильниками і супротивниками правлячого режиму президента Мубарака, повідомляє супутниковий телеканал "Аль-Джазіра" з посиланням на медичні джерела. Водночас, як повідомили у Мінохоронздоров'я Єгипту, наразі загинули три людини і ще 611 поранено.

- Противники Мубарака фактично в облозі. Ситуація в Каїрі лишається напруженою
- Сутички між прихильниками та супротивниками влади сталися і в інших містах Єгипту
- У Каїрі все частіше нападають на журналістів
- У знаменитому Каїрському музеї пошкоджено 70 експонатів

За деякими даними, невідомі рано-вранці в четвер, 3 лютого, застрелили на площі Тахрір у Каїрі трьох демонстрантів - супротивників чинного режиму. За словами Мустафи аль-Наггара, одного з організаторів протестів, вогонь з автоматичної зброї вівся по площі із щонайменше трьох точок. Військові не втручаються в те, що відбувається.

В середу на центральну площу єгипетської столиці прийшли люди, які підтримують Мубарака, і спробували витіснити звідти демонстрантів. Прихильники чинної влади кидали каміння, вони були озброєні палицями. В результаті почалися запеклі сутички.

Прихильники Мубарака також почали нападати на співробітників засобів масової інформації. Міжнародний комітет захисту журналістів (CPJ) назвав подібні дії спробою ввести "тотальну цензуру".

Весь вечір 2 лютого групи прихильників Мубарака намагалися пробитися на підступи до площі Тахрір. Постійно спалахували сутички, протиборчі сторони кидали одні в однин різні предмети, зокрема цеглу, каміння і шматки металу. За день з площі поступово пішла приблизно половина антиурядових демонстрантів.

На площі дуже мало військових, щоб тримати ситуацію під контролем. Найбільше, що вони можуть зробити, - це не дати великим групам прихильників Мубарака проникнути на майдан, блокуючи їх на підступах. Час від часу численні проурядові групи оточують на довколишніх вулицях тих, хто покидає площу. На них кричать і починають їх бити.

Є повідомлення про те, що деяким завдають ножових поранень, але здебільшого люди зазнали травм від цегли та каміння, що сипалися на голови протестантів. У результаті дій прихильників Мубарака багато демонстрантів тільки зміцнилися в рішучості залишатися на площі. Зараз це єдине місце, де учасники акцій протесту можуть почуватися у відносній безпеці.

Армія, яка залишається на вулицях єгипетських міст, мало втручалася в те, що відбувається, хоча деякі солдати намагалися заспокоїти ситуацію за допомогою попереджувальних пострілів у повітря.

Коли потемнішало, невідомі почали скидати з дахів будинків на голови протестувальників каміння і підпалені пляшки з бензином. У Каїрі періодично лунають постріли. Біля будівлі Єгипетського музею палають вогнища.

Деякі демонстранти розповідають, що табір супротивників Мубарака залишається практично в облоговому стані, бо прихильники уряду періодично нападають на учасників виступів.

Люди, які вимагають відставки президента Єгипту, впевнені, що зіткнення в Каїрі були організовані самим Мубараком або його наближеними особами. Один з учасників демонстрації сказав, що призвідниками зіткнень були саме прихильники влади. "Вони почали кидати в нас каміння, - сказав чоловік, який представився як Захара. - Потім деякі з нас теж почали кидати каміння, і ми витіснили їх з площі. Тоді вони повернулися - з кіньми, батогами та своїми бандитами".

Прихильники опозиції стверджують, що влада заплатили їхнім супротивникам за організацію зіткнень, а солдати пропустили їх на площу. Перевірити достовірність подібних тверджень неможливо, проте багато західних представників неофіційно підтверджують їх обґрунтованість.

Як передає агентство Reuters, неназваний співробітник адміністрації США підтвердив, що безлади були організовані якимись силами, лояльними до Мубарака, які мали намір залякати демонстрантів.

У свою чергу, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон припустив, що за загостренням ситуації в центрі Каїра, можливо, стоять представники влади. "Якщо підтвердиться, що режим якимось чином сприяє або підтримує насильство, це не можна буде пробачити, - сказав британський прем'єр після зустрічі з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. - Сцени, які ми спостерігаємо, абсолютно неприйнятні".

Гі Мун закликав усі сторони конфлікту до стриманості і заявив про необхідність "мирної трансформації" Єгипту. "Ми не повинні недооцінювати небезпеку дестабілізації Близького Сходу", - сказав генеральний секретар ООН.

Тим часом США дещо посилили свою позицію щодо режиму Мубарака і закликали почати процес передачі влади негайно. Як заявив у середу ввечері прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс, президент Барак Обама вважає, що "передача влади повинна розпочатися зараз, і зараз означає зараз".

Раніше президент США закликав до негайної передачі влади в Єгипті. Також Обама закликав Мубарака відмовитися від участі в президентських виборах восени, фактично відмовивши у підтримці Америки своєму найближчому союзникові в арабському світі.

Такої ж позиції дотримуються й інші світові лідери. Зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала президента Єгипту дати країні зміни, яких прагне народ.

Відзначимо, що в середу єгипетські збройні сили офіційно закликали протестувальників припинити виступи і повернутися до звичайного життя. Масові антиурядові демонстрації в Єгипті не вщухають вже більше тижня. У вівторок Мубарак, який керує країною вже майже 30 років, заявив, що покине свою посаду після чергових президентських виборів у вересні цього року і не висуватиме свою кандидатуру на шостий термін.

Проте демонстранти далі вимагають негайної відставки президента. У разі якщо цю вимогу не буде виконано, вони мають намір у п'ятницю організувати масову маніфестацію біля президентського палацу.

Також повідомлялося, що в середу, 2 лютого, прихильники президента Єгипту Мубарака зчинили сутички з демонстрантами на центральній площі Каїра. Напередодні, 1 лютого, в Єгипті, не зважаючи на комендантську годину, тисячі людей вийшли на центральну площу Каїра Тахрір на сьомий день безладів для участі в безпрецедентній акції протесту за закликом опозиції прийти на "марш протесту мільйонів". Вони, як і раніше, вимагали відставки президента країни Мубарака.

Нагадаємо, що масові акції протесту в Єгипті почалися 25 січня. Раніше повідомлялося, що за ці дні в ході зіткнення загинуло 150 людей.

На тепер, за даними ООН, в ході виступів по всій країні загинули вже близько 300 осіб.

Сутички між прихильниками та супротивниками влади сталися і в інших містах Єгипту

Запекле протистояння між прихильниками та супротивниками Мубарака розгорнулося і в інших містах країни. Десятки тисяч людей вийшли в середу на вулиці по всьому Єгипту. Більшість маніфестацій пройшли мирно, проте були і такі, які закінчилися сутичками. Так, у північній столиці країни Александрії багатотисячним маршем пройшли пропрезидентські активісти. "Президент, ми любимо тебе! Не покидай палаючий Єгипет! Іншого такого Мубарака немає і не буде!" - скандували його прихильники. "Чого ще вони хочуть? Всі їхні вимоги було виконано", - говорили в натовпі.

За даними ЗМІ, напередодні відділенням урядової Національно-демократичної партії з центру було віддано накази повсюдно організовувати мітинги на підтримку президента, щоб показати, що він і сьогодін тримає країну під контролем. Прихильники Мубарака також вітали поліцію, яка знову з'явилася після відходу у зв'язку з безладами. У одному з александрійських районів вони несли на руках правоохоронців, скандуючи: "Народ і поліція - єдині".

Поки сутички було зафіксовано тільки в одному з кварталів середземноморського міста. Там у справу втрутилися військовики, які вимагали від провладних демонстрантів покинути район.

Опозиція теж вивела на вулиці десятки тисяч своїх прихильників. "Марші мільйонів" пройшли в Порт-Саїді, Бены-Суейфі, Шаркії, Танті, Махаллі, Дум'яті, Ас'юті, Луксорі і багатьох інших містах. Основним гаслом маніфестантів став заклик: "Немає діалогу, поки Мубарак не піде!". Більшістю протестних маршів керували активісти забороненої в країні організації "Брати-мусульмани". Серйозних інцидентів зафіксовано не було.

У провінціях тривали грабежі та розбої. Народні дружини та армія десятками заарештовує мародерів, вилучаючи сотні одиниць вогнепальної і холодної зброї. В Ель-Мін'ї було вчинено другу за минулі дні спробу нападу на в'язницю. Група озброєних людей спробувала підпалити будівлю і відкрити головні ворота, щоб випустити в'язнів. Охоронцям і дружинникам вдалося зупинити атаку.

У Каїрі все частіше нападають на журналістів

В Єгипті почастішали випадки нападу на журналістів. Зокрема, постраждала знімальна група російського телеканалу RT арабською мовою - "Русія Аль-Яум". Кореспондента, оператора й асистента затиснули на площі Тахрір між протиборчими сторонами, які закидали одні одних камінням. Один камінь поцілив у журналіста, повідомляє ЛІГА.новини.

Американські телекомпанії Ей-Бі-Сі та Сі-Ен-Ен повідомляють про напади на їхні знімальні групи в Каїрі. Як повідомила ведуча передач Ей-Бі-Сі Крістіана Аманпур, її разом з членами знімальної групи атакували через те, що вони американці. Журналісти відбулися забоями та подряпинами.

Тимчасом МЗС Росії підтверджує звільнення в Єгипті журналістів телеканалу "Звезда". Їх було затримано військовою контррозвідкою за порушення режиму комендантської години. Крім того, у них не було ліцензії на проведення зйомок у громадських місцях.

Також затримано в Єгипті журналістів французького телеканалу France 24. Вони висвітлювали заворушення, які охопили всю країну. Затримання здійснено органами військової контррозвідки. Причина не повідомляється. Тим часом, одного з журналістів раніше легко поранив маніфестант у ході зіткнень у Каїрі.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1073 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ