Пт, 2024-04-19, 23:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Серпень » 24 » Нафта Brent здешевіла до 45, рубль продовжує стрімке падіння - біржі на Близькому Сході закрилися різким обвалом
11:20
Нафта Brent здешевіла до 45, рубль продовжує стрімке падіння - біржі на Близькому Сході закрилися різким обвалом
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Падіння світових індексів, що тривало весь минулий тиждень, викликало різкий обвал на біржах Близького Сходу в неділю, 24 серпня 2015 року.

Про це повідомляє "BBC-Росія".

Біржі Дубаю та Саудівської Аравії закрилися із зниженням на 7% (неділя в цих країнах - робочий день), після того, як минулого тижня індекс Dow Jones впав в США на 6%, а британський FTSE 100 зареєстрував найбільшу за поточний рік тижневу втрату в 5%.

Це пояснюється побоюваннями інвесторів щодо сповільнення китайської економіки й ефекту доміно, яке це уповільнення може справити на глобальну економіку.

Між тим на Близькому Сході головні побоювання пов'язані з низькими цінами на нафту, які продовжують падіння з травня і за цей рік знизилися вже більш ніж удвічі. Так, нафта марки Brent, що коштувала в травні 68 доларів за барель, зараз торгується за 45 доларів.

Це в основному пов'язано з підвищеним пропозицією на ринку, що виникли завдяки американським виробникам сланцевої нафти, які послабили колись міцні позиції країн-членів ОПЕК на світовому ринку нафти.

Песимізму близькосхідним гравцям додав і недавній звіт рейтингового агентства, яке знизило прогноз рейтингу Саудівської Аравії зі стабільного до негативного.

Цей крок відбив побоювання з приводу майбутнього стану фінансів в цій країні, які багато в чому залежать від доходів, одержуваних від експорту нафти.

Усе це відбувається на тлі падіння глобальних ринків, які, в свою чергу, стурбовані уповільненням китайської економіки.

Аналітики називають три основні причини різкого здешевіння нафти: дві політичні та одну економічну.

По-перше, мова йде про спільні зусилля США й Саудівської Аравії, а також ОАЕ, щодо зниження ціни на стратегічну сировину для експортно орієнтованої путінської Росії, що несе відповідальність за розв'язання війни з Україною.

По-друге, дається взнаки командно-адміністративна модель економіки комуністичного Китаю, що, за твердженнями експертів, наразі нагадує СРСР у 1985-1987 роках.

По-третє, попит на вуглеводні суттєво знижує досягнутий протягом 2015 року революційний прорив у технологіях альтернативної енергетики (це насамперед стосується ФРН) та впровадженні революційних систем енергоспоживання загалом в усіх країнах Центральної та Західної Європи.

Ще одним ціноутворюючим (точніше цінознижуючим) фактором, який почав активно проявлятися у 2015-му, але наразі не дає відчутного впливу, є впровадження моди на електромобілі, чому активно опираються найбільші гравці світового автопрому та нафтотрейдери.

На думку представника Кувейту в ОПЕК Мухаммеда аш-Шатті, у найближчі п'ять років ціни на нафту не зможуть повернутися до 100 американських доларів за барель.

Ціни на нафту Brent вперше за шість років впали нижче 45 доларів

Світові ціни на нафту в понеділок демонструють різко негативну динаміку, втрачаючи більше 2%; Brent вперше з 17 березня 2009 року пробив вниз психологічну позначку в 45 доларів за барель на тлі побоювань за економіку Китаю, свідчать дані торгів, повідомляє Прайм.

Сьогодні вранці вартість жовтневих ф'ючерсів на легку нафту WTI падала на 2,52%, до 39,44 долара за барель. Ціна жовтневих ф'ючерсів на північноморську суміш Brent опустилась на 2,09% - до 44,51 долара за барель.

У понеділок індекс Шанхайської фондової біржі впав більш ніж на 8%, незважаючи на рішення влади дозволити інвестувати кошти пенсійного фонду в акції. Побоювання за економіку Китаю приводять інвесторів до думки, що інші економіки Азії також можуть сповільнити своє зростання, що призведе до погіршення ситуації з попитом на нафту.

"Ситуація з надлишком пропозиції продовжує чинити тиск на настрій інвесторів. На ринку панують побоювання щодо перспектив збільшення видобутку і поставок нафти з боку Ірану", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, негативний вплив на ціни на нафту надала статистика американської нафтогазосервісної компанії Baker Hughes. За її даними, кількість бурових установок, зайнятих у видобутку нафти, зросла на 2 одиниці (674 штуки, або плюс 0,29%).

Долар та євро злетіли відносно до рубля при відкритті: долар вище 70 рублів, євро вище 80 рублів

Долар і євро злетіли по відношенню до рубля на "Московської біржі" (MOEX: MOEX) під час відкриття торгів у понеділок, 24 серпня 2015 року. Долар піднявся вище 70 рублів, євро - вище 80 рублів на падінні цін нафти і втечі від ризиків на світових ринках капіталу, інформує "Інтерфакс-Україна" .

Торги по долару США почалися на ЄТС у понеділок угодами в межах 70,06-70,414 рублів за долар, в середньому за півтори хвилини курс склав 70,24 рублів за долар, це на 1,13 рублі вище рівня попереднього закриття. Євро при цьому опинився на позначці 80,6 рублів за один євро, додавши 1,96 рубля. Бівалютний кошик додав 1,5 рубля, склавши 74,9 рубля. Курси обох валют продовжують оновлювати максимуми з перших чисел лютого, тобто вже більш ніж півроку.

Долар виявився на 2,12 рубля вище чинного офіційного курсу, євро - приблизно на 3,9 рубля вище офіційного курсу. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: падіння - біржі, Близький Схід, обвал, 45, нафта Brent, рубль
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ