Пт, 2024-03-29, 11:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 24 » "Нафтогаз" програв РУЕ. Верховний суд підтвердив рішення щодо повернення 12,1 млрд куб м газу
14:51
"Нафтогаз" програв РУЕ. Верховний суд підтвердив рішення щодо повернення 12,1 млрд куб м газу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Верховний суд України підтвердив рішення Шевченківського районного суду міста Києва та Апеляційного суду, якими була підтверджена правомірність рішення Стокгольмської торговельної палати від 8 червня 2010 року, відповідно до якого НАК "Нафтогаз України" зобов'язана повернути компанії "РосУкрЕнерго" 12,1 мільярда кубометрів природного газу, пише "Зеркало недели".

Дане рішення на засіданні у середу, 24 листопада, прийняла колегія суддів під головуванням Василя Гуменюка.

Нагадаємо, засідання ВСУ з розгляду касаційної скарги, яке було призначено на 10 листопада, не відбулося. Тоді на засідання не з'явилися представники жодної зі сторін. Колегія суддів прийшла до висновку, що без отримання певних пояснень від учасників і відповідей на питання, які виникли у суду в ході підготовки до розгляду справи, розглянути його у відповідності з законом неможливо.

Як повідомлялося, за попередніми оцінками, втрати національної акціонерної компанія (НАК) "Нафтогаз України" від взаєморозрахунку зі швейцарським газотрейдером ВАТ "РосУкрЕнерго" становитимуть 9,6 млрд грн. Це випливає з аудиту консолідованої фінансової звітності компанії за 2009 р., проведеного аудиторською компанією Ernst & Young.

Як відомо, 23 вересня, у приймальню громадян Верховного суду України надійшла скарга НАК "Нафтогаз України" на рішення Шевченківського райсуду м. Києва від 13 серпня 2010 року та рішення апеляційного суду столиці від 17 вересня 2010 року у справі за заявою швейцарського газотрейдера "РосУкрЕнерго" про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу. У прес-службі ВСУ цю інформацію підтвердили.

Як повідомлялося, Шевченківський райсуд Києва 13 серпня визнав, що НАК "Нафтогаз України" порушила контракт і зобов'язана повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, узгоджений сторонами. Зараз аналогічний обсяг газу коштує близько 3 млрд дол. Якщо трейдер отримає газ, то він зможе відновити свій бізнес у Європі, повністю загублений після російсько-українського газового конфлікту початку 2009 року.

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. "Нафтогаз" за розпорядженням тодішнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, що належали "РосУкрЕнерго". Підставою стало право вимоги з трейдера боргу розміром 1,7 млрд дол, який "Нафтогазу" перевідступив "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не було оформлено юридично між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго".

Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру взагалі, що зробило неможливою реалізацію контрактів у Європі. До російської монополії "РосУкрЕнерго" претензій не висувало, але звернулося в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути з НАК 11 млрд кубометрів і пені. У червні суд підтримав трейдера.

Нова влада України відкрито не підтримала трейдера, але одразу дала зрозуміти, що рішення міжнародного арбітражу буде підтверджено. Служба безпеки України порушила кримінальну справу щодо вилучення газу зі сховищ, було затримано колишнього першого заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка та співробітників митної служби України. Митна служба навіть визнала факт відбору газу незаконним.

Адвокати затриманих намагалися притягти до справи голову "Газпрому" Олексія Міллера і його заступника Валерія Голубєва як свідків у кримінальній справі щодо незаконного розмитнення природного газу, а юристи "Нафтогазу", які захищали компанію в Стокгольмі, стверджували, що істотним чинником програшу справи став тиск з боку "Газпрому".

Рішення районного суду стало логічним продовженням української політики щодо спірного газу. "РосУкрЕнерго" має право на отримання від "Нафтогазу" не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, яка може бути узгоджена сторонами у письмовій формі) 11 млрд кубометрів природного газу на умовах не менш сприятливих для "РосУкрЕнерго", ніж ті, що діяли до 31 грудня 2008 року (або на умовах, узгоджених сторонами письмово), який зберігається в ПСГ України і має бути поставлений за заявкою "РосУкрЕнерго" на підставі контракту 3/04", - йдеться у рішенні суду. Також в ньому сказано, що "Нафтогаз" повинен передати "РосУкрЕнерго" ще 1,1 млрд кубометрів газу у вигляді штрафних санкцій.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що "Нафтогаз" програє і в другій, і в третій інстанціях. Експерт зазначає, що зараз спірний газ коштує близько 3 млрд дол. На думку Корчемкіна, трейдер отримає газ і зможе відновити свій бізнес з його експорту до Європи, оскільки "зараз це влаштовує і російську, і українську сторони".

1 липня цього року ВР на вимогу опозиції створила тимчасову слідчу комісію щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня, розслідування фактів корупційної діяльності "РосУкрЕнерго" і причетності до цього посадових осіб органів державної влади, арешту екс-глави Державної митної служби Макаренка. Однак ТСК зі своїм завданням не впоралася.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1009 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ