Вт, 2024-03-19, 05:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 24 » NASA запускає в космос унікальний корабель-лабораторію
11:51
NASA запускає в космос унікальний корабель-лабораторію
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

NASA запускає в космос лабораторію, яка дозволяє вивчати загадки Всесвіту в інфрачервоній області спектра. Наприклад, можна побачити чорні діри або зазирнути прямо в центр Чумацького шляху.

"Цей корабель унікальний тим, що у нас величезні двері в хвостовій частині. Там міститься телескоп. Але завдяки архітектурі цієї лабораторії, ми не помічаємо різниці, летимо ми з величезною діркою в літаку чи ні. Повітряні потоки не заважають маневруванню з відкритими гігантськими дверима", - розповідає пілот Френк Батіс.

Прилад передав на Землю перші кадри - зображення Юпітера і ядра галактики М82. Телескоп знімає не те, що ми б побачили своїм оком за допомогою потужної оптики, ця громіздка техніка спостерігає за Всесвітом в інфрачервоній області спектра. Це дозволяє побачити найбільш загадкові явища в небі - чорні діри.

"Унікально те, що коли ми летимо на Захід, то телескоп спрямований на південь. Це дозволяє нам дивитися прямо в центр галактики, в центр Чумацького шляху. Коли ми бачимо це все в інфрачервоних променях, особливо серцевину галактики - ми вважаємо, що це чорна діра - то ми бачимо у багато разів більше, ніж просто за допомогою звичайного телескопа. Ми можемо зібрати дуже багато нових даних про те, про що ми майже нічого не знаємо ", - пояснює Брен Коблі, керівник проекту" Софія ".

Заступник Директора NASA розповіла, що сама здивована тим, що в рік, коли скорочується державний бюджет, вдалося добудувати літаючу обсерваторію.

"Як ви знаєте, NASA - це тільки півпроцента всього бюджету Сполучених Штатів, і у нас є різні програми, і ми дуже вражені тим, що вдалося побудувати і тепер використовувати цю дослідницьку лабораторію, незважаючи на те, що її збірка зайняла багато часу. Звичайно , були спроби її скоротити, але ми відстояли цей телескоп. Крім того, за допомогою цього телескопа можна буде визначати хімічний склад міжзоряних скупчень газу і далеких космічних об'єктів. Цей телескоп легший і легший ніж, наприклад, космічний ветеран Хаббл. Лабораторію на літаку можна полагодити без виходів у відкритий космос ", - говорить Лорі Гарвер, заступник директора NASA.

Дзеркало, яке було використане при будівництві цієї обсерваторії, велике - 270 сантиметрів у діаметрі. Для порівняння: дзеркало, за допомогою якого телескоп Хаббл вдивляється в глибини космосу, тільки 240 сантиметрів. Ця авіа-обсерваторія буде перебувати в тих шарах атмосфери, де практично немає водяної пари, що поглинає інфрачервоне випромінювання. Цей інструментарій дозволить вивчити тепловий образ зірок, галактик і чорних дірок.

Нещодавно космічний інфрачервоний телескоп Herschel виявив у центрі нашої Галактики перекручене кільце щільного газу, що нагадує за формою математичний символ нескінченності.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 922 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ