Чт, 2024-04-25, 16:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 28 » НАТО бере під контроль всю військову операцію в Лівії. Повстанці захопили Сирт - рідне місто Каддафі
11:52
НАТО бере під контроль всю військову операцію в Лівії. Повстанці захопили Сирт - рідне місто Каддафі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада НАТО у неділю в Брюсселі схвалила рішення взяти на себе відповідальність за командування всіма військовими операціями в Лівії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Наша мета - захистити цивільне населення і території, населені цивільними особами, від загроз, які походять від режиму Каддафі", - заявив генеральний секретар Альянсу Андерс Фоґ Расмуссен. За його словами, "НАТО виконає всі пункти резолюції ООН. Не більше і не менше".

- Каддафі відправлять у заслання
- Опозиційний уряд налагоджує постачання нафти з Рас-Лануфа
- Влада Джамахірії оголосила НАТО терористами

Секретар нагадав, що минулого тижня Альянс ухвалив рішення про початок двох операцій НАТО: з морського патрулювання узбережжя Лівії задля підтримання ембарго РБ ООН на постачання зброї та із забезпечення закритої для польотів зони, передає РИА "Новости".

"Сьогоднішнє рішення дозволяє нам йти ще далі", - заявив генсек НАТО. Він також пообіцяв діяти "в тісній взаємодії з регіональними партнерами". "Ми доручили військовому командуванню НАТО розпочати виконання цієї операції негайно", - сказав він.

Командування НАТО заявляє, що буде дуже акуратно підходити до застосування сили задля убезпечення мирного населення Лівії, передає gazeta.ru.

Мандат операції НАТО в Лівії передбачатиме можливість авіаударів по наземних цілях, про сухопутну ж операцію "зараз не йдеться". Про це повідомило 27 березня дипломатичне джерело в НАТО. "Передача НАТО військового управління операцією "Одіссея. Світанок" забере ще кілька днів, - сказав він. - Це питання вирішено, час потрібен на технічні деталі".

Командувати військовими операціями в Лівії буде канадський генерал Шарль Бушар. Що стосується визначення стратегічних цілей операції і умов для її припинення, то цим і займеться контактна група, яку буде створено 29 березня.

17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію, яка передбачає можливість проведення іноземної військової операції для захисту населення Лівії від військ лідера країни Муаммара Каддафі. Військова операція "Одіссея. Світанок" розпочалася 19 березня, в ній беруть участь США, Великобританія, Франція та низка інших країн.

Тим часом лівійські повстанці продовжують наступ на сили полковника Каддафі. Загони лівійських повстанців у понеділок заявили про захоплення рідного міста Муаммара Каддафі - Сирта, розташованого за 600 км на схід від Тріполі, передає Reuters з посиланням на офіційного представника бунтівників. Отже, повстанці просунулися ще далі на Захід у бік Тріполі. За останніми даними, під владою опозиційних сил вже Бін Джавад, Рас-Лануф, Ель-Агейла, Брега і Адждабія, передає NEWSru.com.

Сили міжнародної коаліції ввечері в неділю піддали Сирт авіаударам. Також пізно увечері в неділю сили міжнародної коаліції завдали ударів по позиціях військ Каддафі в Тріполі. Повідомляється щонайменше про кілька вибухів. Коаліція також завдала удару по військовій базі урядових військ у місті Себха, розташованому на південному заході Лівії.

Каддафі відправлять у заслання

Італія і Німеччина мають намір висунути власний план врегулювання кризи в Лівії. Мова йде перш за все про негайне припинення вогню в північноафриканській країні. Крім цього, сторони вирішили подумати про заслання для лівійського лідера Муаммара Каддафі, передає ТСН.

План, ймовірно, буде представлено у вигляді спільної пропозиції Італії та Німеччини на зустрічі міністрів закордонних справ зацікавлених країн у Лондоні. "У нас є план, і ми подивимося, чи вдасться перетворити його на італійсько-німецьку пропозицію. Було б добре розробити спільний документ, щоб представити його у вівторок", - заявив глава італійського дипломатичного відомства Франко Фраттіні.

Говорячи про зміст спільного плану, над яким зараз працюють Рим і Берлін, він зазначив, що йдеться насамперед про негайне припинення вогню в Лівії. "Припинення вогню, передусім. Контроль і моніторинг цього повинні здійснювати сили ООН. І створення постійного гуманітарного коридору, над яким ми працюємо з турецьким урядом", - додав глава МЗС Італії.

Фраттіні підкреслив, що для врегулювання в Лівії потрібен серйозний внесок Африканського союзу і Ліги арабських держав, перш за все щодо залучення в цей процес опозиційних сил Бенгазі.

"Вони хочуть єдиної Лівії, відмовляються від переговорів з Каддафі, мають намір дотримуватись міжнародних договорів, укладених їхньою країною, зокрема комерційних угод", - зазначив міністр, кажучи про лівійську опозицію.

Крім того, глава МЗС вказав на необхідність залучити до врегулювання кризи найбільші "племінні групи". "Всі разом вони будуть працювати над конституцією Лівії, якої у країни досі немає", - заявив він.

Відповідаючи на запитання про долю нинішнього лівійського лідера Муаммара Каддафі, Фраттіні підкреслив, що він не може більше залишатися при владі і має залишити країну.

"Треба подумати про заслання для Каддафі, і Африканський союз вже взяв на себе завдання знайти тут рішення", - заявив італійський міністр. Він також зауважив, що серед прихильників Каддафі є сили, які "зсередини працюють, щоб сприяти такому виходу".

Опозиційний уряд налагоджує постачання нафти з Рас-Лануфа

Варто відзначити, що опозиційний уряд вже починає укладати економічні угоди. Так, після захоплення Рас-Лануфа, де працюють один з найбільших переробних заводів країни й нафтоналивний термінал, і зосереджено практично половина всього "нафтового півмісяця" затоки Сирт, представники повстанців у Бенгазі поспішили повідомити, що мають намір найближчим часом відновити постачання сирої нафти на світові ринки.

Своїм посередником і збувальником вони обрали Катар, з яким вже укладено всі необхідні угоди. Першу нафту на Захід вони обіцяють протягом тижня.

Влада Джамахірії оголосила НАТО терористами

Водночас офіційний представник уряду Джамахірії Ібрагім Муса заявив, що НАТО перебрало на себе командування всіма військовими діями в Лівії, для того щоб "тероризувати і вбивати" громадян цієї країни, здійснюючи "змову, спрямовану на приниження і ослаблення" цієї північноафриканської країни. За його словами, лівійці "живуть в атмосфері терору, страх і напруженість панують всюди".

"Ми вважаємо, що продовження бомбардувань є частиною плану, спрямованого на те, щоб поставити лівійський уряд у програшне становище на майбутніх переговорах. НАТО готове вбивати мирних людей, знищувати армійські тренувальні табори, бази, КПП та інші об'єкти", - сказав Ібрагім в інтерв'ю лівійському телебаченню.

Він визнав, що збройні загони заколотників просуваються на захід країни, але відмовився хоч щось повідомити про плани проурядових сил.

"Захід не прагне захищати цивільне населення, він має намір поставити лівійський народ на коліна під загрозою голоду", - підкреслив лівійський представник. Усього, як стверджує офіційний Тріполі, за тиждень бомбардувань міжнародної коаліції загинули близько 100 мирних жителів.

Телебачення Джамахірії, тимчасом, продемонструвало сюжет, який доводить, що Муаммар Каддафі ще й досіперебуває в Тріполі. Телеглядачам показали білосніжний автомобіль лідера в його резиденції в столиці, який оточували сотні прихильників Каддафі, розмахуючи зеленими прапорами. Разом з тим, самого Каддафі побачити в телесюжеті не вдалося. Востаннє лівійський лідер виступав з промовою на телебаченні минулого вівторка.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 952 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ