Сб, 2024-04-20, 13:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 25 » НАТО починає операцію проти Лівії. У ній візьмуть участь 28 країн Альянсу за "афганською моделлю"
10:55
НАТО починає операцію проти Лівії. У ній візьмуть участь 28 країн Альянсу за "афганською моделлю"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

У НАТО схвалили рішення розпочати операцію із забезпечення безполітної зони над територією Лівії. Про це заявив генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен за підсумками засідання Ради НАТО на рівні послів, передає ИТАР-ТАСС.

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила в четвер, що уряди всіх 28 країн-членів НАТО дали вказівки своїм військовим взяти участь в операції міжнародної коаліції в Лівії.

"Всі 28 наших союзників по НАТО приєднаються до операції, щоб взяти громадян під більш широкий захист. Міжнародна коаліція контролює повітряний простір Лівії, і люди починають відчувати це", - сказала Клінтон, виступаючи в четвер увечері зі спеціальною заявою.

- Євросоюз вимагає негайної відмови Каддафі від влади і готовий до нових заходів проти режиму
- Авіація завдала ударів у серце Лівії
- Саркозі - за незалежне політичне керування операцією
- США продовжать участь в операції і після передачі керівництва

"Ми намагаємося діяти в рамках широких міжнародних зусиль для захисту цивільного населення від режиму Муаммара Каддафі, - заявив Расмуссен. - Ми будемо співпрацювати з нашими партнерами в регіоні та вітаємо їхній внесок".

"Всі країни НАТО готові виконати свої зобов'язання з реалізації резолюції РБ ООН. Ось чому ми ухвалили рішення взяти відповідальність за забезпечення безполітної зони", - сказав генсек. Він також зазначив, що Альянс продовжує переговори про надання своїм силам "більш широкої ролі".

Як пояснило джерело в НАТО, мандат операції Альянсу передбачає "тільки забезпечення безполітної зони над територією Лівії". У той же час повітряні сили НАТО матимуть право захищатися, якщо їх буде атаковано.

На даний момент міжнародна коаліційна операція "Одіссея. Світанок" і операція Альянсу, назва якої поки що не озвучено, будуть здійснюватися паралельно.

Водночас дипломатичне джерело в Брюсселі повідомило в четвер, 24 березня, що військове управління операцією "Одіссея. Світанок" може бути передане НАТО "вже на початку наступного тижня", тоді як політичне керівництво буде здійснюватися контактною групою представників країн, які входять до неї.

Отже, поки що за основу операції в Лівії взято афганську модель. У цій країні діє міжнародна військова коаліція під командуванням США, паралельно якій здійснюється місія Міжнародних сил сприяння безпеці (МССБ) під командуванням НАТО.

Протягом найближчих двох днів НАТО перебере у США командування щодо виконання цього завдання на себе, але керівництву Альянсу ще належить схвалити рішення, яка саме з країн-учасниць може взяти на себе провідну роль у виконанні цієї місії. Це рішення буде ухвалено, виходячи зі "вже сформованої системи командування", зазначив генсек НАТО.

В операції із забезпечення безполітної зони у повітряному просторі Лівії візьмуть участь бойові літаки Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), зазначила Клінтон. Отож ОАЕ стануть другою після Катару арабською країною, що долучилася до військової операції в Лівії.

За словами Клінтон, військово-повітряні сили та система протиповітряної оборони (ППО) Лівії в результаті обстрілу коаліції з застосуванням крилатих ракет Tomahawk і бомбардувань з використанням літаків фактично придушені. Тим не менш, сухопутні війська Каддафі й далі становлять загрозу повстанцям у Лівії, вважає Клінтон.

На брифінгу в Пентагоні віце-адмірал американського флоту Білл Гортні заявив, що зараз в операції так чи інакше беруть участь усього 350 літаків, причому половина з них - американські. У блокаді лівійського узбережжя, націленої на дотримання режиму ембарго, зайняті 38 кораблів, 12 з них - американські, передає Бі-Бі-Сі.

Адмірал підкреслив, що наземні лівійські війська й надалі будуть піддаватися ударам з повітря, якщо загрожуватимуть мирному населенню країни. "Наше послання військам режиму просте: припиніть бойові дії. Припиніть підкорятися наказам Каддафі", - сказав він.

17 березня РБ ООН ухвалила резолюцію, яка передбачає можливість проведення іноземної військової операції для захисту населення Лівії від військ лідера країни Муаммара Каддафі. Військова операція розпочалася 19 березня, в ній беруть участь США, Великобританія, Франція та низка інших країн.

Авіація завдала ударів у серце Лівії

У ніч проти п'ятниці авіація країн західної коаліції відновила удари по Тріполі та околицях столиці Лівії. Бомбування зазнали адміністративні будівлі та позиції військових. Напередодні літаки союзників здійснили наліт на військову базу, розташовану на відстані 250 кілометрів від узбережжя. Також були обстріляні об'єкти у місті Себха, що перебуває під контролем прихильників лівійського лідера Муаммара Каддафі, за 700 км від Тріполі, передає NEWSru.com.

У минулий четвер французький винищувач збив військовий літак сил Каддафі. Збите повітряне судно стало першим, яке порушило запроваджений резолюцією РБ ООН режим безполітної зони у повітряному просторі країни. Спочатку Франція відмовлялася підтвердити ці відомості, проте потім у міністерстві оборони країни заявили, що лівійський літак G-2 Galeb югославського виробництва справді було збито ракетою, випущеною із французького винищувача Rafale.

Як повідомляє РБК, авіанальоти коаліції не змогли зупинити армію Каддафі. Напередодні союзники успішно вразили цілі в південній частині Лівії, проте вночі урядова бронетехніка, відкинута від Місрати, знову увійшла в місто. У той же час завдяки регулярному обстрілу стратегічних центрів коаліції вдалося запобігти захопленню армією Каддафі оплоту повстанців - міста Бенгазі.

Саркозі - за незалежне політичне керування операцією

Франція виступає за незалежне політичне керування операцією в Лівії, навіть якщо військову координацію буде здійснювати НАТО. Про це заявив президент Франції Ніколя Саркозі за підсумками саміту ЄС.

"Політичне керування коаліційної операцією в Лівії повинно бути національним, навіть якщо військова координація дій буде заснована на машині НАТО", - сказав Саркозі. Таким чином президент Франції знову підтвердив, що Париж не має наміру віддавати свою операцію "Одіссея. Світанок" під прапор НАТО повністю.

29 березня в Лондоні відбудеться міністерська конференція учасників міжнародної коаліції по Лівії, на підставі якої повинна бути створена Контактна група для політичного управління операцією. Вона займеться визначенням пріоритетів і стратегічних цілей лівійської кампанії.

Франція готова віддати в руки НАТО тільки військове управління операцією. Альянс має всі необхідні для того штабні структури, яких сьогодні немає у коаліції.

США продовжать участь в операції і після передачі керівництва

Як заявив в інтерв'ю телекомпанії ABC голова африканського командування збройних сил США генерал Картер Хем, який координує дії сил коаліції в рамках операції зі встановлення безполітної зони над Лівією, Сполучені Штати продовжать участь у військовій операції і після передачі командування НАТО, повідомляють "Вести".

За словами генерала, наступний етап участі США в операції буде полягати в наданні особливого військового потенціалу - можливо, подальшої підтримки спецслужб, засобів зв'язку, літаків-заправників. Як підкреслив Хем, однак на новому етапі вже не буде такої великої кількості американських бойових літаків. Генерал запевнив, що передача командування операцією силам НАТО пройде порівняно швидко. Водночас, за словами Хема, цей процес передбачає також і певні механізми і досить складні процедурні питання, вирішення яких може затягнутися.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1034 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ