Пт, 2024-04-19, 01:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 15 » Не бачать для себе перспектив і від'їжджають за кордон більшість освічених українців
11:35
Не бачать для себе перспектив і від'їжджають за кордон більшість освічених українців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Провідний експерт Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко припускає хвилю міграції з України її інтелектуального потенціалу, передає УНІАН.

На прес-конференції Розенко повідомив, що соціологічні дослідження, які проводить Центр Разумкова, засвідчують, що понад 65% громадян України вважають, що країна розвивається у неправильному напрямі.

"І абсолютна більшість людей, умовно кажучи, не бачить своєї перспективи розвитку, себе у саме цій країні. Якщо було кілька хвиль витоку робочої сили з України - перша хвиля в середині 80-х - початку 90-х, коли Україна втратила саме інтелектуальний потенціал (це науковці, інтелігенція, і ті, хто з цим пов’язаний), а сьогодні ми маємо іншу структуру виїзду з України - переважно сезонна зайнятість низькокваліфікованих працівників, то, на жаль, я прогнозую, що все ж таки третя хвиля, якщо ми можемо так сказати, якраз пов’язана буде із втратою Україною саме інтелектуального потенціалу. Саме тих здатних до мислення людей, які просто не бачать перспективи розвитку науки, високих технологій, виробництва в цілому в Україні", - заявив експерт.

За словами Розенка, західні ринки зараз роблять ставки на працівників високих кваліфікацій. "І більше того, західні країни заохочують перетік до себе саме висококваліфікованої робочої сили", - наголосив він.

Водночас провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко заявила, що вважає міграцію науковців нормальним явищем. "Треба мати на увазі, що сучасні молоді люди, які знають мову, освічені, - для них світ більш відкритий. Зараз є можливості отримати освіту за кордоном... Напевно, це зараз є десь такий нормальний процес", - вважає експерт.

За її словами, не можна сказати, що зараз відбувається масовий виїзд із України освічених людей.

"Поживши там і побачивши, що скрізь є свої проблеми... І говорити, що в Україні немає перспектив, можуть лише тільки українці. Бо ми звикли до всього критично ставитись, навіть не критично, точніше - песимістично. Бо насправді в України дуже високий потенціал. І всі міжнародні експерти про це говорять", - заявила Ткаченко.

Зазначимо, Україна є лідером у списку нових мігрантів до Росії, Польщі та Чехії. Такий висновок зробили експерти Організації з економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), що об'єднує розвинені країни світу. Українці опинилася на десятому місці серед тих, хто виїжджає до розвинених країн, а у першу трійку списку входять китайці, румуни (аналітики враховували й внутрішню міграцію) та індійці.

Вже через 5-10 років на заводах і фермах України працюватимуть мігранти з Середньої Азії й Африки. Незважаючи на невисоку тривалість життя українців - 68,2 року проти 74,6 року європейців - багатьом нашим співвітчизникам доведеться працювати в буквальному сенсі "до кінця своїх днів". Справа не лише в прийдешній пенсійній реформі, яка передбачає підвищення вікового цензу для виходу на заслужений відпочинок, а й у різкому зниженні припливу молодих кадрів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 928 | Додав: adminA | Теги: відтік за кордон українців
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ