Вт, 2024-04-23, 12:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Травень » 9 » Непідконтрольні території на сході країни Кабмін вивів із загального енергоринку України
15:15
Непідконтрольні території на сході країни Кабмін вивів із загального енергоринку України
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Кабінет міністрів вивів непідконтрольні території на сході країни із загального енергетичного ринку України, зобов'язавши енергопостачальні компанії "ДТЕК Донецобленерго" і "Луганське енергетичне об'єднання" закуповувати електроенергію у місцевих компаній і вести її окремий облік, передає УНІАН.

Відповідне рішення закріплене в урядовій постанові від 7 травня 2015 року.

"Ця постанова набирає чинності з 7 травня 2015 року та діє до повного відновлення конституційного ладу України на неконтрольованій території", - йдеться в документі.

Згідно з постановою, диспетчерське управління виробництвом, передачею, розподілом і постачанням електричної енергії, а також передача електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами на неконтрольованої території здійснюються Донбаською електроенергетичною системою.

Крім цього, згідно з документом, забороняється енергокомпаніям на непідконтрольних територіях продаж електроенергії в регіони, контрольовані українською владою, а перетоки електроенергії між окупованою частиною Донбасу та України оформляються окремими договорами.

Також Кабмін постановив, що порядок, механізм та принципи взаємодії суб'єктів електроенергетики всередині окупованої частини Донбасу визначаються багатосторонніми договорами, а взаєморозрахунки здійснюються у грошовій (безготівковій та готівковій) формі або будь-якій інший формі, не забороненій законодавством (окрім виплати заробітної плати).

При цьому Кабмін зобов'язав енергопостачальні компанії "ДТЕК Донецькобленерго" і "Луганське енергетичне об'єднання", що надають свої послуги як на окупованій частині Донбасу, так і в підконтрольних українськый влады регіонах, вести окремий бухгалтерський облік господарської діяльності.

Розрахунки за продаж різниці перетоків електричної енергії між окупованою частина Донбасу і рештою України, згідно з постановою Кабміну, здійснюються у безготівковій формі через окремі поточні рахунки "ДТЕК Донецькобленерго" і "Луганське енергетичне об'єднання", відкриті в уповноваженому банку, і поточний рахунок зі спеціальним режимом використання оптового постачальника.

Також, згідно з постановою Кабміну, з 7 травня 2015 року Донбаською енергосистемою буде складатися окремий баланс споживання електроенергії на окупованій території сходу України.

Крім цього, Кабмін доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, і держкомпанії "Енергоринок" розробити та запровадити механізм накопичення запасів вугільної продукції для проходження осінньо-зимового періоду 2015-2016 рр. з використанням коштів, нарахованих, але не виплачених виробникам електричної енергії, що здійснюють діяльність на неконтрольованій території.

Також уряд постановив, що дія постанови Кабінету міністрів України від 15 серпня 2005 року №745 "Про перехід до єдиних тарифів на електричну енергію, що відпускається споживачам" і від 19 липня 2000 року №1136 "Про врегулювання відносин на оптовому ринку електричної енергії України" не поширюється на неконтрольовану територію.

Зазначимо, Міненерговугілля України в лютому 2015 року затвердило список електростанцій, які знаходяться на територіях, підконтрольних проросійським терористам, для припинення розрахунків із ними. Згідно зі списком, на окупованій частині Донбасу знаходяться: Старобешівська ТЕС ("Донбасенерго"), Зуївська ТЕС (ДТЕК, бізнесмена Ріната Ахметова), Зуївська експериментальна ТЕЦ, енергоустановки Донецького метзаводу, Ясинуватського коксохімічного заводу, Алчевського коксохімічного заводу, Горлівського коксохімзаводу, Макіївського метзаводу , Алчевського меткомбінату, Єнакієвського метзаводу, "Макіївкоксу", ТЕЦ ВАТ "Силур", енергетичні установки концерну "Стирол" (бізнесмена Дмитра Фірташа), комбінату "Каргіл" та "ТПК "Укрсплав".

Нагадаємо, 21 листопада Росія припинила постачання вугілля українським компаніям "Центренерго" і ДТЕК.

На тлі дефіциту вугілля й неможливості його вивезення з не контрольованих українською владою територій енергокомпанії були змушені налагодити поставки вугілля з Росії.

У Міненерго і ДТЕК підтвердили цей факт, однак жодних пояснень тоді не надали.

Зазначимо, в частині забезпечення нафтопродуктами Україна на 80% залежить від імпортного пального, з якого більш як 50% постачається з Бєларусі. Ядерне паливо для потреб атомних станцій України, які виробляють понад 50% електроенергії, постачається з Росії. Лише невелика частка ядерного палива постачається за контрактом з американсько-японською компанією Westinghouse.

Також, за даними Міненерговугілля, Україна за останні місяці втратила близько 12 млн тонн вугілля через військові дії на Донбасі. Тому країна купить у Російської Федерації у 2014 році 3,1 млн тонн енергетичного вугілля і 0,5 млн тонн у ПАР. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 734 | Додав: adminA | Теги: загального енергоринку України, Кабмін, сході країни, непідконтрольні території
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ