Чт, 2024-03-28, 14:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 6 » Новим прем'єром Абромавичус бачить Яресько: вона прозахідний технократ, незалежна від політпартій
12:34
Новим прем'єром Абромавичус бачить Яресько: вона прозахідний технократ, незалежна від політпартій
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Айварас Абромавичус, котрий подав у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України, бачить в якості ефективного прем'єр-міністра нинішнього керівника Мінфіну Наталію Яресько. Про це він заявив 5 лютого 2016 року в інтерв'ю AP, на яке посилається "Інтерфакс-Україна".

"Лише повністю технократичний уряд здатен, звичайно ж, за допомогою гарантій президента і коаліції, посунути нас на зовсім інший рівень прогресу та стандартів життя... Я запропонував кандидатуру Яресько з умовою, що новий прем'єр сама може набирати міністрів з повною свободою вибору", - сказав він в інтерв'ю Associated Press.

На думку Абромавичуса, на посаді прем'єра Яресько зможе продовжити розпочаті реформи й водночас зможе залишатися незалежною від тих чи інших впливових політичних сил.

Абромавичус додав, що на рівень заступника міністра й вище слід призначити лише тих, хто "не був в уряді до Майдану".

Окрім того, Абромавичус виступає за відставку керівника ГПУ.

"Давайте використаємо ситуацію, коли є можливість повного перезавантаження й призначимо нового керівника ГПУ", - додав міністр.

Нагадаємо, Абромавичус заявив 3 лютого, що йде з посади. Причина - конфлікт із заступником глави фракції БПП Ігорем Кононенко, якого журналісти називають "уповноваженим" або "гаманцем" голови держави. Наступного дня відбулося екстрене засідання Кабміну, на якому чотири міністри відкликали свої заяви про відставку. Однак Абромавичус заявив, що не збирається переглядати своє рішення про вихід з Кабміну.

Увечері 4 лютого Кабмін зібрався на позачергову нараду. На нараді чотири міністри заявили, що готові відкликати заяви про відставку. Міністр аграрної політики й продовольства України Олексій Павленко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, а також керівник МОЗ Олександр Квіташвілі заявили про те, що відкликають свої заяви про відставку. При цьому Абромавичус відкликати свою заяву відмовився.

Перед цим чинний прем'єр Арсеній Яценюк, а також президент Петро Порошенко та спікер парламенту Володимир Гройсман зустрілися з послами країн - учасниць G7, які закликали їх не допустити "молдовського варіанту", зберегти єдність і дієздатність влади, а також не звертати з курсу реформ.

Гостра урядова криза викликана бажанням усіх партій, що входять до владної парламентської коаліції "Європейська Україна" (окрім прем'єрського "Народного фронту"), поновити персональний склад Кабінету Міністрів.

Як заявляє голова фракції Блоку Петра Порошенка, народний депутат Юрій Луценко, існує два шляхи виходу з ситуації, що склалася: повна зміна складу уряду після проведення дострокових виборів до Верховної Ради (в інтересах "Самопомочі" , "Батьківщини" і Радикальної партії) й часткове "переформатування" уряду в "точковому" порядку (підтримується БПП).

Найбільше в перевиборах не зацікавлений "Народний фронт", який вже назвав їх можливе проведення таким, що гратиме "на руку Кремлю". За оцінками соціологів, рейтинг довіри виборців до "НФ" може перешкодити партії Яценюка подолати 5% -ий бар'єр, необхідний для проходження в парламент.

До того ж в останніх місцевих виборах партія участі не брала, натомість підтримала кандидатури від БПП.

Потрібно кардинально реформувати сам Кабінет Міністрів - Абромавичус

"В уряді не створені умов для ефективної роботи технократів. Система застаріла, вона є забюрократизованою, складною. Я запропонував закрити міністерство (секретаріат) Кабміну: історично багато бізнесів і олігархічних структур позасовували туди своїх людей й лобіюють", - пояснив він, навівши приклади Канади та Словаччини у якості позитивних.

За його словами, апарат секретаріату Кабміну бойкотує й саботує ініціативи міністерств, в ньому вибудована практично паралельна структура по відношенню до міністерств, а замість нього необхідно створити ефективний офіс прем'єра з 30-50 людей.

Абромавичус зуваживв, що робота Кабміну також є неефективною через сотні дрібних питань, що виносяться на його обговорення, аж до "передачі Skoda 1988 роки від ФДМ Черкаської облдержадміністрації", а також відсутність чіткого розподілу повноважень з Адміністрацією президента.

Наразі формально чинний голова Мінекономрозвитку повідомив, що на зустрічі з прем'єром й міністрами 4 лютого усі визнали, що ситуація, що склалася - це "холодний душ" і можливість дуже серйозних системних змін.

За його словами, обговорювалося серйозний список пропозицій й вимог до парламенту й до президента. "Щоб депутати не втручалися в діяльність уряду, не ходили по кімнатах і лобіювали; щоб було більше прозорості - всі зустрічі реєструвалися і дзвінки записувалися; щоб була прозорість у структурі будь-якого бізнесу і власники медіа компаній не могли мати іншого бізнесу ...", - перерахував міністр деякі з них.

Він додав, що піднімалося також питання зарплат, позаяк при формуванні нинішнього уряду обіцяли за півроку створити їхній прозорий фонд, проте минуло вже 14 місяців, а результат відсутній.

Водночас Абромавічус зазначив, що список має бути набагато довший і проблеми настільки глибинні, що "такими маленькими обіцялками, які не зовсім ясно, як імплементувати", їх не вирішити.

"Ті міністри, які відкликали заяви про відставку, вірять, що цей список, який далеко не повністю визначено, буде імплементовано. Я ж поки що таких гарантій не бачив: важко повірити, що дві години сіли і поговорили - і все буде імплементуватися", - пояснив Абромавічус свою відмову від повернення до уряду.

Він підкреслив, що в таке перезавантаження лише за підтримки Порошенка та Яценюка, на яких зорієнтовані дві найбільші фракції в парламенті й коаліції.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 817 | Додав: adminA | Теги: прозахідний технократ, яресько, політпартії, незалежна, Абромавичус, новий прем'єр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ