Чт, 2024-04-25, 09:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 26 » Обама звернувся до нації: США рухаються, як на початку "космічних перегонів" з СРСР. ВІДЕО
14:47
Обама звернувся до нації: США рухаються, як на початку "космічних перегонів" з СРСР. ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Президент США Барак Обама виступив зі щорічним зверненням до конгресу, в якому заявив про те, що американці переживають переломний момент у своїй історії, подібний до того, який настав у 1957 році, коли Радянський Союз випередив Америку, запустивши перший штучний супутник Землі.

За словами Обами, невдача у космічних перегонах дала новий поштовх для розвитку науки й освіти в США, що у свою чергу привело до революційних відкриттів і звершень. "Півстоліття тому, коли Совєти випередили нас із запуском супутника, ми й гадки не мали про те, що ми першими будемо на Місяці", - сказав Обама у своїй промові "Про стан в країні", передає Бі-Бі-Сі.

"Але після інвестицій в науку і освіту ми не просто обігнали Радянський Союз, а й викликали хвилю інновацій, які привели до створення нових галузей промисловості і мільйонів нових робочих місць", - додав американський президент.

За словами Барака Обами, зараз "момент супутника" настав для нинішнього покоління американців. "Ми збільшимо інвестиції в медико-біологічні дослідження, інформаційні технології й особливо в екологічні чисті енергетичні технології, - пояснив Обама свою думку. - Таким чином ми зміцнимо нашу безпеку, захистимо нашу планету і створимо незліченну кількість нових робочих місць".

"Сьогодні я пропоную вам подвоїти зусилля... За наступних 25 років ми маємо зробити так, щоб 80% американців мали доступ до високошвидкісних залізниць, які б скоротили удвічі час поїздок. У Каліфорнії і на Середньому Заході такі проекти вже реалізуються. Протягом наступних п'яти років ми маємо забезпечити 98% громадян швидкісним бездротовим зв'язком - як телефонним, так і інтернетом. З реалізацією цього проекту в кожен куточок Америки прийде цифрова ера", - сказав президент.

"Я прошу конгрес припинити надавати мільярди доларів, отриманих від платників податків, нафтовим компаніям. Я не знаю, чи помітили ви це, але вони можуть самостійно поклопотатися про себе. Замість того, щоб субсидувати енергетику минулого, давайте інвестувати в енергетику завтрашнього дня", - сказав він. За його словами, проводячи більше досліджень і запроваджуючи нові стимулюючі заходи, США зможуть подолати залежність від нафти, а також стати першою у світі країною, дорогами якої до 2015 року їздитиме близько мільйона електромобілів.

Основна проблема, з якою вже зіштовхуються США, і яка ставатиме все більш актуальною під час вибору курсу на інновації, - це брак кадрів. Експерти і представники адміністрації раніше зазначали, що в умовах інноваційної економіки буде потрібно вдосконалення освітньої системи США. У посланні Обама заявив, що реформа системи освіти стане одним з головних завдань на найближче майбутнє.

"Задумайтеся, у найближче десятиліття близько половини нових робочих місць в країні будуть створені для фахівців з освітою вище шкільної (середньої), тоді як близько чверті наших молодих людей такої освіти не має. Якість викладання математики і наукових дисциплін нижча, ніж у багатьох інших країнах. Америка скотилася на дев'яте місце за кількістю людей з початковою вищою і середньою спеціальною освітою", - сказав президент.

Значну увагу у своєму зверненні до Конгресу президент Обама приділив заклику до єдності і спільної роботи, яка зробила б можливим настання "нової ери співпраці".

Ці слова Обами не в останню чергу продиктовані результатами проміжних виборів у Конгрес, що відбулися в листопаді минулого року, на яких демократи істотно поступилися республіканцям.

Обама пов'язав свій заклик до єдності Конгресу і нації в цілому з тим, як американці відреагували на нещодавній замах на члена Конгресу Габріель Гіффордс. "Трагедія в Тусоні нагадала нам, що кожен з нас є частиною чогось більшого, ніж якась партія чи політичне об'єднання".

"Всі ми є частиною американської сім'ї, - заявив Барак Обама. - Ми віримо, що в країні, в якій можна знайти будь-яку расу, релігію або точку зору, ми відтак пов'язані почуттям єдиної нації, поділяємо загальні надії і віримо в одні й ті самі ідеали".

Тема зовнішньої політики в нинішньому посланні практично не звучала. Обама згадав у двох реченнях про ситуации у Туніс, сказав про намір продовжувати роботу з нерозповсюдження ядерної зброї, робити дипломатичні зусилля з вирішення ситуації навколо Ірану і КНДР, а також зазначив, що "Аль-Каїда" досі є загрозою для США. Це пояснюється тим, що американський виборець традиційно з великим інтересом ставиться до внутрішніх питань, що не може не враховувати президент, який збирається на перевибори.

Щорічне звернення президента до Конгресу збирає величезну телеаудиторію - його транслюють у прямому ефірі усі провідні телеканали США.

Америка жорстко контролюватиме бюджетні витрати

Обама в посланні дав зрозуміти, що адміністрація прислухалася до критиків і буде приділяти більше уваги контролю за бюджетними витратами. Своїми пріоритетами 44-й президент проголосив скорочення внутрішніх бюджетних витрат, упорядкування системи оподаткування і збільшення об'ємів експорту американських товарів, передає РИА "Новости".

Він підтвердив намір вже з 2011 року заморозити внутрішні держвитрати на п'ятирічний термін. "Я пропоную, щоб це (заморожування держвитрат) почалося цього року і продовжилося наступні п'ять років. Цей захід допоможе понизити дефіцит бюджету більш ніж на 400 мільярдів доларів протягом наступних десяти років і скоротити деякі статті бюджетних витрат до найнижчого рівня з часів президентства Дуайта Ейзенхауера", - сказав Обама.

У грудні міжпартійна комісія при адміністрації США зі скорочення дефіциту бюджету оприлюднила програму радикального зниження держвитрат. Програма викликала бурхливу критику, проте Обама не відмовився від реалізації частини пропозицій комісії, у тому числі й від зниження внутрішніх бюджетних витрат.

Обама уточнив, що заходи, що реалізовуються адміністрацією, зі скорочення витрат бюджету у грошовому еквіваленті складають 12% від загального об'єму бюджету США.

Президент також звернувся до конгресу з проханням спростити систему оподаткування компаній в США і зробити її справедливішою. "За довгі роки численні лобісти добилися зміни податкового кодексу на користь ряду компаній і промисловців. Ті, за допомогою адвокатів і бухгалтерів, могли добиватися чи не повного припинення сплати податків. Але всі інші страждали від однієї з найвищих у світі ставок корпоративного податку. Це необхідно змінити. Я прошу демократів і республіканців спростити систему. Позбавтеся від лазівок, встановіть єдині правила гри", - сказав він, попросивши членів конгресу розробити програму зі зниження ставки податку на прибутки корпорацій так, щоб це не збільшило бюджетний дефіцит.

У випадку, якщо це буде зроблено, то ставка корпоративного податку буде понижена вперше за останніх 25 років. Очевидно, що ця ініціатива буде підтримана обома партіями в конгресі, оскільки основні опоненти демократа Обами - республіканці - фактично представляють інтереси великого бізнесу США.

Практично єдиною темою, в якій Обама не пообіцяв реформ або революції, стала зовнішня торгівля. Президент заявив, що і далі добиватиметься поставленої два роки тому мети - подвоїти до 2014 року об'єми експорту американських товарів, - і попросив конгресменів якнайскоріше ухвалити торгову угоду з Південною Кореєю.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 964 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ