Чт, 2024-04-18, 19:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 13 » Огляд преси, 13 грудня. Адмінреформа: тихий початок еволюції держапарату з радянської риби в європейську жабу
17:42
Огляд преси, 13 грудня. Адмінреформа: тихий початок еволюції держапарату з радянської риби в європейську жабу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Наприкінці минулого тижня президент Віктор Янукович ухвалив нову структуру Кабінету міністрів, скасувавши й об'єднавши низку міністерств. Реформу системи державного управління продовжить зміна законодавства про державну службу. Одне з нововведень - запровадження в міністерствах інституту держсекретарів. Експерти відзначають актуальність адмінреформи, але бачать ризики в тому, що вона готувалася без громадського обговорення, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті Сергія Сидоренка "Кабмін злиттів і скасувань".

Указом істотно перерозподілено сфери відповідальності заступників голів уряду. Управління економікою країни тепер зосереджено в руках першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який за сумісництвом є міністром економічного розвитку і торгівлі. Істотно розширилися повноваження віце-прем'єра Бориса Колеснікова - він очолив Міністерство інфраструктури, залишивши за собою і контроль за підготовкою до Євро-2012.

Повноваження колишнього віце-прем'єра з економічних питаннях Сергія Тігіпка істотно скоротилися - відтепер він суміщає посади заступника голови уряду і міністра соціальної політики. Пан Тігіпко стверджує, що не побоюється ризиків для свого рейтингу у зв'язку з цим призначенням, і заявляє про намір провести непопулярну пенсійну реформу.

"Інститут держсекретарів - це добре, це європейська практика. Секретар не повинен бути пов'язаний з політичною силою, що призначила міністра", - пояснила голова Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська, що керувала Національною академією держуправління при президенті з 2006 по 2009 рік. Вона нагадала, що у 2001 році в Україні вже робилася спроба ввести посади держсекретарів, але в 2002 році від цієї практики відмовилися. "Тоді механізм діяльності держсекретарів був розроблений дуже якісно і не зміг запрацювати тільки з політичних причин, - стверджує пані Нанівська. - Зараз інша ситуація. У нинішньої влади є фантастичні можливості для проведення ефективної реформи".

"Сегодня" в статті Анастасії Рафал "Бродський попрацює Бродським" відзначає, що звільнення 9 міністрів, третини людей у міністерствах і 50% секретаріату Кабміну - це тільки початок довгого шляху з реформи системи влади. Ірина Акімова, перший заступник голови АП, не відкидає, що Банкову можуть ще урізати (скорочення на 20% пройшло ще навесні). При цьому уточнила: "Сьогодні у відомстві 424 позиції, 24 з яких не заповнені. Тобто працює 400 людей. Це найнижча цифра за останні 10 років".

Що стосується п'яти міністрів, яких президент не перепризначував (очільники Мін'юсту, Мінфіну, МВС, МЗС і Міноборони), то, за словами нардепа-"регіонала" Ірини Горіної, жодної каверзи (типу швидкої відставки) тут немає: "У їхніх структурах не додалися нові органи, їхні функції не змінилися".

Але поки що незрозуміло, як адмінреформа допоможе подолати кумівство при владі. З 1 січня 2011 року набуває чинності пакет законів про корупцію, який забороняє роботу родичів у підпорядкуванні один у одного. Правда, щодо родичів, які працюють в інших структурах, нічого не сказано. Цю проблему міністр юстиції Олександр Лавринович пропонує вирішити в майбутньому за допомогою конкурсів: "Коли ми забезпечимо реальний конкурсний відбір у кожному органі виконавчої влади, тоді взагалі такі питання зникнуть".

Чутки, що довго ширилися, про звільнення Михайла Бродського, частково підтвердилися - президент скасував Держкомпідприємництва, який той очолював (його функції перейдуть до якоїсь служби при Мінекономрозвитку). "Хлоп'ята, не хвилюйтеся. Все нормально, - написав Бродський у своєму блозі. - Єдина проблема - потрібно закінчити дерегуляцію. А в цілому, комітет спокійно перейде до складу Міністерства економічного розвитку. Йому передано функції Держкомпідприємництва, а значить, будуть потрібні й наші фахівці... У мене особисто все гаразд... Без роботи я не залишуся. Як мінімум працюватиму Михайлом Юрійовичем Бродським". На запитання, чи залишиться він на держслужбі, Бродський відповів - "ще думаю".

Відомий політолог, член РНБО Дмитро Видрін вважає, що звільняли не за прізвищами, а за функціями. Та і поки що зміни стосувалися тільки структури, але не якісного складу Кабміну, відзначив він для "Газети по-киевски" в матеріалах "Адмінреформа: влада тільки для своїх".

"Коли утрясуть нову структуру, очевидно, відкриється питання про пошук ефективніших менеджерів на цих постах. І тут я б не поручився за жодного міністра з тих, які в процесі першого етапу адмінреформи утрималися в кріслах. Всі вони будуть вимушені доводити свою ефективність і корисність. Можливо, на їхні місця прийдуть люди з невідомими прізвищами, але більш працездатні, більш кваліфіковані. Думаю, попереду ще багато сюрпризів", відзначив він.

Але Миколі Азарову, на думку Видріна, найближчим часом скорочення не загрожує. "Азаров взагалі якоюсь мірою унікальна людина для політики. Він не міняє роботу на телеекран, не бере участі в політичних ток-шоу, а мовчки робить свою справу", сказав Видрін.

"Мені колись говорили, що посади віце-прем'єра і міністра відрізняються кількістю кришталевих келихів у приймальні: у першого їх шість, у другого - чотири. Але думаю, насправді, відмінність не тільки в келихах. У віце-прем'єрів залишилися функції координаційні. А те, що їм тепер додалися функції міністрів, - це можна вважати свого роду підвищенням: більше роботи, відповідно, більша і зарплата", каже політолог.

Експерти сходяться в одному: ключових міністрів і голів відомств, що потрапили під скорочення, прилаштують на інші "хлібні" посади. Більшості VIP-звільнених на облік в Центр зайнятості ставати не доведеться - вже невдовзі їх призначать на інші пости. Насамперед нове крісло "видадуть" екс-голові Держкомпідприємництва Михайлу Бродському, тому що, на думку експертів, він ще потрібний для пропаганди інших кодексів, як було у випадку з Податковим.

- Бродському, думаю, можуть запропонувати посаду начальника управління в міністерстві, - припускає політолог Михайло Погребінський.

Солідарний з колегою і Вадим Карасьов: "Мені здається, Бродський залишиться у структурі Міністерства економіки, як і Надрага (екс-міністр праці і соцполітіки - ред.). Якщо, звичайно, їх влаштує роль не першої скрипки.

Решті екс-міністрів можуть запропонувати пости заступників голів відомств, упевнені експерти. Це, звичайно, не те ж саме, що бути міністром, але в центрі зайнятості їм і такого не запропонують. Деякі екс-міністри вже навіть знають, в яке крісло їх збираються пересадити. Зокрема, з чуток, міністра Кабміну Анатолія Толстоухова переведуть на аналогічну посаду в уряді - він займеться патронажною службою Кабміну.

Якщо вчитатися у документи, скорочення складу уряду на третину тільки посилило вплив тих, хто залишився. Президент віддав під керівництво міністрів і віце-прем'єрів не тільки відомства, а й держкомітети, служби, а також агентства. Та й завдяки об'єднанню декількох міністерств в одне, але дуже сильне, з'явилися чіткі межі між сферами впливу і зонами відповідальності, пише "Комсомольская правда" в Украине" в статті Тараса Козуба і Ганни Мамонової "Загін не помітив втрати бійців".

- Після цих кадрових призначень баланс між сферами впливу в уряді збережений. По суті, жоден з членів уряду, яких перепризначили, не втратив своїх повноважень, - заявив експерт Центру Разумкова Юрій Якименко. - Питання тільки в кількості обов'язків.

Згідно з новим функціональним переліком найбільше "навантажили" віце-прем'єра Андрія Клюєва. Крім своїх прямих обов'язків - другої людини в уряді - йому належить ще займатися економікою і торгівлею. Крім того, в його віданні опинилися контроль над експортом й імпортом, інвестиціями, держрезервом, держмайном, статистикою і нацпроектами.

А ось Борису Колеснікову пощастило куди більше. Завдяки адмінреформі в Україні вперше з'явилося нове відомство - Міністерство інфраструктури.

Куди менше удачі всміхнулося Сергію Тігіпку. Йому дісталося "мінне поле" - займатися соціальною сферою у момент проведення реформ. "Йому залишили високе звання віце-прем'єра, але при цьому вручили одне з найубогіших міністерств", - вважає керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Екс-президент Леонід Кравчук похвалив Януковича за рішучість, а голова Ради Нацбанку Петро Порошенко навіть вибухнув гнівною промовою, затаврувавши чиновницький апарат у принципі: "У нашій країні найбільша кількість чиновників на одну робочу людину. І люди повинні утримувати цих бездар!"

- Коли країна повернулася до старого Основного закону, роль уряду змінилася, - коментує політреформу заступник голови Агентства моделювання ситуацій, політолог Олексій Голобуцький. - Зараз він набагато менш політизується, оскільки менше залежить від Верховної Ради. Фактично він увійшов до орбіти впливу президента, - вважає експерт. - І можна сказати, що уряд став професіональнішим - хоч би за складом: відійшли від керівництва люди, яких можна було насилу пов'язати з посадами.

Втім, у експертів є претензії до влади у зв'язку з режимом секретності, в якому проходила підготовка реформи, зазначає "КоммерсантЪ-Украина". "Ні зі мною, ні з іншими фахівцями, з якими я знайома, ніхто не консультувався, і в цьому полягає політична помилка, - заявила голова Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська. - Досі незрозуміло, як нинішній радянський держапарат буде перетворено на європейську адміністрацію, умовно кажучи, як пройде еволюція з риби в жабу".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1045 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ