Пт, 2024-04-19, 09:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 14 » Огляд преси, 14 квітня. ЗВТ vs МС: поки Європа не дає конкретних поступок, Україна розривається між двома стільцями
16:59
Огляд преси, 14 квітня. ЗВТ vs МС: поки Європа не дає конкретних поступок, Україна розривається між двома стільцями
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Візит Володимира Путіна у Київ досі залишається в центрі уваги. Воно й не дивно, адже напередодні його з усіх сторін презентували як вирішальний для вибору України геополітичного шляху: зона вільної торгівлі, безвізовий режим з ЄС і, нехай далека, але перспектива увійти до нього, з іншого - великі економічні преференції з боку Росії і дешевий газ, який дозволить обійтися без подальших підвищень ціни на газ, гарячу воду та опалення.

Але візит закінчився, а офіційної відповіді на питання - йдемо ми до Митного союзу з Росією, Бєларуссю і Казахстаном чи спрямовуємо свої стопи на Захід? - так і не пролунало, зауважують Дмитро Коротков і Анастасія Рафал в публікації "Путін не поспішає" для газети "Сегодня".

Журналісти спробували перевірити цю інформацію, і результат виявився несподіваним - джерело видання у найближчому оточенні Януковича приголомшило однозначною відповіддю: "Янукович і Путін про Митний союз взагалі не говорили".

Якщо це справді так, то виходить, що Росія вирішила просто не форсувати процес. Час йде, і він працює радше на Москву - ціни на газ ростуть, інформаційна кампанія росіян з роз'яснення українцям переваг Митного Союзу лише набирає обертів. Одночасно РФ залучає наших чиновників у переговорний процес, щоб ще раз пояснити їм переваги МЗ.

Звісно, на позицію Києва може вплинути не тільки Росія, а й Європа. Остання також має всі можливості долучитися до "битви за Україну" і спробувати зацікавити нас чимось більш конкретним, ніж обіцянкою колись у майбутньому взяти нас до ЄС.

Намітки на це є: так, на переговорах щодо зони вільної торгівлі Європа пішла нам назустріч у ряді пунктів, 12 квітня вранці, в день візиту Путіна, в ЗМІ з'явилася інформація, що Єврокомісія готова вже в травні почати з нами переговори про спрощення візового режиму, пополудні того ж таки дня з'ясувалося, що МВФ наразі не вимагає від нас термінового проведення пенсійної реформи, а ввечері - що фонд готовий дати Україні черговий транш.

Уряди Росії і України наступного тижня продовжать пошук компромісу в питанні про умови газової співпраці. При цьому ринкових аргументів, щоб домогтися пом'якшення цінових параметрів, у Києва практично не залишилося, нагадує Світлана Долінчук у статті "Газом женуть на схід" для "Экономических известий".

На думку експертів, в перспективі Росія може погодитися на поступки для України в питаннях енергоспівпраці за умови відмови Києва від посилення інтеграції з ЄС. Ситуація на європейському газовому ринку зараз розвивається не на користь України: вартість і обсяги споживання газу в єврозоні постійно збільшуються у зв'язку з виходом економіки регіону з рецесії, тому європейські партнери "Газпрому" вже не наполягають на зміні цінових умов договорів про постачання.

За даними Держкомстату, Україна в січні-лютому 2011 р. збільшила імпорт природного газу в 2,3 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Також українська газотранспортна інфраструктура поступово втрачає своє значення для російської монополії у зв'язку з будівництвом нових експортних маршрутів.

Політологи вважають, що бійка за Україну між Європою і Росією можлива. "Думаю, цей візит був віддзеркаленням гострої політичної боротьби, що ведеться й у Брюсселі, й у Москві, й у Києві щодо питання подальшого шляху зовнішньоекономічної стратегії України й узагалі її геополітики", - цитує директора Інституту Горшеніна Володимира Фесенка газета "День" у матеріалі Віталія Княжанського "Прагматики" між "двома стільцями".

"На жаль, дуже багато людей і в опозиції, й серед прибічників зближення з Росією не розуміють однієї простої речі: необхідно знайти максимальний режим сприяння як з Європейським Союзом, так і з Росією", - додав він.

А політолог Віктор Небоженко вважає, що Путін завжди діяв за формулою "прийшов, побачив, переміг". "Такий собі геополітичний мачо. А тут вступає інша зовнішньополітична гра. Мабуть, київська влада робить ставку на перемогу Медведєва. Я думаю, що Медведєв зуміє оцінити нетямущість і неготовність України здаватися. Тут вже йде гра за участю української влади в президентській гонці між Путіним і Медведєвим. І Київ трішки підіграє Медведєву. Це вже добре видно. Коли Медведєв переможе на президентських виборах, він не вимагатиме від Януковича вступу до Митного союзу", - припускає експерт.

Але, за словами Небоженка, ніхто не дозволить Україні - ні Москва, ні Брюссель - сидіти на двох стільцях: "Це добре видно на долі Кучми. Не вийде. Не тому, що бракує хитрості, а тому, що одна зі сторін обов’язково ввімкне механізми дискредитації".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ