Пт, 2024-04-19, 22:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 17 » Огляд преси, 17 листопада: Аполітичний "Майдан" під Радою - за життя малого бізнесу
16:22
Огляд преси, 17 листопада: Аполітичний "Майдан" під Радою - за життя малого бізнесу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учора Київ повернувся у 2004 рік. Під стінами парламенту зібралися тисячі людей. На цей раз уваги влади добивалися представники малого і середнього бізнесу зі всієї України. Вони протестували проти ухвалення Податкового кодексу. Мітинг об'єднав більш як 45 тис чоловік, ставши наймасовішою акцією протесту з часів Помаранчевої революції, пише газета "Дело" в статті Ольги Сороколєтової і Ганни Ковальчук "Податковий бунт".

"Податковий кодекс - смерть для малого бізнесу. Влада хоче прирівняти фізичних осіб до юридичних, а це означатиме, що всі платитимуть однакові податки - 33,2% прибутку. У малого бізнесу таких грошей немає", - пояснив Володимир Дорош, голова правління Інституту підтримки регуляторної реформи України.

Такий наступ на підприємців учасники акції протесту пояснюють тим, що за рахунок збільшення надходжень від тих, що були "спрощенцями", чиновники хочуть компенсувати недоотримані податки з близьких до влади підприємств. "Нас грабують! Перекладають навантаження на малий бізнес, щоб потім самим спокійно ухилитися від податків", - нарікає Василь Заставнюк, власник мережі ресторанів у Києві. За його словами, новий Податковий кодекс залишає підприємцям тільки два шляхи - або згортати діяльність, або платити хабарі органам перевірки.

Враховуючи масштабність того, що відбувається, акція протесту проти Податкового кодексу дивувала своєю організованістю. Учасники дізнавалися про мітинг з листівок, які роздавались практично в кожному українському місті. Для обліку присутніх була організована реєстрація - вона проходила в одному з п'яти наметів, встановлених організаторами в Маріїнському парку, перед яким практично відразу утворилася довга черга. До полудня, за даними організаторів, кількість мітингувальників сягала 40 тис осіб, а до 14.00 їх офіційно зареєстрована кількість досягла 45 тис.

Відзначимо, що організатори постаралися привнести в акцію максимум комфорту, зокрема організували харчування: мітингувальникам безкоштовно пропонувалися гарячий чай, бутерброди і воду. Продукти надали з власних запасів київські підприємці і торговці - учасники мітингу. Учасники акції протесту одностайно декларували відмежованість від будь-якої політичної сили. Підприємці запевнили, що під стіни парламенту їх привела особиста ініціатива.

Із 4,5 тисячі поправок до чотиритомника вагою близько 7 кг депутати прийняли близько тисячі. До 13-го розділу, що стосується проблем підприємців, вчора не дійшли. Дебати продовжаться до четверга. Втім, підсумок очевидний: Податковий кодекс буде таким, який потрібний владі, і навряд чи опозиція зможе цьому протистояти, зазначає "Газета по-киевски" в матеріалах "Владі - все, народу - кодекс".

Необхідність перегляду чинного вільного законодавства для платників єдиного податку назріла давно. Але якщо зіставити загалом запропонований владою комплекс заходів, що стосуються малого і середнього бізнесу, з кроками щодо до чиновників і великого бізнесу, виникає відчуття великої несправедливості.

Перспектива жити за законами, що працюють "в один бік", небажання розлучитися з нажитим і можливістю заробляти в майбутньому виводить на вулиці тисячі, десятки тисяч підприємців - масштаби протесту небачені з часів Майдану. Їм є що втрачати, вони не збираються мовчати. Пікет під Радою і виламані двері в Хмельницькій обладміністрації - ще квіточки. Будуть і ягідки.

- Я чую від підприємців одну фразу: "Бізнес загине". А чому загине, вони пояснити не можуть, - каже "регіоналка" Інна Богословська. - Зараз ВР голосує за ліберальніший документ, ніж той, що був у першому читанні. Цей кодекс ввів поняття "Презумпції невинності платника податків" (перевірка збирає докази про порушення, а не той, хто перевіряється, - про невинність). Він розширює межі для спрощених систем.

- Позиція підприємців максимально врахована: у частині діяльності податкових органів, суми єдиного податку. З 20 до 17-16% зменшується ПДВ. Податки буде легше платити, ніж зараз, - переконує Олексій Плотніков, член економічного комітету ВР. - Про касові апарати - проблем не бачу, держава купуватиме і відповідатиме за них.

- Підприємцям нічого не вдалося відстояти, - розводить руками заступниця голови комітету з питань підприємницької діяльності Ксенія Ляпіна. За її словами, головне - це зростання кількості перевірок і нові форми обліку:

- Наприклад, спрощенцям нав'язується повний облік. Кількість проданих товарів не впливає на суму єдиного податку, зате помилка в накладній може бути підставою для штрафу. Це ж стосується касових апаратів. Проблема не в них, а в обліку, який нав'язується і вбиває спрощену систему. Також, за словами Ляпіної, підприємців не влаштовує підвищення ставки податку.

Ляпіна впевнена, що головний інтерес влади становить стаття, в якій ідеться про те, що можна буде без оподаткування виводити дивіденди великого бізнесу на засновників, які є громадянами інших держав. Тобто - без проблем виводити гроші в офшори, на Кіпр, наприклад, де зареєстровано 90% наших підприємств.

Вчора через мітингувальників під стінами ВР рух у центрі столиці було паралізовано. Під Радою люди з криками "Ганьба" гуркотіли пластиковими пляшками, наповненими копійками, і били по відрах. На площу Конституції кидали гнилими яблуками. "Помідори сьогодні дорогі", - жартували в натовпі. Маріїнський парк потонув у горах сміття. Кияни вітають боротьбу за права підприємців, але обурюються через свинську поведінку мітингувальників.

У навколишніх кіосках і гастрономах стояли черги. Найкмітливіші тут-таки організували торгівлю їжею - без усяких дозволів і документів, звісно. Зате деякі ринки в місті були порожні - наприклад, пішли мітингувати торговці Житнього.

Це був перший справді масовий мітинг протесту за час правління Віктора Януковича (та й загалом за останні роки три), пише "Сегодня" в статті Дмитра Короткова "Влада знайшла спосіб вивести народ на вулиці".

Більшість опитаних підприємців готова закривати свій бізнес і йти в тінь, домовляючись за хабарі зі структурами контролю. При цьому постраждати можуть цілі галузі, які трималися на спрощенцях, - наприклад, роздрібна торгівля пресою. Тут більшість торговців - це дрібний бізнес на єдиному податку. І в разі його зникнення тут утворюється величезна дірка - адже великі гравці навряд чи зможуть швидко зайняти порожню і не дуже привабливу з погляду прибутковості нішу.

До речі, підприємці вже пригрозили загальнонаціональним страйком у разі ухвалення ПК. "Ми не боїмося мови ультиматумів, - відповідає на це перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - Треба піднімати зарплати вчителям і лікарям, пенсії пенсіонерам - а гроші з неба не візьмеш".

Опозиція вважає, що касові апарати - не єдина проблема кодексу. "Як тільки приймуть статтю про те, що оплата послуг спрощенців відноситься не на валові витрати, а на прибуток підприємств, підприємства перестануть з ними працювати, - упевнений глава тіньового Кабміну бютівець Сергій Соболєв. - І таких моментів в кодексі чимало, він загалом спрямований проти малого бізнесу". В уряді й не заперечують, що вони хочуть обмежити застосування єдиного податку лише сферою послуг, які пропонуються населенню, а не підприємствам. У решті випадків, на думку чиновників, спрощенців використовують для ухиляння від податків.

Українські громадяни переконалися, що є речі, важливіші за різнобарвні прапори і боротьбу "західняків" зі "східняками". Єдиний податок, відшкодування ПДВ, 48-годинний робочий тиждень або обмеження прав найманого персоналу однаково актуальні для Галичини і Донбасу, Тернополя і Луганська, киян і кримчан, пише для "Сьогодні" публіцист Михайло Дубинянський у повідомленні "Повернення Карла Маркса".

Інтереси різних соціально-економічних груп не збігаються, і щоб виробити прийнятний компроміс, ці групи повинні мати адекватне політичне представництво. Суспільству необхідні справжні ліберали і соціал-демократи, сильні і незалежні профспілки, праві і ліві партії, що послідовно відстоюють принципи вільного ринку або державного регулювання. Нічого подібного в сучасній Україні немає.

Українські олігархи досить розумні, щоб не сприймати серйозно культурні, історичні і мовні чвари. І досить багаті, щоб купити опереткових "лівих" і карикатурних "правих".

"Ми незручні для влади і непотрібні", говорили представники середнього класу, що піднялися вчора на барикади, щоб перешкодити ухваленню документу, який загрожує загубити їхній бізнес, передає "Комсомольская правда" в Украине" в матеріалі Андрія Хрустальова і Ганни Мамонової "Пристрасті навколо Податкового кодексу: Україна проти!".

У присутніх під Радою в листопаді 2010-го - жодного політичного гасла, над їхніми головами - жодного партійного прапора. Учасники мітингу навіть просили депутатів від опозиції не виступати перед ними, щоб не додавати акції політичного забарвлення. Вони прийшли не владу міняти - вони хочуть захистити свій бізнес.

З політиків лише для Тимошенко зробили виняток. Вона приїхала до мітингувальників під обід, висловила невелику, але в неповторному стилі промову: "Влада, очевидно, розраховує, що у разі ухвалення Податкового кодексу в цілому "громадяни утруться і візьмуться до своїх буденних справ". Їй кивали, усміхалися і навіть аплодували, але відразу відчувалося: ті, хто стоїть під парламентом, - не її електорат.

І ще одна істотна відмінність від листопада 2004 року. Тоді депутати були вражені "помаранчевим морем", що розлилося під вікнами найвищого законодавчого органу. Нинішня акція, безумовно, наймасштабніша з 2004 року, ніякого враження на них не справила. Вікна в будівлі парламенту облаштували відтоді надійною звукоізоляцією, та й самі народні обранці стали цинічнішими. Єдина зміна в розпорядку - пробиратися на засідання в обложену будівлю ВР довелося підземним ходом.

- Подивіться, хто там стоїть? - міркувала в кулуарах "регіоналка" Юлія Новікова, на думку якої, вся акція під стінами парламенту - просто театральне дійство, оплачене опозицією. - Декларується, що там представники малого і середнього бізнесу, але 80 відсотків людей - не старше 25 років. Які ж це підприємці?

Очевидно, Юлія дивилася у вікна неуважно. По людях, що зібралися на вулиці, можна було хоч образ типового бізнесмена змальовувати. Український середній клас, представників якого ми бачимо щодня поодинці - в крамничках, конторах і офісах, але майже ніколи - в такій кількості, в одному місці. Остання відчайдушна спроба захистити свої права?

- У нас якраз в тому і проблема, що немає організатора і режисера, - розповів один з учасників мітингу - київський підприємець Арсен Макуха (втім, розповісти це міг і будь-який інший). - Тут - самоорганізація, і вона, треба сказати, шкутильгає. Але є загальний настрій: люди чудово розуміють, що у них єдиний спосіб захисту - приїхати сюди і сказати "ні" намірам ухвалити Податковий кодекс.

Особливість малого і середнього бізнесу в тому, що люди, які залучені до нього, не просять ні копійки у держави - самі себе годують. А це 2-3 мільйони чоловік. Мало того, вони ж створюють робочі місця, вони забезпечують своїх рідних, а це ще 5-7 мільйонів чоловік. Чи правильно знищувати можливості для всіх цих людей - найактивніших і самодостатніх українців? Упевнений, що політики до нас прислухаються. У них просто немає іншого виходу.

У сторонніх спостерігачів, що опинилися в парламенті, виникало чітке відчуття: справа не в звукоізоляції. Влада просто не хоче нікого чути!

- Депутати коаліції здебільшого навіть не читали Податкового кодексу і тому нездатні його оцінити. Вони тиснуть на кнопки. Ті ж, хто серйозно працював над ним, скаржаться на перенапруження. Вони за те, щоб прийняти документ "вже абияк". Вони ж просто знищать середній клас, залишаться лише дуже багаті і дуже бідні!..

- Знаєте, ми, що присутні тут, дуже незручні. І події 2004 року почалися не зі студентів і не з пенсіонерів, а саме з середнього класу, який боявся втратити те, що має. І зараз ми - самодостатні люди, які заробляють самі для себе, володіють широкими знаннями - і професійними, і юридичними - і з твердою життєвою позицією. Такі, як ми, не продадуться за 7 гривень надбавки до пенсії і сліпо не виконуватимуть те, що скажуть. І що ж виходить - для нової влади ми незручні?



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1048 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ