Чт, 2024-04-25, 21:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 21 » Огляд преси, 21 грудня. Справа Тимошенко: якщо екогроші не "прокатять", то знайдуть для політичних розборок й інший привід
17:09
Огляд преси, 21 грудня. Справа Тимошенко: якщо екогроші не "прокатять", то знайдуть для політичних розборок й інший привід
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Учора в Генпрокуратурі (ГПУ) офіційно висунули звинувачення лідерові партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, змінивши її процесуальний статус з підозрюваної на звинувачену. У ГПУ вважають, що, покриваючи витрати з виплати пенсій коштами, отриманими від продажу квот на викиди парникових газів, вона "діяла умисно і в особистих інтересах". З пані Тимошенко взято підписку про невиїзд. Лідер "Батьківщини" переконана, що таким чином президент Віктор Янукович намагається розправитися зі своїм головним конкурентом, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті Олени Геди "Юлія Тимошенко змінилася в статусі".

Біля будівлі Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ до 14.00 зібралося кілька сотень прихильників колишнього прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Учасники акції стояли під прапорами двох політичних сил - "Батьківщини" і Народного руху, скандуючи: "Пшонку - на кашу!" і "Руки геть від Юлі - доньки України!"

Активісти зустріли пані Тимошенко, голосно скандуючи "Юля! Юля!", і відразу ж обступили її щільним кільцем. "Я прийшла з адвокатами, я готова приймати всі їхні (Генпрокуратури – ред.) порожні папірці, і я буду чітко і публічно захищатися", - заявила екс-прем'єр, підкресливши, що не буде ні ховатися в лікарні, ні виїжджати з країни. "У Януковича зараз достатньо влади, щоб розправитися зі своїм головним опонентом, але йому це не допоможе, йому буде тільки гірше, якщо він піде на цей крок", - попередила вона.

Тимошенко запевняє, що вона використовувала кошти з єдиного казначейського рахунку, невід'ємною частиною якого є і гроші Кіотського протоколу. "Так робили всі уряди до мене, і так робитимуть всі уряди після мене, тому що єдиний казначейський рахунок для того і існує, щоб робити виплати за першочерговими захищеними статтями бюджету", - заявила пані Тимошенко.

Поки екс-прем'єр перебувала на допиті, гасла, які скандували її прихильники, стали більш креативними: "Пшонку - на тушонку", - вимагали мітингуювальники. Втім, через кілька годин їхня кількість скоротилася у декілька разів.

Допит пані Тимошенко тривав більше двох годин. Вийшовши з будівлі слідчого управління ГПУ під радісні крики мітингувальників, вона сказала: "Я отримала постанову про притягнення мене як обвинуваченої". Пані Тимошенко також повідомила, що їй обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. "Вони хочуть, щоб у мене не було змоги їздити до людей в регіони, відвідувати міжнародні заходи. Але я навіть з підпискою про невиїзд завжди знайду можливості і сили бути з людьми", - заявила лідер "Батьківщини".

- Все це дійсно нагадує абсурд. Таким чином президент розправляється зі своїм головним конкурентом, - резюмувала Юлія Тимошенко.

Фігурантами кримінальних справ виявилися і 12 соратників Юлії. Дев'ять з них затримані й перебувають в слідчому ізоляторі, відзначає газета "Известия в Украине" в матеріалі "Тимошенко у справі".

Тимошенко як екс-прем'єр може стати фігурантом всіх кримінальних справ, за якими проходять її люди. Серед них екс-міністри природи і економіки, колишній голова Держмитниці, заступник голови Держкомрезерву, головбух "Нафтогазу України", колишній в.о. міністра оборони. Всі вони могли бути ланками ланцюжка, по якому йшли гроші.

Поки що Тимошенко підозрюють тільки в нецільовій розтраті коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу, які пішли не на енергоощадження, а на виплату пенсій. Попри те, що Юлія їх не собі взяла, і це підтверджується документами, за нецільове застосування їй загрожує кримінальна відповідальність. Тим більше, що виплата пенсій була потрібна Тимошенко перед виборами для підвищення рейтингу.

Екс-прем'єра можуть звинуватити і в розтраті 100 млн євро, на які було куплено 1000 автомобілів Opel Combo. Їх планували використовувати як сільські "швидкі допомоги". Але експертиза показала, що ці машини непридатні для використання у медичних цілях.

Тимошенко можуть приписати і сприяння екс-депутатові Віктору Лозінському, звинуваченому в розстрілюванні селянина під Кіровоградом, і в отриманні дуже дорогих міжнародних кредитів.

Але не факт, що справа дійде до арешту Юлії. Її затримання може підняти зайву політичну хвилю. "Прокуратура в змозі знайти всі формальні приводи для арешту Юлії, але це матиме величезний резонанс, заявив політолог Костянтин Матвієнко. Думаю, що рішення ухвалюватиметься з оглядкою на громадську думку, на ситуацію в країні".

Директор Української Гельсінської спілки Володимир Яворський відзначає, що чиновники в Україні зловживали владою багато років, їх ніхто не карав, до цього звикли. Тепер же виникає питання: чому їх мають намір карати саме зараз.

Вадим Колесніченко, депутат від Партії регіонів, вважає, що президент Віктор Янукович узяв курс на те, щоб в країні утвердився закон і демократія. "Тому всі ті, хто зловживав владою, відповідатимуть за свої вчинки. Для нас особливо важливо, щоб ті політики, за діяльністю яких було проведено міжнародний аудит і доведено їхню провину, відповідали перед вітчизняною Фемідою. А тиск Заходу, якщо він буде, нам не страшний", зазначив він.

Олександр Гудима, депутат від Блоку Юлії Тимошенко, заявив:

- Я готовий розділити відповідальність з Юлією Тимошенко і Георгієм Філіпчуком у справі про нецільове використання грошей, отриманих Україною за Кіотським протоколом. Адже я був радником Тимошенко щодо цих питань. Я стверджую, що ніяких втрат такі дії Тимошенко не заподіяли державі. Адже це була короткострокова позика в Держказначействі, тобто самі у себе позичили.

Ті, хто фабрикує справу, могли б знайти переконливіші факти. Вони повинні пам'ятати, що є ще Європейський суд з прав людини, є думка Європи про переслідування опозиції в Україні.

"Комсомольская правда" в Украине" в статті Тараса Козуба і Ганни Мамонової "Леді Ю змінили статус" відзначає, що Рахункова палата продовжує аудит роботи попереднього уряду. Днями з'ясувалося: іншим "грішком" екс-прем'єра було виділення 67,5 мільйона гривень Міністерству юстиції з метою ведення судової тяганини за кордоном.

Аудитори стверджують, що велику частину судових розглядів попередній уряд спровокував сам. На думку експертів Рахункової палати, головною причиною їх стало невиконання міністерствами рішень українських судових інстанцій.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1014 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ