Чт, 2024-03-28, 17:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 22 » Огляд преси, 22 грудня. Нова реформа: спочатку до пенсії треба дожити, а потім за неї прожити
16:17
Огляд преси, 22 грудня. Нова реформа: спочатку до пенсії треба дожити, а потім за неї прожити
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

В Україні стартувала пенсійна реформа, яка торкнеться і нинішніх, і майбутніх пенсіонерів. Уряд, зокрема, запропонував збільшити термін виходу на пенсію жінок і військовослужбовців, скасувати індексацію спеціальних пенсій і зменшити пенсії пенсіонерів, які працюють. Експерти відзначають, що ці зміни необхідно було прийняти ще десять років тому. При цьому вони визнають, що пропозиції уряду важко назвати реформою, адже введення накопичувальної пенсійної системи буде відкладено на невизначений термін, відзначає "КоммерсантЪ-Украина" в матеріалі Наталії Непряхіної "Праці будь-який вік покірний".

Кабмін розраховує на те, що пенсійні зміни набудуть чинності вже 1 січня 2011 року. Під виглядом реформи пропонується зрівняти пенсійний вік чоловіків і жінок. Для цього термін виходу жінок на пенсію щороку підвищуватиметься на шість місяців - з 55 років до 60 років (перше підвищення вже з 1 лютого). На думку старшого наукового співробітника Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Коваля, підвищення пенсійного віку скоротить дефіцит Пенсійного фонду на 2-3 млрд грн на рік.

Судді, чиновники, депутати й інші службовці, які тільки планують вийти на пенсію, не зможуть отримувати виплати, що перевищують 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних (до 9 тис грн). Держслужбовці, судді і прокурори не зможуть за кожен повний рік роботи понад 10 років у держорганах розраховувати на збільшення пенсії на 1-2% від зарплати. "Зараз нараховується пенсія у розмірі 80% їх середньої зарплати за останніх 2 роки роботи, а буде - за 5 років. Таким чином карають чиновників, щоб заспокоїти суспільство", - пояснює провідний науковий співробітник Інституту демографії НАН України Лідія Ткаченко. "Було б ідеально, якби спецпенсії скасували, але і запропоновані заходи люди зустрінуть з розумінням, адже така різниця в розмірах пенсій дратує", - погоджується пан Коваль.

Решті сума пенсійних виплат розраховуватиметься відносно зарплати за останні три роки, а не рік, як зараз, що зменшить виплати майбутнім пенсіонерам. "Мало того, що пенсію ми отримуватимемо пізніше, вона ще і буде обмежена", - обурена аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Наталія Лещенко.

За словами Лідії Ткаченко, ці пропозиції обговорювалися з початку 2000-х років, але ніхто з політиків не хотів псувати свій імідж. "Коли на десять платників припало дев'ять пенсіонерів, зрозуміли, що потрібні зміни", - вважає вона.

Проте ці заходи є не реформами, а лише змінами параметрів чинної пенсійної системи, попереджають експерти. Так, пан Коваль обурений перенесенням на необмежений термін введення другого рівня накопичувальної системи. Перерахування внесків до накопичувального пенсійного фонду почнеться лише тоді, коли Пенсійний фонд стане бездефіцитним. У поточному році його дефіцит сягнув 27 млрд грн, при цьому економія від усіх ініціатив становитиме в 2011 році лише 1,7 млрд грн. "Якщо Кабмін не збільшуватиме пенсійних виплат напередодні чергових виборів, то через рік-два фонд може бути бездефіцитним", - прогнозує пані Лещенко.

Відзначимо, Кабмін зволікав з обнародуванням законопроекту про пенсійну реформу до останнього. Формально реєстраційний номер у парламенті проект закону отримав ще 13 грудня, проте з'явився в Раді тільки на початку поточного тижня, пише видання "Экономические известия" в статті Галини Калачової "Кабмін підвищить пенсійний вік".

Проведення пенсійної реформи цього року - одна з умов МВФ для надання Україні кредиту. Поки що цю умову не виконано. Сьогодні у Вашингтоні відбудеться засідання Ради директорів МВФ, в ході якого буде ухвалено рішення про надання Україні другого траншу у розмірі 1,6 млрд дол в рамках кредитної програми stand-by. Раніше Кабмін пропонував МВФ почати підвищувати пенсійний вік для українок з 2016 р., проте кредитори відкинули такий варіант. Уряду довелося вибирати між втратою кредиту і непопулярними змінами в системі пенсійного забезпечення.

У парламенті урядову ініціативу розкритикували комуністи. За словами першого заступника голови комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Петра Цибенка (КПУ), законопроект Кабміну "не має нічого спільного з реальною пенсійною реформою". На його думку, прирівнювати пенсійний вік для українських громадян до європейського не можна, оскільки решта всіх показників життя в Україні істотно відрізняється від європейських.

У свою чергу, опозиційний прем'єр Сергій Соболєв заявив, що БЮТ не голосуватиме за пенсійну реформу, ініційовану урядом Миколи Азарова. За його словами, це не реформа, а лише підвищення пенсійного віку для громадян. Набуття чинності законопроекту не вирішить проблему дефіциту ПФ, переконаний депутат.

Втім, економісти менш категоричні. "Після набуття чинності законопроекту відбудеться скорочення дефіциту Пенсійного фонду, який перекривався за рахунок трансферту з держбюджету", - відзначила економіст ГДК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Експерт акцентувала увагу на передбачених проектом держбюджету-2011 змінах пенсійного законодавства. Прийнятий за основу законопроект про держбюджет наступного року передбачає скорочення дефіциту Пенсійного фонду до 17,8 млрд грн в 2011-му в порівнянні з 26,5 млрд грн - в поточному.

На думку головного економіста ГДК Dragon Capital Олени Белан, не варто чекати миттєвого ефекту від запропонованих урядом заходів. Багато кроків, за словами експерта, пропонованих у пенсійному законі, зокрема - підвищення пенсійного віку і збільшення страхового стажу, є довгостроковими заходами і допоможуть скоротити навантаження на Пенсійний фонд через 5-10 років. "Тому оцінка уряду, що в 2011 р. вдасться заощадити 1,7 млрд грн, а це всього лише 0,13% від ВВП, - цілком адекватна", - відзначила експерт. Але без цих кроків, вважає пані Белан, не вдасться скоротити дефіцит Пенсійного фонду і ввести накопичувальну систему пенсійного страхування.

Головна причина реформи: робочий люд не в силах прогодувати пенсіонерів, попри те, що юрособи відраховують кожного місяця в Пенсійний фонд 37% з кожної нарахованої зарплати, а ті, хто працює - ще по 2%. Щоб пенсій вистачило всім і платили їх вчасно, з держбюджету йдуть постійні дотації (в середньому приблизно 2 млрд в місяць). І з цим треба щось робити: або збільшувати податки, або зменшувати "армію" пенсіонерів, підвищуючи пенсійний вік, а також скорочувати розмір пенсій тим, хто вийде на них за новим законом, коментує проект пенсійної реформи "Сегодня" в матеріалі Олександра Панченка і Катерини Стулень "10 ідей пенсійної реформи".

Як роз'яснила нардеп Ірина Горіна (ПР), законопроект винесуть на всенародне обговорення, а голосування за нього пройде обов'язково до 31 січня - до цього часу його повинні прийняти хоч би в першому читанні. Горіна визнала, що пропозиції радикальні і напевно в проекті відбудуться зміни, але ключові моменти (пенсійний вік для жінок, збільшений трудовий стаж), швидше за все, залишаться. На думку депутата Наталії Королевської (БЮТ), треба вводити ще й інший розрахунок пенсій: "Людей хочуть змусити працювати більше, але їхня пенсія від цього не збільшиться. А треба щонайшвидше перейти з солідарної на накопичувальну систему виплати пенсій, як зробили в Польщі, Грузії".

- Підвищення пенсійного віку для жінок - це навіть не сота частина того, що потрібно зробити для нормального пенсійного забезпечення, - каже директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна для статті Андрія Гаценка "Пенсійний вік для жінок підвищать вже у лютому" в "Комсомольськой правде" в Украине". - Важлива також оплата праці. Нічим не можна допомогти країні, яка вважає дешеву робочу силу своєю конкурентною перевагою. Зараз оплата праці занижена і не в змозі забезпечити нормальні пенсії, незалежно від того, коли саме люди виходять або виходитимуть на пенсію. Потрібно виводити економіку з тіні і вводити адекватну оплату праці.

Думки самих представниць слабкої статі з приводу такої новації розходяться. Ті, у кого є цікава і високооплачувана робота, звичайно ж, не проти продовжити відчуття власної значущості в суспільстві і працювати мало не до гробової дошки. Але рядові жінки, якщо й не збиралися наступного дня після свого 55-ліття йти на заслужений відпочинок, то від нарахування пенсійних виплат, хоч би мінімальних, у цьому віці не відмовилися б, пише "Газета по-киевски" в матеріалах "Пенсія відкладається - на жаль чи ура?".

- З одного боку, я проти підвищення пенсійного віку. У 55 років хотілося б мати вже якийсь грошовий "тил". Тому, звичайно, пенсію вже хотілося б отримувати. А з іншого боку, навіть після досягнення пенсійного віку я збиралася продовжувати працювати, адже 55 - це не вік для жінки. Робота у мене цікава, пов'язана зі спілкуванням з людьми, допомагає підтримувати себе у формі, каже Віра Підгорецька, фахівець з підписки.

55-річна Валентина Мелещук думає, що підвищувати пенсійний вік для жінок - це блюзнірство. "Для нас у такому віці вже немає робочих місць, скрізь потрібні молоді, а нам тільки двірниками або вахтерами можна влаштуватися. Я 20 років пропрацювала вихователем в дитячому садку, п'ять років тому звільнилася, працюю нянею. Не знаю, чи далі працюватиму - здоров'я вже не те. Краще я на дачі вирощуватиму овочі і фрукти і внука виховуватиму, аніж працюватиму за копійки. Мені здається, я на свою пенсію в 55 років заслужила", - говорить вона.

Телеведуча, народний депутат Ольга Герасим'юк не збирається на пенсію взагалі: "Не уявляю себе бабулькою, що сидить на лавці перед під'їздом, жує насіння і обговорює сусідів, які проходять поряд. Якщо дозволятиме здоров'я, весь час працюватиму, а якщо ні - знайду роботу спокійнішу, якусь сидячу. Я вважаю, що підвищення пенсійного віку у нас у країні - це економія на людях. Адже у нас низький рівень медобслуговування, люди до пенсії просто не доживатимуть".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1391 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ