Пт, 2024-03-29, 16:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 25 » Огляд преси, 25 січня. Табачник пропонує вибирати між "калиновою" і "великим та могутнім". Інтелігенція проти
16:16
Огляд преси, 25 січня. Табачник пропонує вибирати між "калиновою" і "великим та могутнім". Інтелігенція проти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Міністерство освіти і науки, молоді і спорту завершило громадське обговорення проекту концепції мовної освіти в Україні. Науковці та викладачі вважають, що реалізація концепції призведе до русифікації української освіти, відзначає "КоммерсантЪ-Украина" в статті Юлії Рябчун "Громадське осудження".

Концепцію мовної освіти в Україні Міністерство освіти і науки, молоді і спорту (МОН) оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції і зауваження до документу приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Концепція визначає цілі і завдання вивчення мов у дошкільній, середній, вищій і післядипломній освіті.

Нагадаємо, це не перша спроба вирішити "мовне питання" на державному рівні. 15 лютого 2010 року президент Віктор Ющенко підписав указ № 161 "Про концепцію державної мовної політики", що розширює застосування української мови в засобах масової інформації, сфері культури, науки і освіти. 7 вересня 2010 року у Верховній раді було зареєстровано законопроект "Про мови в Україні". На відміну від концепції, запропонованої Віктором Ющенком, він дозволяв вільне функціонування російської мови у всіх сферах діяльності.

У концепції МОН російська мова розглядається не як мова національної меншини, а як мова "міжнаціонального спілкування". Автори документа також підкреслюють, що "вільний вибір мови навчання є важливою характеристикою демократичного суспільства і концепції мовної освіти в Україні".

"Ми не проти української мови, але російській мові в концепції справді відводиться самостійна роль, тому що це мова міжнаціонального і міждержавного спілкування в країнах СНД", - заявила один з авторів концепції, професор кафедри педагогіки і психології Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної педагогічної освіти Євдокія Голобородько.

Натомість вчена рада Львівського національного університету ім. Івана Франка розкритикувала проект концепції. Експерти, зокрема, пропонують вилучити з документу норму вільного вибору мови навчання, а російську розглядати як одну з мов нацменшин разом з білоруською, болгарською, гагаузькою, грецькою, кримсько-татарською, молдавською, німецькою, польською, румунською і угорською. Вчена рада рекомендувала додати в концепцію пункт про "гарантоване обов'язкове вивчення державної української мови всіма громадянами".

З цим згодні і директор Центру освітнього моніторингу, колишній заступник міністра освіти Павло Полянський: "Схоже, що основна мета документа - задекларувати двомовність. Його автори стверджують, що російська мова в Україні є мовою міжнаціонального спілкування, що суперечить Конституції, в якій чітко прописано статус російської мови як однієї з мов національних меншин".

Нова концепція мовної освіти в Україні, яку запропонувало Міносвіти у зв'язку з переходом на 11-річку, поки що є лише проектом, але вже викликала шквал критики з боку націоналістичної інтелігенції, пише "Сегодня" в матеріалі Дмитра Короткова "Російську виведуть з меншини".

Саме два основних постулати (російська як "мова міжнаціонального спілкування" і вільний вибір мови навчання) опинилися в епіцентрі критики. Так, в листі, підписаному трьома керівниками Києво-Могилянської академії на чолі з її почесним президентом В'ячеславом Брюховецьким, а також одним філологом і одним послом, береться під сумнів міжнародний статус російської мови. А координаційна рада із захисту української мови при "Меморіалі" імені Стуса в своєму аналізі, який розмістив в своєму інтернет-блозі нардеп-"нунсівець" Олесь Доній, вважає, що визначення російської як мови міжнаціонального спілкування не відповідає Конституції.

Складніше сперечатися з вільним вибором мови навчання. Тому вже названа координаційна рада пропонує уточнити процес реалізації так, щоб вільно можна було вибирати тільки українську мову навчання, а навчання іншою мовою можна було домогтися тільки за допомогою "активних дій із захисту своїх мовно-освітніх потреб".

Нарешті, рада пропонує закріпити в мовній концепції "принцип позитивної дискримінації на користь української мови" для подолання наслідків "лінгвоциду", який, на їхню думку, здійснювався у Російській імперії і СРСР.

"Потрібно виходити з сьогоднішніх реалій: значна частина громадян не знає української мови, - пояснює нардеп-"нунсівець" Олесь Доній. - Цю ситуацію можна або законсервувати, як пропонує Табачник, або стати на шлях Ізраїлю, де ввели обов'язкове навчання на івриті - мові, якою не користувалися тисячу років. Концепція Табачника зажене українську мову в гетто, коли українська буде мовою села і фольклору, тоді як міста залишаться російськомовними".

"Ми хочемо закріпити в концепції за кожною людиною, у тому числі і маленькою, її права людини, - каже, у свою чергу, міністр освіти Дмитро Табачник. - Концепція закріплює обов'язковість вивчення держмови і підсумкової перевірки знань з неї і при цьому реалізує основоположні європейські цінності щодо захисту прав кожного громадянина".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 890 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ