Чт, 2024-03-28, 17:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 31 » Огляд преси, 29 жовтня: Місцеві вибори-2010 - марафон за посаду "головного з каналізації"
15:33
Огляд преси, 29 жовтня: Місцеві вибори-2010 - марафон за посаду "головного з каналізації"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вперше за шість років країна перебуває в передвоєнному стані через вибори. І хоча на відміну від 2004 року вибори ці рядові - місцеві, конкурс за посаду головного з каналізації перетворився на поле жорстокої війни, відзначає Сергій Висоцький у статті "Поставили на карту" в журналі "Фокус". Найхарактернішою рисою нинішніх виборів є те, що багато хто заздалегідь упевнений у їх нечесності. Парадоксально, але, як і в 2004-му, прихильники опозиції і супротивники влади (а це часто різні групи людей) вважають, що влада відбере перемогу у чужих кандидатів. Тим часом сама влада нічого не робить для того, щоб переконати громадян у протилежному.

Загальну філософію, вживану владою до конкурентів, найкраще ілюструє фраза генерала Франко: "Своїм - все, чужим - закон". Ще однією прикметною особливістю нинішнього плебісциту стала апробація нових маніпуляційних технологій, а саме - створення і реєстрація клонів впливових партій. Це цілковито нове для України явище. Раніше все обмежувалося підкупом конкретних кандидатів від партій-суперників і висуненням однофамільців. На цих виборах гра пішла жорсткіша - Мін'юст видавав печатку партії людям, які з неї виключені, і на виборах реєструвалися тільки подані ними списки кандидатів.

Нинішня кампанія - випробувальний полігон для виборів у Верховну Раду і, як вважають на Банковій, президентських. Результати цих випробувань чітко покажуть українцям, в якій країні вони вже живуть.

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера заявив, що навіть президентські вибори 2004-го не були такими жорсткими, як нинішні місцеві. Хоча тоді на кону стояло крісло глави держави, а зараз лише доступ в обласні, районні, міські і сільські ради, а також портфелі керівників міст, селищ і сіл, пише тижневик "Корреспондент" у статті Ірини Соломко "Вся влада регіонам".

Здаватися на милість Партії регіонів опозиція не збирається. Наприклад, "Фронт змін" готує велику групу своїх спостерігачів, які контролюватимуть голосування і підрахунок голосів на всіх дільницях. Таким же чином готується діяти і "Батьківщина". Нардеп-"бютівець" Сергій Подгорний каже, що нинішній закон порушує права спостерігачів. Мовляв, він дає можливість виборчкомам простою більшістю голосів вигнати будь-якого невгодного спостерігача - в попередньому законі таке рішення ухвалювали дві третини членів комісії. Та і міжнародних експертів замало: українські вибори інспектуватимуть 490 іноземців - стільки зареєстровано в ЦВК. А виборчих дільниць в країні - 30 тис, так що зарубіжні гості просто фізично не зможуть простежити за процедурою голосування і підрахунку голосів на більш-менш значущій кількості дільниць.

Настрій опозиції і дії влади примушують Олександра Черненка, голову правління Комітету виборців України, зробити невтішний прогноз: результати виборів оскаржуватимуться повсюдно, і в кожному десятому випадку їх визнають недійсними. Тобто війна за виборця продовжиться в судах. Деякі експерти не відкидають, що на владу тиснутимуть за допомогою вуличних акцій. Подгорний переконаний: своє слово скаже і Євросоюз. "Є великий ризик того, що в центрі Європи з'явиться тоталітарний режим, тому реакція ЄС буде жорсткою", - припускає "бютівець".

Експерти й опозиція упевнені: сьогодні вся держмашина працює лише для того, щоб президент остаточно зміцнив свою владу. "Це не вибори, а перехоплення влади у місцевих еліт", - упевнений Вадим Карасьов, політолог і член партії "Єдиний Центр".

Навіщо це потрібно? Відповідь є у Миколи Томенка, "бютівця" і віце-спікера парламенту. Він вважає: монополізація потрібна "регіоналам" для того, щоб проводити в життя непопулярні рішення - наприклад про підвищення енерготарифів або пенсійного віку.

Столичних розумників вирішили провчити відлученням від виборів, покаравши їх за вічну нелояльність до влади - будь-якої, від Кучми з Кравчуком до Ющенка з Януковичем. У самому слові "місцеві" для нас виразно вчувається "помста" (з російської "местные" - "месть"). Водночас інша частина жителів столиці може кусати собі лікті з іншої причини: двічі купившись на гречку, вони тепер на невизначений термін позбавлені халяви, зауважує Леонід Швець в авторській колонці "Местные" - от слова месть" в "Газете по-киевски".

Україна звикла дивитися на себе київськими очима - за допомогою загальнонаціональних телеканалів та інших центральних ЗМІ. І якщо тема місцевого вибору безпосередньо киян не торкається, це тут-таки позначається на гостроті подачі. Недарма багато хто зазначає, що нинішня передвиборна кампанія пройшла якось глухо, без звичного інформаційного напруження. Так, безпосередньо на місцях подій емоції деколи зашкалюють, але загальної картинки практично немає, міста і села "гинуть поодинці". Це, безумовно, ще більше розв'язує руки владі, яка під присягання своїх центральних фігур забезпечити рівні шанси для всіх просто "вирубала просіку" для безперешкодного проходження "своїх".

Операція з примусової деполітизації серця України принесла щедрі плоди провладній партії. Шляхом примусового вприскування країна отримає кінську дозу Партії регіонів - імунна система суспільства як ніколи слабка, особливого опору не буде. Але тим самим "регіонали" роблять незворотний крок, позбавляючи себе шляхів для демократичного відступу, рівноправної участі в майбутніх виборчих гойдалках "влада-опозиція".

"Известия в Украине" в статті Людмили Полях "Знайома кампанія" відзначає, що особливістю нинішніх виборів буде те, що вони проходять за вже забутою пропорційно-мажоритарною виборчою системою: 50% депутатів обираються за списками політичних партій, а 50% висуваються самі. Народні депутати, приймаючи такий вид виборів, запевняли народ, що ми відтепер знатимемо свого депутата в обличчя, відповідно, буде з кого і питати. Чи це так? Виборча кампанія, на жаль, поки що свідчить про зворотнє. За два тижні до виборів кандидати почали з'являтися як гриби після дощу. Хто ці люди, де вони були раніше, чого досягли на своєму робочому місці, чи допомогли хоч би своїм сусідам по під'їзду?

У матеріалі "Зразкова осінь" того ж видання Людмила Полях і Яніна Соколовська пишуть, що у результаті місцевих виборів політична карта України перестане бути синьо-оранжевою і стане всуціль синьою. У більшості областей владу отримає Партія регіонів, що стала партією влади. Львів виявиться рідкісним українським містом, де Партія регіонів офіційно не переможе. Мером залишиться Андрій Садовий. Формально він представляє республіканців-християн, на ділі ж - успішний бізнесмен, що вступив у співпрацю з "регіоналами".

Тижневик "Власть денег" в статті "Осінній марафон" відзначає, що українці чекають фальсифікацій, але не бажають боротися з ними. У 2004 році застосування нечесних технологій на виборах прогнозували 60% експертів, опитаних Центром ім. Разумкова. У 2010 році, за даними того ж Центру, фальсифікацій на місцевих виборах очікує 58% населення. Причому 47,3% з тих, хто так вважає, упевнені, що фальсифікації будуть на користь сил, близьких до президента.

Протестувати сьогодні у разі фальсифікацій готові 11,4% громадян України. Ще 24,1% приєднаються до протестів з туманним формулюванням "залежно від масштабу фальсифікацій і від того, на користь якої політсили вони застосовуватимуться". Іншими словами, проти фальсифікацій на користь "своєї" партії виступати ніхто не буде. А оскільки найбільше прихильників, згідно соцопитуванням, має Партія регіонів, від якої, за сумісництвом, і чекають найбільше фальсифікацій, зрозуміло, що її електорат на акції протесту не піде за непотрібністю.

Пам'ятаючи про те, що фальсифікації неможливі без дрібних виконавців, "Україна молода" в статті Івана Леонова "За фальсифікації - від трьох до п'яти" проаналізувала кількість засуджених в останні роки за злочини, здійснені проти виборчих прав громадян, і дійшла висновку: за ґрати потрапляють переважно рядові члени дільничних комісій, рідше - їх голови і заступники. До безпосередніх замовників фальсифікацій каральний меч правосуддя, як правило, не дотягується. Тому напередодні місцевого плебісциту 31 жовтня не зайве нагадати учасникам виборчого процесу про кримінальну відповідальність за "каруселі", "печиво", "помилки" під час підрахунку голосів і тому подібне.

Відповідальність за порушення виборчих прав передбачено трьома статтями Кримінального кодексу - 157, 158 та 159. Так, за перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157) шляхом насильства, обману, погроз, підкупу тощо можна отримати від двох до п’яти років "холодної". Якщо таке перешкоджання вплинуло на результати голосування - покарання зростає, вже від семи до дванадцяти втрачених років. Відповідальність за різні "каруселі" (коли з дільниці виносять бюлетень, заповнюють у присутності наглядачів, а потім його заносить інший "виборець", який має натомість винести чистий), або інші маніпуляції з "печивом" (бюлетенями) та їхнім підрахунком передбачає вже стаття 158 КК. Так, член комісії, що видав бюлетень "лівому" виборцю, ризикує потрапити до місць віддалених на три–п’ять років. Такий самий термін "світить" і за підробляння бюлетенів.

А от за неправильний підрахунок голосів на дільниці можна загриміти до буцегарні на п’ять-вісім років. Порушення таємниці голосування (ст.159) членом комісії або іншою службовою особою передбачає м’якше покарання: або штраф від п’ятисот до тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або від одного до трьох років позбавлення волі. За даними Державної судової адміністрації, у 2001 році в Україні було засуджено за злочини проти виборчих прав лише двох осіб. Через рік засуджених за такі злочини було вже 17, ще через рік — знову двоє (обидва факти зафіксовано в Криму).

Лише під час президентських перегонів–2004 ситуація змінилася: правоохоронці зареєстрували аж 135 злочинів проти виборчих прав. А в першому півріччі 2005–го у провадженні органів досудового слідства було вже 1455 (!) кримінальних справ. Із них 1314 було порушено за неправомірне використання виборчих бюлетенів, підробку виборчих документів або неправильний підрахунок голосів, 137 — за перешкоджання здійсненню виборчого права й лише 4 — за порушення таємниці голосування.

За даними Генпрокуратури, станом на початок листопада 2005 року слідчі прокуратури порушили 1610 "виборчих" справ (1297 із них передано до суду). Варто зауважити, що особи багатьох злочинців слідству встановити не вдалося. Відтак, за даними Державної судової адміністрації, в першому півріччі 2005 року засудили 261 особу. Більшість із них — члени комісій, які поза виборчим процесом виявилися безробітними і пенсіонерами, для котрих спроба заробити на виборах закінчилася ув'язненням. Тим більше що вони часто брали відповідальність на себе, щоб прикрити "вагоміших" осіб. Феміда не завжди відправляла їх за ґрати — багато кого врятувала амністія 2005 року або випробувальний термін.

Утiм, ця наука не була марною: вже під час парламентських виборів–2006 правоохоронці зафіксували значно менше порушень, а відтак слідчі порушили менше кримінальних справ.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 847 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ