Пт, 2024-04-19, 20:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 30 » Огляд преси, 30 листопада: У підприємців розколюється голова: що б вимагати і кого би звільнити
17:48
Огляд преси, 30 листопада: У підприємців розколюється голова: що б вимагати і кого би звільнити
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Вчора відбувся остаточний розкол між керівниками акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу в Києві. Перша група наполягає на ветуванні документу, а друга, крім цього, вимагає відправити у відставку Кабінет міністрів і розпустити Верховну Раду. Прихильники політичних вимог поки не дуже численні і не користуються підтримкою більшої частини мітингувальників, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті Артема Скоропадського "Майдан незгоди".

Один з них, Олександр Данилюк, що називає себе "генеральним координатором страйку", зібрав нову координаційну раду, куди увійшла невелика частина підприємців. Їх основною вимогою є не тільки ветування президентом Віктором Януковичем Податкового кодексу, але і розпуск Верховної ради, а також відставка Кабінету міністрів. Вчора вдень пан Данилюк прийшов на Майдан, щоб оголосити ці вимоги, проте частина протестувальників, а також охорона наметового містечка спробували не пустити його на сцену.

- Я закликаю вас йти до Верховної ради, де зараз проходить зустріч опозиційних народних депутатів з членами Венеціанської комісії, які прибули в Україну, - сказав Данилюк, коли йому все-таки вдалося піднятися на сцену.

Охочих піти до Верховної ради набралося не більше сотні. Серед тих, що залишилися на Майдані великою підтримкою користувалася екс-голова Ради з питань підприємництва при Кабміні Оксана Продан, яку раніше звинувачували в спробах вести переговори з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим без відповідних повноважень. Вона заявила з трибуни, що мітингувальники зібралися для того, щоб "захищати економічні права, а не займатися політикою".

- Наші вимоги залишаються колишніми - вето на Податковий кодекс без всяких компромісів, - під аплодисменти і гудіння дудок заявила пані Продан. Протягом всього дня підприємці, що виступали на майдані Незалежності, вимагали тільки ветування Податкового кодексу, не торкаючись політичних питань. Втім, розкол між лідерами їм явно не подобався.

Конфлікт між координаторами акції продовжувався. Ближче до вечора на трибуну знову піднявся Олександр Данилюк. Він заявив, що наметове містечко, встановлене учасниками акції на Майдані, "захопили політичні рейдери і авантюристи", які хочуть відібрати у підприємців перемогу.

Нейтральну позицію стосовно розколу зайняли представники "Коаліції учасників помаранчевої революції", голова якої Сергій Мельниченко залишається комендантом наметового містечка.

- Ми сюди вийшли не зі своїми вимогами, а для того, щоб підтримати підприємців. Так, нам не подобається нинішня влада, нинішня Рада і нинішній Кабмін, проте якщо вимагати їх відставки, то президент може піти на принцип і залишити Податковий кодекс в силі. Давайте не забувати, для чого ми сюди прийшли, вимоги бізнесменів для нас важливіші, - говорив пан Мельниченко

"Один з координаторів, Олександр Данилюк, назвав себе зі сцени головним організатором, але це не так!" - обурено говорить інший співорганізатор, Володимир Дорош. "Його ніхто не уповноважив оголошувати себе головним! Є припущення, що він посланий однією відомою лідершею, тому прагнемо його обмежити від наших акцій", - підключається до розмови представник підприємців Анатолій Банах. Ми його тепер навіть на сцену пускати не хочемо, тому що він може підбити народ на колотнечу. якщо таке відбудеться, то нас просто розжене міліція", передає "Сегодня" в матеріалі Анастасії Рафал і Ігоря Сєрова "Майдан чекає вето і сперечається про "лідершу".

"Ніякого розколу  немає! - запевняє Данилюк. - Мене вибрав Майдан, голосування було в прямому ефірі на телебаченні. Майдан хоче перевиборів президента і Верховної Ради, а нинішня влада - це узурпатори!".

Біля полудня на Майдані провели свій референдум, на якому пропонували голосувати "за" або "проти" президентського вето на кодекс, відставки уряду Азарова і виборів в Раду 27 березня 2011 року. Всім роздавали саморобні бюлетені, і, поставивши відмітку, "виборці" опускали їх в урну, завернуту в український прапор. Результати обіцяли ближче до вечора.

Підприємці після суботнього візиту президента в наметове містечко розділилися в думці - чи вірити Януковичу. "Я протестую не проти влади, а тільки проти кодексу", - сказав підприємець Геннадій Жидков з Маріуполя. З такою думкою згодні не всі. "Я тут, щоб добитися не тільки вето, але і відставки Кабміну з Радою! І буду до переможного кінця. Тому що вони знали, що приймали", - говорить підприємець з Чернівців Олександр Зав'ялець.

"У вівторок до вечора вже буде зрозуміло, по якому шляху піде робоча група. Або президентові рекомендують заветувати кодекс і тоді бюджет на 2011 рік сформується за старими "правилами гри". А новий Податковий розроблять в спокійніших умовах і він вступить в дію з 2012 року. Або до кодексу вносяться поправки і на його підставі формується бюджет. Але при цьому, встановлюється ще якийсь час, наприклад, перший квартал року, - щоб допрацювати якісь моменти", - сказала нардеп-економіст з ПР Ірина Горіна. За її словами, вірогідність першого або другого шляху поки - 50% на 50%.

"Вже видно, що треба міняти, - продовжує пані Горіна. - Кардинальних змін зазнає пункт, який стосується перевірок і обліку, який повинні вести підприємці. Якщо людина працює сама, і у нього немає можливості тримати бухгалтера, йому складно буде вести такий облік, який передбачений кодексом (наприклад, накладні - ред.). Але, звичайно, не так, що взагалі нічого вести не доведеться, навіть книги реєстрації товарів. Просто звітність повинна бути максимально зрозуміла підприємцеві. Люди не хочуть показувати свої реальні обороти. І не тому що не хочуть платити податки. А тому що бояться беззаконня з боку органів контролю. Що їм доведеться платити в три рази більше хабарів. І ми їх повинні захистити".

"Экономические известия" в статті Андрія Деркача "Провал Податкового кодексу врахують в адмінреформі" відзначає, що протестувальники на Майдані проти Податкового кодексу узяли короткий тайм-аут - чекають рішення президента Віктора Януковича. Тим часом в їх відносинах з хрещеним батьком кодексу Миколою Азаровим розуміння не додалося: уряд запросив представників малого бізнесу на зустріч з прем'єром, але так тихо, що вони "не почули". І не прийшли. Такі непорозуміння свідчать, що Кабмін шукатиме способи відстояти своє бачення податкової реформи всупереч вимогам бізнесменів.

Партія регіонів традиційно розмовляє з опонентами з позиції сили, при цьому прагне виключити такий підхід по відношенню до себе. Масовість протестів на тлі політичної пасивності українців була, схоже, неприємною несподіванкою для влади. Але і тут регіонали залишилися вірними собі: рішення суду, що дозволяє розігнати мітингувальників, було отримане негайно. І хоча ним не скористалася міліція, це зробила головний піар-менеджер Віктора Януковича Ганна Герман. Вона підкреслила - адже було рішення суду, могли розігнати, але не стали. Тому що, мовляв, у нас демократія. Аргумент сумнівний, зважаючи на майже повне зрощення судової і виконавчої влади в країні після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. Трактування подій штатним пропагандистом ПР Михайла Чечетова співзвучне германовському. Виявляється, протести на Майдані є не наслідком неякісного і дискримінаційного до малого бізнесу закону, а результатом зусиль влади для розвитку демократії.

Безглуздості з вуст партійних функціонерів створюють виграшну ситуацію для Віктора Януковича. Якщо він все-таки зважиться ветувати Податковий кодекс, то зможе дистанціюватися від партії, що привела його до влади. "Вето президента означатиме, що Янукович і Кабмін - це не одне і те ж. І не слід ототожнювати Партію регіонів і президента", - сказав директор Центру досліджень проблем громадського суспільства Віталій Кулик. Це позитивно відіб'ється на особистому іміджі президента, вважає експерт.

Втім, ветування Податкового кодексу означатиме санкції щодо чиновників, що випустили законодавчий брак.

На думку учасників акції, зараз протестувальники на Майдані розділилися відразу на три групи впливу. Дві готові протестувати, одна - домовлятися. На вчорашньому мітингу протистояння між групами досягло апогею. Представники кожної з них по черзі виходили на сцену і висували різні, часом абсолютно суперечливі ідеї. Чим остаточно збили з пантелику мітингувальників, пише "Комсомольськая правда" в Украине" в статті Тараса Козуба "На Майдані йде боротьба за мікрофон".

- Відбулася буквально боротьба за мікрофон, і прямо на сцені в неї втягнулися всі три групи. Звучали різні заклики, як абсолютно радикальні, так і більш зважені, - розповів нардеп від БЮТ Михайло Волинець.

Найрадикальнішою ідеєю став піший похід до Верховної Ради, де у цей момент проходило засідання Венеціанської комісії. Озвучив цю думку Олександр Данилюк, який заявив, що запрошений туди на зустріч. У результаті вслід за ним пішли від 50 до 100 чоловік. Вони тут же організували "паралельний" мітинг під парламентом. Інші залишилися протестувати далі.

- На Майдані є добре організована Асамблея регіональних представників середнього і малого бізнесу, є Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності на чолі з Олександром Данилюком, - пояснив Волинець. - І є ще Комітет захисту підприємництва в опозиційному уряді з Оксаною Продан на чолі - саме вона схильна до гнучких переговорів з органами влади.

Представник руху "Відсіч", учасник переговорної групи Михайло Свистович відзначив для статті "Гра в хорошого Президента і поганий уряд" газети "Україна Молода", що переговорна група вимагає від влади ветування кодексу, а не поправок. "Міністерство фінансів дало нам "дорожню карту" роботи: написання пропозицій, підготовка змін, в понеділок - зустріч з Азаровим, в четвер - з Януковичем... Але ми сказали, що не хочемо обговорювати зміни. Ми їм виражаємо зауваження - а вони трактують їх як пропозиції. Для нас це неприйнятно. Коли вони ветують закон - тоді ми дамо пропозиції", - говорить Свистович.

Тим часом "Газета по-киевски" в матеріалі Дмитра Дерія "Хто заправляє на Майдані" розбиралася, хто за що відповідає і хто з координаторів Майдану чого хоче.

Так, наприклад, за наметове містечко відповідає Сергій Мельниченко: він комендант наметового містечка, глава КУПРу (Коаліції учасників помаранчевої революції). Сергій - професійний революціонер. На Майдан потрапив у 2004 році, став комендантом наметового містечка на Хрещатику. Після помаранчевої революції очолив організацію, яка зайнялася боротьбою зі скандальними будівництвами в столиці. Один з ініціаторів установки наметового містечка на Майдані. Подав заявку на безстрокову акцію протесту, а значить, несе відповідальність за дії мітингувальників перед міліцією. Виступає за відставку Кабміну і перевибори ВР.

Ігор Гурняк керує заходом. Він поки голова ради громадських організацій середнього і малого бізнесу. Ця посада перехідна, Гурняк очолює раду як представник Львівської області. Асамблея - найчисленніша організація підприємців на Майдані, тому має вплив на засіданні координаційної ради. Пропонує не вести переговори з владою до моменту, поки Янукович не ветує кодекс.

Головний парламентер - Оксана Продан. Оксана Петрівна два роки була головою ради підприємців при Кабміні Тимошенко, з 27 травня цього року - голова комітету захисту підприємців при опозиційному уряді. Працювала підприємцем, економістом, замдиректора ЗАТ "Укртранс-Чернівці". З початку акцій протестів регулярно брала участь у переговорах з владою, що інші учасники мітингів засуджували, вимагаючи від президента вето. На Майдані Продан асоціюють з БЮТ. З чуток, які курсують в наметовому містечку, їй навіть пропонували посаду у відомстві Бродського, якого нібито Янукович зібрався звільнити. Взамін - розпуск "другого Майдану".

Риночників організовує Михайло Свистович. Він брав участь у "революції на граніті", "батько" сайту "Майдан". Один з ініціаторів створення у 2004 році "Пори". Зараз - голова молодіжної організації "Відсіч", займається київськими ринками. При тому, що значна частина тих, що беруть участь в акціях - саме продавці зі столичних базарів, його голос в координаційній раді не останній. Поки виступає за вето президента, але якщо президент кодекс не ветує, то за "відставку уряду за непрофесіоналізм при розробці НК".

В'ячеслав Рой - планувальник. Він - голова Федерації профспілок працівників малого і середнього підприємництва. Головою федерації став недавно, з 26 травня. У координаційній раді займається збором представників від усіх організацій для планування акцій. Окрім Податкового кодексу, виступає проти Трудового, який влада планує схвалити наступним. Супротивник переговорів з владою.

Михайло Волинець - профсоюзівець. Народний депутат від БЮТ, але в координаційній раді - за квотою профспілок: з 1995-го він - голова Конфедерації вільних профспілок. Регулярно організовував акції з захисту прав шахтарів. Нардеп двох скликань від БЮТ. Нагадаємо, що Федерацію профспілок очолює Василь Хара, представник ПР. Волинець виступає за вето НК.

Головним радикалом Майдану є Олександр Данилюк. Зараз він - керівник Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності. Його організація була однією з тих, хто починав хвилю протестів по країні, а раніше брала участь у блокуванні уряду, коли Кабмін Тимошенко підвищував транспортний збір. Члени координаційної ради називають його провокатором. З ради цю людину виключили. Данилюк постійно агітує людей переходити до радикальніших дій: від підвищення на один день цін на ринку в три рази до штурму ВР.

На Майдані Віктор Янукович пообіцяв підприємцям звільнити авторів Податкового кодексу, якщо в документі виявляться відверті спроби задушити малий і середній бізнес. "Комсомольськая правда" в Украине" опитала шість українських експертів про вірогідні відставки в уряді через Податковий кодекс.

З'ясувалося, що кандидатів на виліт в уряді Миколи Азарова не так вже і багато. Експерти озвучили всього три прізвища: віце-прем'єра Сергія Тігіпко, голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського і самого прем'єра. Перші два чиновники працювали над текстом документу, а зараз доводять, що всі норми "податкової конституції" направлені на благо, а на мітингу шумлять спекулянти. Третій весь цей час дивився на роботу своїх підлеглих крізь пальці. Але найбільш хистке положення у голови Держкомпідприємництва.

- Відставка Бродського не матиме ніяких політичних наслідків, - вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський. А ось звільнення Тігіпко, на думку експерта, може обернутися неприємностями для влади. "Поки він в уряді і бере на себе відповідальність за ляпи інших, його не чіпатимуть", - упевнений Погребінський.

Єдиний, у кого з перерахованої трійці положення більш-менш стабільне, - це прем'єр. - Відхід Азарова розбалансує владу, та і замінити Миколу Яновича зараз ніким, - вважає політолог Вадим Карасьов. - Заміна прем'єра означає заміну всього уряду. Це новий головний біль.

- Відставки будуть, але не через кодекс, а тому, що потрібно міняти людей, - іронізує директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. - Милі сваряться, тільки тішаться...


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1111 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ