Чт, 2024-04-25, 07:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 3 » Огляд преси, 3 грудня: Рада проковтнула одним шматком старі податкові правила від президента
15:13
Огляд преси, 3 грудня: Рада проковтнула одним шматком старі податкові правила від президента
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

2 грудня відбулася друга спроба завершити податкову епопею. Верховна Рада без попереднього обговорення 268 голосами схвалила оновлений проект Кодексу. Для прискорення процесу депутати не розглядали кожну поправку президента окремо, а прийняли все і відразу. У повному складі свої голоси віддали Партія регіонів, Компартія, Народна партія. Відмічено, що від опозиції за Податковий кодекс проголосували в чотири рази більше депутатів, ніж минулого разу, пише газета "Известия в Украине" в статті Романа Лютого "Спроба №2".

Спірна ситуація з Податковим кодексом вчора вирішилася ідеально для підприємців - компроміс навіть не довелося шукати. Все залишається по-старому. Рада прийняла нову версію податкового кодексу, підправленого президентом. І головне - з рекомендації президента істотно обмежені повноваження і можливості податкової адміністрації. З ухваленням цих пропозицій податківцям буде складніше тримати платників в колючих рукавицях. Відповідно, бізнесу не доведеться постійно працювати з оглядкою на ревізорів. Не залишилися без уваги і інтереси деяких лобістів.

Спрощену систему оподаткування фізосіб-підприємців винесли за рамки Кодексу. За пропозицією президента, яка була прийнята депутатами, перша глава 14 розділу "Про спеціальні режими оподаткування" виключена з тексту документа. Саме вона встановлювала нові правила і обмеження на заняття приватною підприємницькою діяльністю, а також - обмеження за видами діяльності. Таким чином, "спрощенка" і далі регулюється президентським указом від 1998 року.

Ще один спірний момент, який був вилучений з тексту Податкового кодексу, - можливість визнання цивільно-правових відносин трудовими. Таким чином, якщо підприємство користується послугами підприємців-фізосіб, ці відносини не можуть бути визнані трудовими. Відповідно, за них не потрібно буде нести додаткове податкове навантаження у вигляді нарахувань у фонд оплати праці.

Головна зміна, на думку підприємців і експертів, в тому, що платникам податків повернули презумпцію невинності. Не вони повинні будуть доводити свою невинність, як було прописано у ветованій Віктором Януковичем версії Кодексу, а податкові органи повинні доводити зворотне. Податкова може довести факт ухилення від оподаткування тільки в суді або за наявності додатково зібраних доказів відповідно до вимог карно-процесуального законодавства.

Можуть зітхнути з полегшенням і недрібні підприємці. По-перше, відстрочено введення абсолютно нового вигляду обліку - постійних і тимчасових податкових різниць. Цей облік потрібно буде вести тільки з початку 2012 року. А його методика повинна бути опублікована до 1 квітня наступного року.

Податкова також не отримала можливості вимагати застави, яка в два рази перевищує борг платника податків. Застава, згідно з пропозиціями президента, повинна бути співставною з боргом. В оновленому тексті Кодексу підправлена і одіозна норма, яка вимагала від підприємця спочатку сплатити нараховані йому штрафи, а потім оскаржити в суді.

Крім того, податківці не зможуть ходити на перевірки до підприємців, як у гості. Поправки до Кодексу передбачають, що перевірка повинна бути санкціонована письмово керівником підрозділу податкової, який збирається провести перевірку. Обмежена можливість заарештовувати майно підприємців, якщо воно задіяне в технологічному процесі. Адміністративний арешт, який передбачався в необмеженому часі, скорочений до 96 годин.

Ще один цікавий момент президентських поправок до тексту Кодексу - зниження рентної плати за видобуток газу. В той же час вартість експлуатації нафтових родовищ збережена.

Ще один цікавий момент - Києву залишили всі надходження від податку на доходи фізичних осіб. У попередній версії Кодексу передбачалося половину цих надходжень перераховувати до центрального бюджету.

Нардеп Євген Царьков (КПУ) говорить, що таке швидке ухвалення правок стало можливим з двох причин. Перша - пішли на компроміс з малим бізнесом, повернувши спрощенцям все, що вони мають зараз (мовляв, все одно їх внесок в доходи бюджету не такий великий - близько 3%), друга - зауваження голови держави були логічними, особливо в частині обмеження прав податкової, якій ПК до ветування надавав право карати бізнес без суду і сприяв хабарництву на місцях, пише "Сегодня" в матеріалах "Кодекс: правки зроблені".

"Звичайно, хотілося б більшого обмеження прав ГНАУ, але і це непогано. Найголовніше - повністю скасована перша глава 14-го розділу, тобто те, що було у єдинщиків, повернулося назад: не буде касових апаратів, залишається 500 тис грн річного обороту і 200 грн єдиного податку, немає поправок навіть на інфляцію. Залишилася заборона для платників ПДВ включати витрати на послуги, надані спрощенцями, у собівартість продукції - їх треба включати в прибуток. Але з таким були згодні навіть члени профільного комітету-бютівці, тому що це дірка для виведення готівки і відхід від податків", - говорить Царьков.

В той же час перелік видів діяльності, за якими дозволено працювати на єдиному податку, повернули, відновлена кількість найманих робітників до 10 людей.

Депутат від опозиції, міністр фінансів тіньового Кабміну Андрій Сенченко (БЮТ), навпаки, незадоволений: "Так, від спрощенців відступилися, але заборона для платників ПДВ переносити послуги спрощенців на валові витрати заганяє малий бізнес, що надає юридичні, транспортні, консалтингові послуги, в резервацію, де вони успішно вимруть".

"КоммерсантЪ-Украина" в статті Наталії Непряхіної і Марії Цатурян "Кодекс в честі" відзначає, що перш ніж подати у Верховну раду зауваження до ветованого 30 листопада Податкового кодексу, президент Віктор Янукович вночі відразу ж після прильоту з Казахстану знову зібрав в аеропорту "Бориспіль" членів економічного блоку уряду. Нагадаємо, рішення про застосування права вето до документу пан Янукович також прийняв в аеропорту.

У Раді документ оперативно представила перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова. Президент підготував 12 пунктів зауважень, відзначивши, що прийнятий 18 листопада Податковий кодекс "несе істотні ризики".

Представники опозиції вчора обурювалися тим, що перед голосуванням не було можливості обговорити поправки президента. Згідно з пунктом регламенту Ради, який процитував депутат Сергій Сас ("БЮТ-Батьківщина"), подібні зміни повинні прийматися не раніше аніж через три дні після їх надходження до парламенту. "Я вважаю, що немає радикальних змін в адмініструванні податків у нашій країні, в розподілі бюджету і в боротьбі з корупцією. Це глобальна робота, і вона ще попереду", - обурювалася його колега по фракції Наталія Королевська.

"Рішення президента направлене швидше на зниження соціальної напруги", - вважає директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик. Але в цілому сам документ не вирішує наявних економічних проблем і не сприятиме виведенню української економіки з тіні, відзначає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. "Схема відшкодування ПДВ залишилася без змін, і вона як і раніше прикриває корупційні інтереси", - додає він.

На думку аналітиків, надалі спрощена система буде реформована, а пізніше скасована. "про це серед іншого свідчить той факт, що підприємці не зможуть включати у валові витрати операції з компаніями, що знаходяться на єдиному податку. Це звузить можливості малого і середнього бізнесу", - відзначає пан Рудик. Пан Дубровський додає, що система сплати єдиного податку потребує змін, оскільки має "серйозні проблеми в частині мінімізації і зловживань".

Втім єдиної думки учасників акцій протесту проти ухвалення кодексу немає. Голова профспілки таксистів Василь Попик заявив: "Я не можу говорити за всіх і не знаю, чи розійдеться Майдан. Але Майдан свого добився!". Тим часом інші учасники заявляють, що їх задовольнить лише повне скасування кодексу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1158 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ