Чт, 2024-03-28, 18:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 3 » Свобода преси в Україні під п'ятою силовиків і плутократів
17:00
Свобода преси в Україні під п'ятою силовиків і плутократів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Найбільшою проблемою для ЗМІ в Україні залишається безпека журналістів і безкарність злочинів проти свободи преси.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявила українська представниця міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" Оксана Романюк.

За її словами, покарання отримує лише кожен 15-ий випадок нападів на журналістів.

"Думаю, що в цей рік буде зростання цензури і закріплення позиції влади, "Сім’ї" в медіа-просторі. Ми знаємо, що медіа-простір уже підконтрольний владі в більшості своїй, і цього року це буде цементування цих позицій", – сказала Романюк.

Організація "Репортери без кордонів" не очікує в цьому році зростання фізичних нападів на журналістів в Україні.

Однак, фахівці прогнозують зменшення медіа-плюралізму, зростання цензури а також тиску шляхом використання інтернету (DDOS-атаки).

"Наприклад, нещодавно президент приїжджав у Черкаси, і було "вирублено" одночасно три місцевих інтернет-ресурси DDOS-атаками, також це інтернет-атаки на акаунти та скриньки відомих журналістів", – зазначила представниця міжнародної правозахисної організації.

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси. Україна лише за останній рік опустилась у рейтингу свободи преси "Репортерів без кордонів" на 10 позицій (з 116 на 126 місце).

За даними правозахисників цієї організації, в тому ж таки 2012 році було зафіксовано рекордну кількість порушень прав українських журналістів за останні 10 років.

Згідно з останнім рейтингом Freedom House, оприлюдненим на початку травня 2013 року, за рівнем свободи слова Україна знаходиться на 133-му місці.

IМІ: минулий рік в Україні став рекордним за кількістю порушень прав журналістів

В Україні 2012 рік став рекордним за кількістю порушень прав журналістів – 324 випадки. Це найбільша кількість зафіксованих порушень за останні 10 років. Про це йдеться у короткому звіті Інститут масової інформації, опублікованому до Всесвітнього дня свободи преси, передає Тиждень.ua.

Експерти ІМІ пов’язують таку тенденцію із безкарністю представників влади та політичних діячів, які застосовують усі можливі способи тиску, навіть фізичну силу, щоб перешкодити українським журналістам чесно і сумлінно виконувати свою професійну діяльність.

Із 324 випадків порушень прав журналістів у 2012 році: порушень, арештів, затримань — 6; побиття, нападів, залякувань — 40; перешкоджань виконувати професійні обов’язки, цензура — 180; економічного, політичного, непрямого тиску — 43; судових позовів до ЗМІ та журналістів — 50; судових позовів від ЗМІ та журналістів — 5.

У 2012 році спостерігалось посилення цензури у загальнонаціональних та місцевих виданнях. Моніторинги преси, інтернет-видань та телебачення показали систематичне однобоке висвітлення подій у ЗМІ та замовчування суспільно важливих тем, невигідних для влади.

Як зазначає ІМІ, показовими були випадки звільнення працівників ЗМІ через цензуру. Зокрема, з телеканалу СТБ пішли журналісти Сергій Андрушко та Наталя Соколенко, з телеканалу "МИГ" (місто Южне, Одеська область) пішли журналісти Ольга Годовенко та Ольга Комарова, а з телеканалу ТВА (місто Чернівці) журналістка Емма Антонюк.

Непоодинокими були випадки фізичної агресії проти журналістів, недопущення працівників ЗМІ на відкриті заходи органів влади та місцевого самоврядування та навіть у прес-ложу Верховної Ради України.

2012 став також роком продовження монополізації інформаційного простору в руках людей, наближених до влади, а також таблоїдизації ефіру.

Стрімке збільшення кількості порушень прав журналістів спостерігалось напередодні виборів до Верховної Ради. Якщо у серпні, першого місяця передвиборчої кампанії, зафіксовано 39 таких випадків, то вже у вересні — 60, а у жовтні — 85, причому більшість з цих порушень були безпосередньо пов’язані з парламентськими виборами та/або здійснювалися кандидатами у народні депутати.

Під час передвиборчої кампанії експерти ІМІ зафіксували багато випадків, коли журналістів не пускали на зустрічі кандидатів у депутати з виборцями чи масові заходи, організовані ними, або забороняли проводити там фото- чи відеозйомку. Було виявлено спроби тиску на тих журналістів, які висвітлювали заходи за участю кандидатів або розслідували підкуп виборців. Нерідко до журналістів застосовували фізичну силу, били їх та трощили техніку. Зазвичай до таких дій вдавалася охорона кандидатів або "невідомі", які постійно перебували поруч з кандидатом.

Також до журналістів та ЗМІ застосовували і методи непрямого тиску: обшуки в редакціях; позапланові візити податкових інспекторів, незважаючи на мораторій на перевірки ЗМІ в перевиборчий період; потужні DDоS-атаки, які блокували роботу інтернет-видань; численні судові позови проти ЗМІ та журналістів та інше.

Цьогорічною "новинкою" стали так звані "троллінгові атаки" на мобільні телефони, коли водночас здійснювали дзвінки з багатьох номерів, через що журналісти не могли користуватися телефонами.

У день парламентських виборів в Україні 28 жовтня зафіксовано випадки, коли журналістів не пускали на дільниці, де проводилось голосування чи підрахунок голосів або виганяли звідти. Також члени виборчих комісій перешкоджали журналістам фіксувати підрахунок голосів на камери.

ІМІ відзначає, що у 2012 році було порушено 6 кримінальних справ за ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), що є рекордним числом за всі роки незалежності. Втім, покарання несе, в середньому, лише кожен 20-й порушник прав журналістів, зазначає ІМІ.

У 2012 році також збільшилися розміри позовних вимог щодо відшкодування моральної шкоди у судових справах проти ЗМІ та журналістів. Позивачі іноді вимагають сотні тисяч та навіть мільйони гривень. Причиною цього є скасування у 2011 році підвищених ставок державного мита при поданні судових позовів.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1002 | Додав: adminA | Теги: українські журналісти, влада, горло, Всесвітній день свободи преси
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ