Пт, 2024-04-19, 03:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 18 » Паніка в Росії, Китаї та США: побоюючись радіації, люди розхапують таблетки, сіль, протигази і будиночки для тварин
14:53
Паніка в Росії, Китаї та США: побоюючись радіації, люди розхапують таблетки, сіль, протигази і будиночки для тварин
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Незважаючи на багаторазові запевнення влади в тому, що японська атомна криза не справить істотного впливу на рівень радіації, населення кількох регіонів світу охоплено споживчою панікою, часто скуповуючи те, що навряд чи може істотно допомогти захиститися від радіації.

Так, за інформацією The Wall Street Journal, китайці в спробі запобігти захворюванням, пов'язаним з радіацією, кинулися скуповувати харчову сіль. "Хоча йодована харчова сіль містить здоровий нерадіоактивний йод, органи охорони здоров'я зауважують, що його кількості недостатньо для того, щоб захистити організм людини від радіоактивного йоду, який може вивільнитися в результаті ядерного інциденту". Кореспондент Лорі Буркітт зазначає, що "гарячкова закупівля солі в Китаї є ознакою поширення побоювань, що проблеми на японській АЕС можуть мати далекосяжні наслідки не тільки для самого острова".

Побоювання з приводу дефіциту солі також поширилися на Гонконг, де в багатьох супермаркетах сіль закінчилася вже в четвер. Китайські батьки також почали робити запаси японського дитячого харчування, припускаючи, що в майбутньому його поставки будуть скорочені або заражені.

Китайська влада докладає зусиль з метою переконати громадян, що витоки радіації в Японії не становлять безпосередньої загрози для Китаю. З попередженнями і заявами виступили китайські чиновники, проте багато споживачів у Китаї перебувають у паніці, вказує видання, додаючи, що дехто в Китаї отримує з цієї паніки зиск. Taobao.com, онлайновий магазин гіганта електронної комерції Alibaba Group Holdings Ltd., пропонує безкоштовні пачки солі при купівлі пари взуття. Один користувач Sina Weibo, китайського аналога Twitter, пожартував: "У мене є 2 кг солі в загашнику, хто хоче вийти за мене заміж?"

Офіційні запевнення в тому, що жодної радіаційної небезпеки немає, ігнорують і мешканці російського Далекого Сходу, повідомляє The New York Times, вказуючи, що росіяни запасаються продовольством, медикаментами, респіраторами та дозиметрами. "Події в Японії оживили спогади про катастрофу на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року, коли радянська влада протягом кількох днів не інформувала людей про небезпеку", - нагадує оглядач газети Майкл Швірц. На цьому тижні російські чиновники не раз заявляли, що рівень радіації на Далекому Сході нормальний. У спробі заспокоїти побоювання в регіоні Володимир Путін, прем'єр-міністр Росії, у ці вихідні відвідає Сахалін, великий російський острів в Охотському морі на північ від Японії. І все ж запевнення влади не скоротили попиту на товари, здатні допомогти вберегтися від радіації. "Все розпродано, - повідомила касирка владивостоцької мережі "Моя аптека" Оксана. - Усі хочуть захиститися".

На тлі прогнозів ООН про те, що радіоактивна хмара може досягти узбережжя США вже в п'ятницю, в Америці посилилася гарячкова закупівля засобів захисту від радіації, передає Daily Mail. Представник компанії RDD USA Military Surplus, одного з найбільших постачальників протигазів у США, заявив, що востаннє такий попит на протигази був зафіксований після 11 вересня 2001 року, коли громадяни були стурбовані можливими новими терористичними актами.

"Попит великий, і ми працюємо цілодобово, поставляючи протигази в США та за кордон, - повідомив він. - Ми говоримо про попит, який у тисячі разів перевищує середній, і я не можу порівняти його ні з чим, окрім як з часом після 11 вересня. Ми наближаємося до рівнів продажів після 11 вересня".

"Компанія, склади якої стрімко порожніють, повідомила також, що продала велику кількість захисних будиночків з газовими фільтрами для дрібних тварин. У них використовується той же механізм, що й у протигазі, але собаку або кішку можна посадити всередину", - зазначає Daily Mail. Про аналогічний попит розповідають і інші компанії, які торгують протигазами.

Вичерпуються і запаси медикаментів, які можуть запобігти радіаційному зараженню щитоподібної залози, пише газета. За словами президента компанії Anbex Алана Морріса, фірма отримує 3 замовлення на препарат iOSAT (10 доларів за упаковку) за хвилину - зазвичай вони отримують 3 замовлення на тиждень. "Ті, хто його не дістав, плачуть, - повідомив він The Wall Street Journal. - Вони перелякані". Компанія Fleming Pharmaceuticals, що випускає рідкий препарат ThyroShield вартістю 13,25 долара за флакон 45 мл, очікує, що його запаси закінчаться на цьому тижні.

За словами представника аптеки Merz Apothecary в Чикаго, штат Іллінойс, замовити додаткові поставки препаратів "неможливо", тому що запаси закінчуються у самих виробників. Деякі споживачі, які не можуть знайти йод у таблетках, купують мультивітамінний комплекс, що містить 150 мкг йоду на таблетку.

Йодовмісні препарати перепродуються в Інтернеті, пише Daily Mail. Так, п'ять продавців на Amazon.com пропонують купити упаковку iOSAT, яка (14 таблеток) зазвичай продається по 9,99 долара, за 250-459 доларів. Ще один продавець продає 900 таблеток за 7800 доларів. На eBay упаковка з 14 таблеток продається по 250-300 доларів.

Один з американських сайтів закликає покупців не замовляти лічильників Гейгера - пристрої, які заміряють рівень радіації, тому що попит набагато перевищує пропозицію. Представник компанії повідомив, що після землетрусу в Японії вони продали сотні приладів, ціна на які варіюється від 250 до 1000 доларів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 950 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ