Пт, 2024-03-29, 13:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 22 » Патріарх Філарет привітав українців з Днем Злуки та закликав опозицію припинити ворожнечу між собою
11:09
Патріарх Філарет привітав українців з Днем Злуки та закликав опозицію припинити ворожнечу між собою
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет привітав український народ з Днем Соборності України і закликав представників влади до діалогу з усіма представниками суспільства, а представників опозиційних сил – припинити безплідну боротьбу один з одним. Про це йдеться в оприлюдненому на сайті Української Православної Церкви Київського Патріархату Зверненні Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до українського народу з нагоди Дня Соборності України.

Як зазначив Патріарх, "22 січня ми відзначаємо одне з найбільш важливих саме сьогодні наших національних свят – День Соборності України".

"Це свято нагадує нам про величну подію нашої історії – проголошення 22 січня 1919 р. Акту злуки, акту єднання всіх українських земель в єдину, соборну державу. Після падіння княжої Київської держави Україна століттями була розділена між сусідніми народами. А тому проголошена у січні 1919 р. злука всіх її земель – подія доленосна і неперевершена за своїм значенням для українського народу", - йдеться у документі.

Він зауважив, що "зараз ми бачимо спроби проголосити єднання українських земель плодом дій Сталіна – визнаного українським судом злочинця. Такі ідеї, по-перше, принижують значення багатосотлітнього прагнення українського народу до єдності, принижують його боротьбу за єдність та зневажають тих, хто поліг у ній. По-друге, носії таких ідей прагнуть пояснити сучасну українську державність лише примхою історії та діяльністю Сталіна, прагнуть нав’язати думку про "штучність" незалежної України, чим закладають основу для бажаного для них у майбутньому розпаду нашої державності".

При цьому він підкреслив, що "деякі закордонні політики відкрито називають Україну "невдалою державою", оголошують прогнози її розвалу, а найбільше – явно і таємно сприяють тому, щоби це відбулося".

"Вони не можуть змиритися з нашим волевиявленням – бути єдиним, суверенним народом та будувати власну незалежну державу. "Поділяй та володарюй" – саме під таким гаслом в давнину римляни змогли підкорити собі багато народів. Розділяючи ці народи, вони здобували над ними перемогу. Цього ж прагнуть і нинішні супротивники української державності – розділити, розсварити, ослабити наш народ. Для цього використовуються різні методи. До цих методів належать ідеологічна агресія проти України, намагання втиснути її в рамки "русского міра"; загравання з різними політичними силами та налаштовування їх одне проти одного (що, на жаль, є доволі легким у сучасних умовах); розпалювання міжконфесійного конфлікту через розділення православних українців на "канонічних" та "неканонічних"; підігрівання та всебічну підтримку сепаратистських настоїв в окремих регіонах", - наголошується у Зверненні.

"Ми, як Церква, бачимо це, а тому хочемо піднести свій голос: отямся, український народе! Зрозумій, куди тебе тягнуть недоброзичливці – до нового розбору України між більшими сусідами", - закликав Патріарх Філарет і додав: "Так вже було в давній час, коли розсварених князів легко підкорили монгольські завойовники. Так було в часи козаччини, коли навколишні держави вміло маніпулювали гетьманами і полковниками, не давши їм утвердити суверенну Україну. Так сталося на початку ХХ ст., коли в умовах більшовицької, німецької та білогвардійської агресії українські ватажки продовжували з’ясовувати свої стосунки".

На жаль, констатував предстоятель УПЦ КП, "ми бачимо, що так є і зараз. Протягом двох десятиліть влада і опозиція, які кілька разів мінялися місцями, ведуть боротьбу так, ніби вони – дві армії, яким конче необхідно побороти одна одну, а не дві політичних частини одного народу".

Він наголосив, що "нам слід раз і назавжди визнати і утвердити, як політичну і суспільну аксіому – Україна є незалежна і соборна держава. Наша незалежність і наша єдність у різноманітності – не привід для дискусій, а наріжний фундамент державного і суспільного буття. Бо в жодній з нормальних країн ніхто не дискутує з приводу власної незалежності. І лише ми досі, по суті, сперечаємося – потрібна чи непотрібна нам незалежність".

"Ми маємо усвідомити, що ні об’єднана Європа, ні Росія не розбудуть щастя і добробут в нашому домі – бо вони, природно, турбуються, в першу чергу, про свій дім. Розбудовувати його маємо ми самі – разом і спільними зусиллями, вбачаючи один в одному не смертельних ворогів, а партнерів у праці", - підкреслив Патріарх.

Він закликав "до порозуміння всі суспільні сили – провладні та опозиційні, ті, якім миліша Європа, і ті, які люблять Росію. Полюбіть Україну, а не себе в ній! Зрозумійте, що Галичина і Донбас ніколи не стануть однаковими, але вони є і мають бути – українськими".

"Я закликаю провладних політиків розпочати справжній діалог з усіма представниками українського суспільства, а не лише з тими, хто поділяє їхні політичні переконання. Я закликаю опозиційних політиків – припинити безплідну боротьбу один з одним.

Я закликаю всі політичні та суспільні сили – боротися не проти одне одного, а боротися за краще майбутнє України, конкуруючи не ворожими одне до одного гаслами та часто пустими партійними програмами, а справді корисними для майбутнього України ідеями й справами", - наголосив Патріарх Філарет у Зверненні.

Він констатував: "Україна переживає глибоку політичну та економічну кризу. Це важкі виклики, але ще гіршими є суспільна зневіра та бездіяльність. Люди перестають вірити всім". При цьому він підкреслив, що "для подолання криз необхідне саме згуртування: держави і народу, різних політичних та суспільних лідерів. І або ми, український народ, подолаємо цей виклик, або покажемо, що ми – лише "славних прадідів великих правнуки погані".

"У День Соборності, який, на жаль, український народ знову буде відзначати розділеним по палацах, майданах і площах, я закликаю всіх: плекаймо соборність ділами! Зробімо справжній крок назустріч один одному, зрозуміймо, що у єдності наша сила, а нашим непримиренним поділам та сваркам радіють лише вороги української державності", - закликав глава УПЦ КП і зауважив, що "для когось цей заклик здається нездійсненним – але такою самою майже нездійсненною здавалася у січні 1919 р. і мрія про соборну, суверенну, незалежну Україну. Зараз ми маємо таку Україну – завдяки й тим українцям, хто майже сто років тому зробив крок назустріч один одному".

"І, найголовніше, - наголосив Патріарх Філарет, - "я вірю – якщо ми почнемо цю роботу, то цій благій справі допоможе і Господь Бог, сила Якого може подолати всі людські немочі". Тому, зауважив він, що молитиметься за примирення і єдність України та закликав до цього всіх віруючих усіх конфесій.

Патріарх Філарет також повідомив: "Закликаючи, я у День Соборності України хочу сам подати приклад того, до чого закликаю. Тому я буду присутній і у палаці "Україна", куди прийде президент Віктор Янукович, і на Софіївській площі".

"Якщо кожен із нас зробить крок – разом ми зможемо зрушити те, що поки що здається нездоланним", - заявив патріарх Філарет і попросив у Господа мудрості всім нам та закликав на український народ Боже благословення!

 



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 880 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ