Чт, 2024-03-28, 11:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 15 » Патріарх Київський ладен залишити кафедру, але тільки за об'єднання української церкви та її автокефалії
20:43
Патріарх Київський ладен залишити кафедру, але тільки за об'єднання української церкви та її автокефалії
Інші останні Новини релігії на сайті holosUA.com/

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Київський Філарет ладен залишити свою кафедру, але тільки за певних умов: об'єднання української церкви та визнання її автокефалії іншими церквами. Про це він заявив в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, відповідаючи на питання, чи готовий він залишити кафедру предстоятеля без гарантії очолити об'єднану церкву, владика Філарет сказав: "Я готовий піти, але за певних умов: об'єднання та визнання автокефалії Української церкви іншими церквами".

"Чому я ставлю такі умови? Бо якщо об'єднання не відбудеться, то Київський патріархат можуть спробувати зруйнувати. Як у державі, так і в церкві має бути керівник, який умів би все тримати в руках. Якщо його немає, то все починає розсипатися. Я не хочу віддавати церкву на розгром. І не піду з посади доти, доки не побачу, що в Україні є одна православна церква, визнана всіма. Тоді моя місія виконана. А поки не виконана - я не маю права йти", - додав він.

-Владика Філарет нагадав, що не сам став патріархом - його обрав собор церкви. "І тому я маю волю церкви виконувати", - наголосив він.

Нагадаємо, митрополита Київського Філарета було обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України в жовтні 1995 року на всеукраїнському помісному соборі. Він бореться за створення в Україні Помісної православної церкви Київського патріархату. З його ініціативи було перекладено українською мовою всі богослужбові книги. 1997 року архієрейський собор Російської православної церкви відлучив владику Філарета від церкви і піддав анафемі, яку, однак, не визнає ні він сам, ні українські церкви, крім УПЦ МП.

Мета візитів предстоятеля РПЦ Кирила - обмеження самостійності УПЦ МП

Головна мета приїздів предстоятеля Російської православної церкви (РПЦ) Кирила в Україну - обмеження або навіть ліквідація самостійності й незалежності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Таку думку Патріарх Філарет висловив коментуючи четвертий цього року приїзд в Україну глави РПЦ.

На думку Патріарха Філарета, "Росія використовує церкву з політичною метою. Адже коли Патріарх Кирил приїжджає в Україну, він не стільки говорить про духовні цінності, про покаяння людей у своїх гріхах, скільки говорить про русскій мір. Що таке русскій мір? Це та ж Російська імперія в якомусь новому вигляді. Політика це чи ні? Звичайно, політика. Це використання церкви з наміром створити нову державу під керівництвом Москви. Коли Патріарх Кирило приїжджає сюди й говорить про вступ України до Митного союзу - а ми знаємо, що про це він говорив під час літнього візиту, - хіба це духовність? Тому, коли він уперше приїхав до України, і його тут і президент добре прийняв, і уряд, то громадськість і ЗМІ оцінили його як політичного діяча. Він займався більше політикою, ніж духовними справами".

"Я не хочу стверджувати, що Патріарх (Кирил - ред.) нічого не робить духовного. Так, він звершує богослужіння, займається питаннями управління Українською православною церквою Московського патріархату. Але при цьому головною метою його приїздів в Україну, як це зараз ясно видно, було обмежити або навіть ліквідувати самостійність і незалежність УПЦ МП в управлінні. Залишити назву, але щоб митрополит Володимир фактично незалежності не мав. Ось Кирило й їздить по всіх єпархіях УПЦ, як у своїх власних, забуваючи, що тут є свій предстоятель", - каже глава УПЦ КП.

За його словами, "...Патріарх Кирил не відмовляється від ідеї просування в нас російського світу. І щоб її втілити в життя, УПЦ МП треба позбавити самостійності, потрібно взяти Україну під своє безпосереднє керівництво. Для цього він і продовжує свої візити. Як реагує на це митрополит Володимир і взагалі УПЦ МП? Безумовно, негативно. Відчуваючи такі настрої, Кирило минулого року після служби в Лаврі сказав, щоб Володимир з цього приводу не турбувався. Якщо Патріарх був змушений говорити на цю тему, отже, побоювання у Володимира мали місце. А оскільки єпископат та духовенство відчували, що їх можуть позбавити самостійності, отже, були якісь дії, спрямовані на це. В іншому разі в Кирила не було б підстав говорити про це публічно. Однак поїздки патріарха Кирила тривають і після цієї заяви. Цього року він вже вчетверте чи вп'яте приїхав в Україну. І в його планах не тільки Луганськ (патріарх відбуває дводенний візит до Луганської області - ред.), він ще до кінця місяця на Буковину має приїхати. Самі бачите, скільки часу він приділяє Україні".

Після "небратерських розмов" з митрополитом Володимиром у Кирила був інфаркт

"Але наслідок все одно негативний, - каже Патріарх Філарет. - Доказом служить той факт, що в нього, як повідомляють ЗМІ, після поїздки в Україну був інфаркт. Хоч там і говорили, що це вірус якийсь, а насправді - інфаркт. Чому? Та тому що між ним та єпископатом УПЦ МП, зокрема митрополитом Володимиром, розмови були небратерські. У результаті патріарх Кирило захворів".

Предстоятель УПЦ КП також вважає, що президент України Віктор Янукович "тепер побачив, куди патріарх Кирило тягне Україну. І те, що Президент останнім часом озвучив тверду позицію, що Україна - держава, і він не дозволить, щоб з такою великою державою поводилися як з молодшим братом, свідчить, що президент захищає інтереси України...".

При цьому Патріарх Філарет наголосив: "Якщо українська церква, духовна основа держави, буде підпорядкована Москві, то підпорядкувати саму державу вже нескладно. Адже душа її буде в чужих руках. Тому на церкву як на установу, що впливає на душі людей, Москва покладає великі надії. І саме від церкви багато в чому залежить, буде Україна державою чи не буде".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини релігії | Переглядів: 984 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ