Пт, 2024-03-29, 02:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 22 » Пенсійна реформа: як влада може сподобатися народу і при цьому "зрубати" з нього гроші
16:48
Пенсійна реформа: як влада може сподобатися народу і при цьому "зрубати" з нього гроші
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада перенесла розгляд пенсійної реформи на початок квітня. Про рішення відкласти розгляд пенсійної реформи днями заявив президент Віктор Янукович. За його словами, причина затримки в тому, що люди не розуміють, про що законопроект, і не уявляють, як він вплине на їхнє життя.

Максимальні пенсії обмежать, пенсійний вік для жінок піднімуть, в майбутньому перейдуть до накопичувальної системи - основні пункти реформи вже давно відомі. При цьому чиновники говорять про них як про неминуче рішення.

"Я думаю, що надій немає. Ми повинні збільшувати пенсійний вік", - заявляв віце-прем'єр Сергій Тігіпко, нагадує "Комсомольская правда в Украине" у статті Тараса Козуба "Чому "забуксувала" пенсійна реформа".

Але влада, яка сама ж ініціює реформи, не поспішає. У минулий четвер Верховна Рада, здавалося, впритул підійшла до пенсійного питання. Але напередодні розгляду законопроект зник з порядку денного. "Зарубав" реформу голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він звернувся до президента з проханням призупинити розгляд "пенсійного" закону.

"Я буду особисто відстоювати таку формулу зміни законодавства, коли пенсійний вік (і його збільшення - ред.) - не головна складова", - заявив Єфремов.

За словами автора та "ідейного натхненника" реформи Тігіпка, головною перешкодою у проведенні непопулярних заходів є турбота політиків про власний імідж.

Як виявилося пізніше, "стоп-кран" перед обговоренням реформи у Верховній Раді зірвав особисто президент. Віктор Янукович 18 березня провів зустріч з прем'єром Миколою Азаровим, під час якої дав вказівку: спочатку провести роз'яснювальну роботу серед населення, а вже потім віддавати проект на розтерзання парламенту.

У регіонах вже збираються проводити додаткові громадські слухання, на яких громадянам стануть пояснювати, що реформа покликана не урізати і без того невеликі виплати, а, навпаки, збільшити їх.

Прикметно, що доступної і зрозумілої інформації про майбутні пенсії не вистачає і самим депутатам. Навіть у провладній Партії регіонів стверджують: економічний блок уряду не балував "слуг народу" розрахунками.

"Нам потрібно більше доказів про необхідність ухвалення реформи в нинішній редакції", - заявив депутат-"регіонал" Володимир Зубанов. Як приклад Зубанов наводить вимоги Міжнародного валютного фонду.

"Але, може, справа не у вимогах МВФ, а у переговорниках, - каже Зубанов. - Адже той же фонд зацікавлений насамперед у тому, щоб Україна повертала борги, а для цього потрібно усунути дефіцит Пенсійного фонду".

За словами керівника Центру антикризових досліджень Ярослава Жалила, розказувати треба не про пенсійну реформу, а про переговори з валютним фондом. "Зараз інформації про хід переговорів вочевидь недостатньо, але черговий транш кредиту нам все ж таки можуть виділити і без прийняття законопроекту. Все буде залежати від переконливості уряду і надто переговорників з МВФ", - вважає експерт.

А Сергій Сидоренко у статті "Президент викликає почуття поліпшення" для "КоммерсантЪ-Украина" нагадує, що 21 березня президент Віктор Янукович провів засідання керівної ради комітету з економічних реформ. Глава держави піддав жорсткій критиці діяльність податкової і митниці, вимагаючи від них покращити показники наповнення бюджету і пообіцяв провести реформу у цих відомствах.

"Люди повинні відчувати, що поліпшення макроекономічної ситуації відбувається не тільки у статистичних звітах, - заявив президент. - Чиновники говорять, і говорять правду, що у нас поліпшуються економічні показники, але людей це поліпшення практично не стосується". Втім, надалі голова держави не згадував про причини невдоволення простих громадян і перейшов до опису проблем, з якими зіткнулися в останні місяці суб'єкти підприємницької діяльності.

Головним об'єктом критики стала діяльність Державної податкової служби. Президент звинуватив Віталія Захарченка в тому, що його відомство "нарощує обсяг простроченого некомпенсованого ПДВ і стягує податки наперед".

Цікаво, що пан Янукович вимагав від уряду одночасно зі зниженням тиску на платників податків забезпечити зростання надходжень в прибуткову частину держбюджету.

Окрему частину свого виступу глава держави присвятив проблемі дерегуляції. Зокрема, він зажадав від прем'єра і присутніх на зустрічі міністрів ліквідувати підприємства-посередники при держструктурах, створені для надання адміністративних послуг населенню.

"Не розумію, як вам можуть дякувати люди, якщо ви змушуєте платити їх навіть за ті послуги, які їм зовсім не потрібні", - обурився президент. Він додав, що найбільшим порушником у цій сфері є МВС: "Наприклад, вартість зміни посвідчень водія для виїзду за кордон становить близько 500 грн. За що? За заміну одного папірця?" Реакцію міністерства на претензії голови держави вчора оприлюднено не було.

Уряд почав робити перші кроки для виведення бізнесу з тіні - це зниження податку на прибуток і ПДВ. Наступним кроком цілком може стати запровадження індикативних зарплат. Це означає, що буде вирахувана середня зарплата представника кожної професії, і податок працедавець заплатить саме з неї, а не з тієї суми, яка пройшла "по бухгалтерії", зазначає Марія Вєтрова у статті "Реформа до запитання" у газеті "Известия в Украине".

Самі ж працедавці до такого можливого нововведення ставляться критично. "Якщо і приймати подібну схему, вона має бути прозорою. Хто буде визначати, яка в кого зарплата? Навколо цього показника почнуться зловживання. Уряд стане перераховувати його так, як йому вигідно", - поділився побоюваннями генеральний директор Федерації працедавців України Руслан Ільїчов.

А ось віце-прем'єр Сергій Тігіпко натякає: пенсійної реформи може не бути взагалі. І все через страх уряду йти на такі непопулярні заходи.

"Владі не вистачає політичної волі взяти на себе відповідальність за непопулярні реформи. Це популізм у найкращих політичних традиціях минулих років, - критикує Тігіпко. - У противників цього є тільки політичне позерство, бажання подобатися і немає жодного серйозного аргументу".

Про те що, проект рано чи пізно ухвалено все ж буде, кажуть і політологи. Адже іншого виходу немає. Але правки до нього уряд все ж таки внесе. Схвалювати документ у тому вигляді, в якому він існує сьогодні, чиновники не ризикнуть.

"Тігіпко підготував проект, не боячись свідомо непопулярних речей. Цей негатив боляче вдарить і по ньому самому, але й по президенту. За цей місяць проект "підрихтують", внесуть уточнення та редагування і зроблять його більш прийнятним для людей. Але схвалять його обов'язково. Вже хоча б тому, що це одна з ключових вимог МВФ", - пояснює політолог Вадим Карасьов.

Самі ж українці в діалог уряду і народу не вірять. Кажуть, чиновники просто тягнуть до весни, щоб люди роз'їхалися з міст на дачі і в інші країни. У такому випадку можна буде схвалювати що завгодно - обурюватися ж не буде кому.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 984 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ