Пт, 2024-04-19, 15:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 22 » Пенсіонерів німецьких наймають як "старших експертів"
12:30
Пенсіонерів німецьких наймають як "старших експертів"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Довгі тридцять років Гельмут Шаке обіймав керівну посаду на хімічно-фармацевтичному німецькому концерні Bayer AG. Він контролював безпеку виробництва і обладнання. У 2007 році чоловік пішов на зароблену пенсію. Втім, ненадовго: 67-річний Шаке раз у раз повертається до роботи, втілюючи тимчасові проекти на своєму колишньому підприємстві.

"Для мене ця робота означає дуже багато. Це все ще маленький виклик", - розповів чоловік DW. Він не вважає працю на пенсії чимось поганим і каже, що зберігає "свіжу голову", вирішуючи теоретичні та практичні проблеми в добре знаній сфері. До того ж, спілкується з колишніми колегами. "Відверто кажучи, цього мені трохи бракувало, коли я пішов на пенсію", - розповідає Шаке про свою роботу старшого експерта на неповну ставку.

  Позитивні відгуки

На концерн Bayer AG у всьому світі працюють близько 110 тисяч людей. Це одне з найбільших німецьких підприємств. Щоб не втрачати цінних спеціалістів, коли ті йдуть на пенсію, тут нещодавно заснували мережу старших експертів - BaySEN. "Цей проект приносить користь усім нам", - каже керівник мережі Міхаель Ташке. "Ми почали працювати над цим із кінця 2011 року і за цей час задіяли близько сотні експертів, отримуючи дуже позитивні відгуки", - констатує він.

Один з "ветеранів" - Альфред Ельберт, який тридцять років фахово займався захистом рослин. Три роки тому, вийшовши на пенсію, чоловік покинув улюблену справу. Але, отримавши кілька місяців тому пропозицію розробити новий засіб для захисту рослин у Латинській Америці, він вагався недовго. Відтоді Ельберт уже двічі побував у Бразилії.

Менше стресу

"Раніше робота приносила задоволення і була цікавою, але й дуже стресовою, і забирала час від рання до вечора", - каже Ельберт. Натомість як старший експерт він із перервами працює над одним проектом цілий рік, маючи більше свободи для планування подорожей. "Усе це почало займати значно менше часу", - підсумовує спеціаліст.

До мережі старших експертів концерну нині належать понад 230 пенсіонерів. Відносини з ними керівники підприємства та представники робітників узгодили в договорі. У ньому обидві сторони наголошують, що йдеться не про гнучкіше використання робочої сили чи заощадження на позаштатних співробітниках. Для пенсіонерів, контракти яких залежно від проекту укладаються на два-три тижні, гроші не відіграють першорядної ролі.

У виграші - всі

Виглядає на те, що ситуація виграшна для всіх: підприємство користає з багаторічного досвіду "старожилів", а вони тішаться з того, що знов затребувані. "Не можна просто так після 40 років у робочому ритмі одразу переключитися на суцільний відпочинок", - каже Рудольф Ухдорф. Раніше він керував виробництвом синтетичних матеріалів, а віднедавна став старшим експертом.

Коли по експертизу до Ухдорфа звернулися колишні колеги, яких чоловік знає багато років, він прийняв рішення дуже швидко. "Якщо мене запитують, чи можу я ще раз допомогти, я роблю це дуже охоче", - каже 65-річний інженер-хімік. Нещодавно він провів шість тижнів у Техасі, наглядаючи за профілактичними роботами на одному з підприємств концерну.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 915 | Додав: adminA | Теги: Німецьких пенсіонерів, старших експертів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ