Пт, 2024-04-19, 10:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 17 » Перед виборами "регіонали" об'єднуються з партією Тігіпка і обіцяють йому лідерство
18:26
Перед виборами "регіонали" об'єднуються з партією Тігіпка і обіцяють йому лідерство
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сергій Тігіпко остаточно вливається в команду Віктора Януковича. Чутки про бажання віце-прем'єра повністю інтегруватися у владу ходили ще рік тому, але тоді нічого не сталося. Проте вчора стало відомо, що Тігіпко разом зі своєю "Сильною Україною" ввіллється в "Партію регіонів", пише Дмитро Коротков в статті "Тігіпко вливається в ПР. З прицілом на прем'єра?" для газети "Сегодня".

Правда, офіційно позиція "СУ" більш обережна: за словами заступника голови партії Костя Бондаренка, рішення ще не ухвалювалося керівництвом "СУ" і взагалі остаточне слово - за з'їздом, який відбудеться в жовтні-листопаді. Але вчора оголошення про злиття двох партій зробив не хто-небудь, а лідер ПР і за сумісництвом прем'єр Микола Азаров - і зрозуміло, що без узгодження з Тігіпком таку заяву він робити не став би. А значить, той час, який залишився до з'їзду, потрібен лише для того, щоб переконати партію піти за прикладом лідера. Точніше, запобігти ризику створення з відгалуження "СУ" нової партії, яка буде ближче до Юлії Тимошенко, ніж до Віктора Януковича. І ризик цей аж ніяк не гіпотетичний: для такої партії навіть є потенційний лідер - заступник голови "СУ" Олександра Кужель, яка, за нашою інформацією, "не в захваті" від рішення Тігіпка, роздумує Дмитро Коротков.

Що ж стосується рішення Тігіпка, то воно остаточне і оскарженню не підлягає. Як пояснило джерело в оточенні віце-прем'єра, напередодні передвиборної кампанії перед Тігіпком були лише дві альтернативи: або відхід з посади віце-прем'єра і перетворення "СУ" на непримиренну опозицію, або залишатися на посаді віце-прем'єра і тоді вливатися в ПР з розрахунком на подальший розвиток кар'єри в структурах влади (без партквитка ПР це було б проблематично). Все решта - недоміри, які привели б до повільного вмирання партії і марнування політичного потенціалу самого Тігіпка. Віце-прем'єр обрав другий варіант, пише газета "Сегодня".

Неофіційні причини, безумовно, приховуються в амбіціях Тігіпка. Не секрет, що в середовищі влади вже давно проходить неофіційний кастинг на посаду прем'єр-міністра (причому, коли президент вирішить поміняти главу уряду, точно сказати ніхто не може - Азарову пророкують відставку як найближчої осені, так і в 2015 році). І у Тігіпка, як зізнаються представники його оточення, дійсно є бажання взяти участь в цьому відборі.

Певні шанси виграти змагання за крісло глави уряду у віце-прем'єра є. У нього прямий контакт з президентом, і при цьому він тримається підкреслено рівновіддалено від основних фракцій всередині партії, що цілком може імпонувати Януковичу, якому важливо зберігати баланс сил. При цьому Тігіпко може отримати підтримку тих груп в середовищі ПР, які не захочуть посилення конкурентів.

Втім, конкуренція з боку інших потенційних наступників Азарова буде серйозною - тим більше, що як людина стороння він завжди буде викликати побоювання в однопартійців тим, що може зіграти в свою гру.

"Його вступ до ПР не означає автоматично його прем'єрства, оскільки у нас ще як мінімум п'ять кандидатів, не гірших за Тігіпка. Що стосується ставлення керівництва "Партії регіонів" до Тігіпка... У нас оцінили те, що він за півтора року не зрадив, не втік в опозицію заради електоральних вигод. Вже завдяки цьому він заслужив право бути в партії. Йому потрібна політична перспектива, і в ПР вона у Тігіпка буде", - повідомило газеті "Сегодня" джерело на Банковій.

"Злиття із "Партією регіонів" - це логічний крок, - зазначив у коментарі для газети "Україна молода" політолог Центру Разумкова Юрій Якименко. - "Сильна Україна" стала складовою партією влади. Очевидно, що на це вплинуло падіння популярності й самого Тігіпка, і його партії. Динаміка підтримки підштовхнула партію до того, щоб логічно завершити процес, і формалізуватися як складової частини "Партії регіонів".

За даними червневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг Тігіпка - 6% (він уже пропустив на третю позицію Арсенія Яценюка), а "Сильної України" - 4,3%. Головний фактор падіння рейтингу - причетність Тігіпка до влади.

Юрій Якименко вважає, що первинний розрахунок Тігіпка був інакшим і він справді хотів розвивати самостійний політичний проект. "Він намагався стати альтернативою, новою політичною силою. Результат на президентських виборах був приводом отримати певну позицію після виборів. А виходячи з цього - розглядати шанси партії. Але очевидно, що тепер її перспективи незначні", - цитує політолога Володимир Семків в статті "Сильний" здався "синьому" в газеті "Україна молода".

Пан Якименко вважає, що, приймаючи пропозицію увійти в уряд, Сергій Тігіпко зробив правильне тактичне рішення, "щоб утримати позицію", а стратегічно - помилився.

Зазначимо, що в самій Партії регіонів теж неоднозначно ставляться до Сергія Тігіпка. Деякі "регіонали" виступали проти реформи у редакції Тігіпка. Статус–кво дозволяв Партії регіонів перекладати негатив на плечі союзника. Тепер доведеться ділитися і відповідальністю, і негативами.

А тим часом "блакитний" фланг українського політикуму знову став монополією Партії регіонів, підсумовує "Україна молода".

Тарас Козуб і Ганна Мамонова в статті "Навіщо Тігіпку злиття з Партією регіонів?" для газети "Комсомольская правда в Украине" пишуть, що експерти розцінили заяву Азарова і Тігіпка як першу ластівку нового політичного сезону.

На думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, новим напрямком в партійному будівництві буде якраз об'єднання і укрупнення: "Теоретично цього не відкидають всі політсили. Партія "Реформи і порядок" збирається влитися в "Батьківщину". Чому б з нею ж не об'єднатися і Яценюку - адже вони будуть націлені на один і той же постпомаранчевий електорат? Для Тігіпка ж цей крок означатиме два аспекти: по-перше, йому буде складно конкурувати на одному електоральному полі з Партією регіонів. По-друге, він може навіть повести цю силу на вибори 2012 року".

А керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко в коментарі для газети "Комсомольская правда в Украине" йде далі. На його думку, цей крок свідчить про те, що Сергію Тігіпко запропонують посаду прем'єр-міністра. До речі, і такий варіант політологи прогнозували ще півтора роки тому. Політологи вважають об'єднання партій продуманим стратегічним ходом напередодні виборів.

"Тігіпко давно розумів, що його партії краще до когось приєднатися. Він би ніколи не зміг конкурувати з "Партією регіонів", та й опозиція не для нього. Теоретично йому могли запропонувати хорошу посаду, - прокоментував цю ситуацію політолог Володимир Фесенко і для газети "Известия в Украине". - У такому об'єднанні очевидна і вигода "Партії регіонів". Таким чином, з політичної арени йде один з головних конкурентів. Адже виборці Партії регіонів ніколи не віддадуть своїх голосів за опозицію, а з тих чи інших причин проголосувати за "Сильну Україну" теоретично можуть".

Крім того, впевнені аналітики, йдучи на партійне злиття, Тігіпко ризикує розгубити свій рейтинг, але значно збільшує шанси бути при владі. "Тігіпко давно вже не займався своєю партією. Після об'єднання йому не потрібно буде вкладати в неї чималі кошти, проявляти активність, йти на якісь ризики. Він вважає перспективним таке злиття, що гарантує збереження його позицій", - прокоментував ситуацію в статті "Злиття і поглинання" для газети "Известия в Украине" директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Газета "Известия в Украине" також нагадала читачам, що партію "Сильна Україна" Сергій Тігіпко заснував в 2009 році. До цього він обіймав посаду позаштатного консультанта екс-президента України Леоніда Кучми. Тігіпко встиг попрацювати в урядах Павла Лазаренка, Валерія Пустовойтенка, Віктора Ющенка. З грудня 2002-го два роки обіймав посаду голови Національного банку України. У листопаді 2004 року пішов з великої політики, зосередившись на власному бізнесі. Але в 2008-му тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала йому посаду радника, яким він був лише один рік. У 2010-му, після виборів, Сергій Тігіпко обійняв посаду віце-прем'єр-міністра з питань економіки в уряді Миколи Азарова.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1016 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ