Чт, 2024-03-28, 22:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 28 » Перш ніж обійняти посаду націоналісти змусять чиновників складати іспит з української мови
12:49
Перш ніж обійняти посаду націоналісти змусять чиновників складати іспит з української мови
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Представники парламентської фракції "Свобода" у п'ятницю, 25 жовтня, запропонували Верховній Раді заборонити брати на державну службу осіб, які не володіють українською мовою "на необхідному для виконання посадових обов'язків рівні", пише "КоммерсантЪ-Украина".

Щоб підтвердити знання державної мови, претендентам на посади в держорганах доведеться складати обов'язковий іспит. Серед народних депутатів документ викликав неоднозначну реакцію.

Законопроект №3494 "Про внесення змін до закону "Про державну службу" (щодо обов'язкового володіння українською мовою посадовими і службовими особами органів державної влади)" підготували і внесли до парламенту народні депутати Ірина Фаріон і Юрій Михальчишин (обидва - "Свобода"). Згідно з документом, право на роботу в держструктурах надається особам, "які володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання їхніх посадових обов'язків".

Парламентарі також запропонували доповнити перелік принципів держслужбовця новим положенням: "не допускати публічних проявів зневаги до української мови, знущання або глузування з неї, а також її дискредитації".

"Кожен державний службовець від низу до гори повинен бездоганно володіти українською мовою, для цього кожен з них повинен обов'язково складати відповідний іспит. Це потрібно було зробити ще в 1991 році, після отримання незалежності, щоб відсіяти всіх цих невігласів", - заявила Ірина Фаріон. Відповідно до законопроекту, порядок проведення таких іспитів буде визначати Кабінет міністрів.

Пані Фаріон висловила жаль, що її попередню ініціативу - законопроект №2601, який передбачає кримінальну відповідальність у вигляді трьох років позбавлення волі за "публічну зневагу до української мови", - Верховна Рада не стала розглядати. "Якби була кримінальна відповідальність - від трьох до семи років в'язниці, - то особи на кшталт Вадима Колесніченка (народний депутат Партії регіонів - ред.) вивчали б українську мову за ґратами і робили б це дуже швидко", - зауважила народний депутат.

"Думаю, це потрібно буде врегулювати підзаконними нормативно-правовими актами, щоб влаштувати переатестацію для тих, хто чомусь досі не зміг оволодіти державною мовою", - сказав Юрій Михальчишин.

У комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до ініціативи поставилися по-різному. "Ви подивіться, що зараз відбувається в Росії. Жоден трудовий мігрант не працюватиме, наприклад, у російському житлово-комунальному господарстві, якщо не складе іспиту з російської мови.

У Франції знову порушують питання - що це за держслужбовець, який не знає державної мови. Цю ініціативу я абсолютно підтримую. Україна починається з кожного державного бланка.

Держслужбовці діють від імені України, і якщо вони не володіють державною мовою, вони не мають бути держслужбовцями", - заявив член комітету народний депутат Володимир Бондаренко ("Батьківщина").

"Я проти цієї ініціативи. Якщо ми будемо приймати такі закони, буде тільки гірше. Коли депутат виступає з трибуни російською, а "Свобода" починає його перекрикувати - це якийсь силовий варіант. Людина сама знає, коли перейти на українську мову. Тут не потрібно пресингувати. Свобода є двигуном всього", - впевнений член комітету народний депутат Євген Карташов (Партія регіонів).

Опонент партії "Свобода" в мовному питанні Вадим Колесніченко, коментуючи документ, не міг приховати емоцій. "Авторам законопроекту потрібно почитати закони України, де написано, що претендент на посаду держслужбовця повинен знати українську мову. Фаріон робити нема чого, ось вона хвостом і виляє, цей законопроект я вважаю повною дурницею", - заявив пан Колесніченко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: іспит з української мови, націоналісти, чиновників, посаду
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ