Пт, 2024-04-19, 08:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 23 » Підписання договору про ЗВТ СНД зірвала Росія, щоб помститися за євроінтеграцію України
12:28
Підписання договору про ЗВТ СНД зірвала Росія, щоб помститися за євроінтеграцію України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

ЗМІ стали відомі подробиці зриву укладення договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Підписання цього документа, який вважався безумовно вигідним для України, заблокували представники Узбекистану. Експерти впевнені, що відмову від підписання було пролобійовано Росією, яка таким чином відреагувала на рішення Києва про вибір європейського вектора економічної інтеграції, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що на засіданні ради голів урядів Співдружності Незалежних Держав (СНД), яке відбулося 19 травня в Мінську, має бути підписаний новий договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках СНД, неодноразово заявляли представники України та секретаріату СНД. Ці очікування не виправдалися - 19 травня стало відомо про зрив підписання. Прем'єр-міністр Микола Азаров того дня утримався від коментарів, а виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв повідомив лише, що документ відправлено на доопрацювання. "Компроміс можливий. Основні принципи ЗВТ узгоджені, залишилися невеликі недоладності", - заявив він.

Всупереч запевненням пана Лебедєва, розбіжності виявилися досить серйозними: вони стосуються ключових принципів роботи ЗВТ. На зустрічі в Мінську Узбекистан вимагає від країн-учасниць Співдружності відмовитися від передбаченого в договорі механізму розв'язання суперечок у запровадженні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Український чиновник, поінформований про хід переговорів, назвав позицію Ташкента "неконструктивною". "Наша делегація запропонувала узбекам: давайте запишемо, що всі суперечки будуть вирішуватися в двосторонньому порядку, а не на рівні комісії СНД. Відповідь була "ні". Ми пропонували й інші варіанти, але вони все одно відповідали відмовою. Крім того, проти договору виступив Туркменістан, без пояснення причин", - стверджує співрозмовник видання.

Інформацію про те, що підписання договору заблокував Узбекистан "за підтримки деяких країн-сусідів", підтвердило ще одне джерело.

Втім, представники Києва впевнені, що насправді за зривом створення ЗВТ стоїть РФ. Раніше російська сторона обіцяла, що ЗВТ буде створена тими учасниками СНД, які готові до такого кроку. Але потім Москва раптом зажадала консенсусу всіх 11 країн СНД за всіма нормами договору, що і призвело до провалу переговорів.

"Підписання зірвали росіяни руками узбецької делегації, у нас немає в цьому сумніву. Азаров теж це чітко зрозумів. На закритому засіданні в Мінську він звертався особисто до Володимира Путіна, але безрезультатно", - пояснило джерело.

Уповноважений уряду з питань співробітництва з країнами СНД Валерій Мунтіян, коментуючи цю інформацію, заявив, що Київ не втрачає надії на підписання договору. Але із заяви чиновника випливає, що і він сумнівається в успіху. "Буде ще одна "прогонка" договору на рівні віце-прем'єрів, і в жовтні ми ще раз спробуємо прийняти його. Але в нас також є підозри, що реальна причина - не в тому, про що говорили наші партнери з Узбекистану. У мене немає впевненості, що наступного разу вони погодяться на підписання", - заявив пан Мунтіян.

Співрозмовники газети вважають, що зрив переговорів про ЗВТ у рамках СНД пов'язаний з провалом консультацій Києва та Москви з питання участі України в Митному союзі (МС) Росії, Бєларусі та Казахстану. Раніше Київ заявляв, що не має наміру вступати в МС і планує максимально задіяти механізми майбутньої ЗВТ СНД для розвитку співробітництва з країнами МС. Заблокувавши створення ЗВТ, Москва тим самим здобула додатковий козир у переговорах про МС.

Прем'єр-міністр Бєларусі Михайло М'ясникович наприкінці минулого тижня визнав існування зв'язку між скасуванням підписання договору про ЗВТ і рішенням Києва про вибір європейського вектора економічної інтеграції: "Чутливий момент для договору про ЗВТ СНД - торговельний режим з Україною. Потрібно вибудувати стосунки так, щоб не вийшло безмитного перетікання товарів з України в МС, адже Україна вже в 2011 році планує завершити переговори про ЗВТ з ЄС".

За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, створення ЗВТ СНД дозволило б Україні збільшити товарообіг з учасниками договору на 35%. Експерти вважають ці розрахунки завищеними, але не заперечують вигоди від функціонування ЗВТ.

"Новий договір мав захистити експортерів від можливих ризиків, пов'язаних із запровадженням технічних бар'єрів або санітарних заборон, перш за все на російському ринку", - пояснив професор Київської школи економіки Олександр Шепотило. Втім, ця проблема може бути вирішена, якщо Росія приєднається до СОТ. "У цьому випадку РФ доведеться дотримуватися принципів СОТ, що дасть Україні інструмент для захисту своїх товаровиробників і без підписання нового договору про ЗВТ СНД", - зазначає експерт.

В уряді України планували підписати угоди про створення ЗВТ з країнами СНД у травні цього року.

Раніше повідомлялося, що Україна вважає завершення розробки нової редакції Угоди про зону вільної торгівлі та її підписання на саміті держав-учасниць СНД одним з пріоритетних завдань для країн Співдружності. Крім цього, українська сторона має намір сприяти реалізації положень Стратегії економічного розвитку СНД на період до 2010 року.

Крім того, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна підпише Договір про вільну торгівлю з країнами - членами СНД лише в тому разі, якщо в ньому буде мінімум винятків і обмежень або винятків і обмежень не буде взагалі.

Водночас у Європарламенті прогнозують підписання договору про ЗВТ з Україною до кінця року. Як повідомлялося, Європейський Союз у рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі пропонує Україні квоти, які значно перевищують її нинішній рівень торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Голова МЗС Костянтин Грищенко раніше заявляв, що Україна не планує вступати у Митний союз, оскільки вже однозначно визначила для себе пріоритет - входження в Євросоюз. Україна не може бути членом Митного союзу і одночасно утворювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. 19 травня депутати ВРУ поставили крапку у дискусії про вступ до Митного союзу і визначили європейську інтеграцію одним з головних зовнішньополітичних пріоритетів України.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1033 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ