Чт, 2024-04-25, 07:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Червень » 7 » Підвищення мит на імпортні авто може посварити Київ і з СОТ, і з Європою
11:32
Підвищення мит на імпортні авто може посварити Київ і з СОТ, і з Європою
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Україна зважилася на запровадження мит на імпортні автомобілі задля захисту вітчизняних виробників. Щоправда, рішення про це досі не публікується, бо наразі ведуться переговори з країнами-імпортерами, повідомляє газета "КоммерсантЪ-Украина".

За даними газети, останні наполягають на запровадженні квот і в такому випадку обіцяють не скаржитися на дії України до СОТ. Проте в Мінекономіки не погодилися з цією пропозицією - ризики України в разі введення обмежень невеликі, зазначають юристи.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) повинна була оголосити результати розслідування на ринку імпорту автомобілів ще 28 травня - це останній день з 330, відведених законом на це розслідування. Однак тоді результати не були оголошені, а в комісії відмовлялися від коментарів до публікації рішення.

Вчора міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко заявив, що в МКМТ ухвалила рішення підвищити мита для імпортних автомобілів. Розмір мита він не повідомив, зазначивши, що зараз міністерство веде консультації з "найбільшими торговельними партнерами", а рішення буде опубліковано і набере чинності тільки після закінчення цих переговорів. "Частка імпортних автомобілів становить значну частину в дефіциті платіжного балансу, і не реагувати на це ми не можемо", - зазначив міністр.

Джерело видання в Мінекономрозвитку (МЕРТ) розповіло, що розмір спецмита введено на рівні, який раніше рекомендували у відомстві і на якому наполягали виробники. У квітні МЕРТ рекомендував МКМТ на додачу до наявного 10-процентного мита терміном на три роки запровадити додаткове - незалежно від країни походження експорту. Для автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л пропонувалося збільшити мито на 6,46% митної вартості, 1,5-2,2 л - на 15,1%.

Рішення щодо мита пояснюється тим, що основні країни-постачальники автомобілів в 2010 році збільшили постачання: Японія на 15%, Туреччина - 17%, Румунія - 33%, Південна Корея - 79%, Німеччина - аж на 197%.

Автовиробники зазначали, що з 2008-го по 2010 рік частка імпортних автомобілів в загальному обсязі продажів в Україні зросла на 16 процентних пунктів. "Схожі заходи обрали всі країни-члени СОТ, що давало можливість ефективно використовувати потужності місцевих підприємств і збільшувати обсяги виробництва. Це єдиний спосіб підтримки українського автопрому", - зазначив голова правління ЗАЗу Микола Євдокименко.

За даними асоціації "Укравтопром", на сьогодні діють мита і в багатьох країнах-членах СОТ: в Китаї - 25%, Бразилії - 35%, Індії - 105%. Голова наглядової ради заводу "Єврокар" Олег Боярин заявляв раніше, що підвищення мит призведе до приходу в Україну іноземних інвесторів з метою будівництва нових автозаводів.

Однак введення Україною додаткових мит загрожує розглядами у Світовій організації торгівлі. На минулому тижні делегація Японії в СОТ заявила, що в разі запровадження таких обмежень Україна грубо порушить правила організації.

При цьому в заяві японської делегації наводилися докази необґрунтованості заяв українських виробників. За їхніми даними, імпорт автомобілів в Україну за 2009-2010 роки, навпаки, знизився - на 71,5%, до 107 тисяч.

"У разі вжиття таких заходів варто чекати зниження обсягу продажів імпортних автомобілів на 60-80%. Крім того, повернеться практика великовузлового складання автомобілів, що не має нічого спільного з вітчизняним виробництвом", - каже керівник відділу продажів легкових автомобілів Volkswagen компанії "Порше Україна"(імпортер Audi і Volkswagen) Сергій Носенко.

Проти підвищення мит виступають і в ЄС. У розпорядженні газети опинився звіт про консультації української делегації з представниками ЄС в Брюсселі. У ньому єврокомісар з питань торгівлі Карл де Гухт вказує на те, що введення Україною додаткових мит може погіршити нинішню ситуацію навколо створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. У звіті мовиться, що ЄС запропонував Україні компромісне рішення - замість мит ввести квотування імпорту автомобілів. Згідно з документом, такий варіант позбавив би Україну розглядів в органах СОТ.

Однак, як зазначається в документі, у МЕРТ визнали, що така ініціатива є досить складною технічно, а відповідно - неефективною. З цієї причини в міністерстві вирішили відмовитися від цієї ідеї. Серйозними санкціями розгляд Україні не загрожує, зазначали раніше юристи. Розгляди можуть затягнутися на роки, а в гіршому випадку Україну змусять зняти обмеження без будь-яких компенсацій, припускають експерти.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1127 | Додав: admin | Теги: сот, Європа, Київ, підвищення мит на імпортні авто
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ