Пт, 2024-04-19, 22:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 12 » Письменниця Марія Матіос заявила, що ГПУ її переслідує і хоче вилучити з продажу книжки
19:19
Письменниця Марія Матіос заявила, що ГПУ її переслідує і хоче вилучити з продажу книжки
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Письменниця Марія Матіос заявляє про політичне переслідування її з боку Генеральної прокуратури.З цього приводу вона звернулася з відкритим листом до генерального прокурора Віктора Пшонки, текст якого публікує "Дзеркало тижня".

Матіос пише, що з кінця минулого року її "публічна діяльність, а саме – письменницька творчість" потрапила у сферу зацікавлення Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ.

За словами письменниці, 17 грудня працівники Шевченківського райвідділу внутрішніх справ Львова за дорученням ГПУ розшукували її у видавництві "Піраміда", щоб вилучити з продажу примірники книги Матіос "Вирвані сторінки з автобіографії", яку визнано "Книгою року-2010". При цьому, зазначає авторка, міліціонери відмовилися показувати документи, а після телефонної розмови лише з відстані продемонстрували "якесь доручення та ксерокопії сторінок" книги Матіос.

"Історія незалежної України не знає жодного факту намагання вилучити книжки Шевченківського лауреата з продажу силами правоохоронних органів та ще в такий "оригінальний" спосіб!" - наголошує письменниця.

Матіос цікавить: яке "засекречене доручення" Генпрокуратури виконували львівські міліціонери, що з ним заборонено було ознайомити працівників видавництва? "Мене цікавить, який стосунок до мене та до моєї творчості мають правоохоронні структури, зокрема, Міністерство внутрішніх справ, дільничні інспектори якого із посиланням на розпорядження генерального прокурора опитують мешканців тих будинків у Києві, де моя родина мешкала свого часу, змушуючи їх підписувати відповідні свідчення щодо мене?" - запитує Матіос.

За її словами, 11 січня цього року працівник міліції Печерського району Києва робив обхід будинку, в якому родина Матіос наймала квартиру "ще за царя Гороха", і розшукував "громадянку М. Матіос", демонструючи її колишнім сусідам розпорядження генпрокурора та ксерокопії сторінок книжки письменниці.

"Такі дії працівників правоохоронних органів мають всі ознаки шантажу та безпідставного психологічного тиску. І я їх розцінюю як неприпустимі з точки зору здорового глузду та професіоналізму їхніх виконавців, а також як такі, що принижують мою людську честь, гідність і моє письменницьке ім’я, створюють дискомфорт моїй родині та близьким", - заявляє письменниця.

Матіос наголошує, що таких дій не розуміють і її літературні агенти та перекладачі в Америці, Німеччині, Франції, Ізраїлі та інших країнах, які про це "знають із преси".

Письменниця зазначає, що якщо ГПУ чи МВС хочуть обговорити з нею "літературні чи будь-які інші теми", то "у час новітніх технологій та високопрофесійних українських "шерифів" у Києві у кліп ока можна знайти відому людину, без демонстрації м’язів і психологічного тиску", а не влаштовувати на неї протягом місяця "лови".

Марія Матіос відома як автор книг "Солодка Даруся", "Нація", "Життя коротке" та інших.

У свою чергу, інший відомий український письменник Юрій Андрухович розчарований політикою Віктора Януковича і вважає його пародією на Володимира Путіна. "З політичного погляду Україна сьогодні не є європейською країною. Ми знову десь у Євразії. Перспективи кепські. Можновладці повторюють мантру про європейську інтеграцію, але насправді вони роблять дещо зовсім інше", - зазначив Андрухович.

Раніше він же говорив про "внутрішню окупацію" своєї країни і звертався із закликом до Європи, адже всього через 6 місяців після президентських виборів від демократичного прориву в країні не залишилося і сліду. Пізніше Андрухович висловив впевненість, що нинішню владу потрібно скидати.

Водночас письменниця Оксана Забужко вважає, що представники Служби безпеки України "оголосили війну пам'яті українського народу".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 891 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ