Ср, 2024-04-24, 16:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 5 » "Поцупити" менш ніж за 1 млрд дол можуть ГТС України, при її капіталізації в 10-27 млрд дол - ЗМІ
11:21
"Поцупити" менш ніж за 1 млрд дол можуть ГТС України, при її капіталізації в 10-27 млрд дол - ЗМІ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
За допомогою реорганізації і приватизації дочірньої компанії "Нафтогазу Україна" "Укртрансгаз" буде відкрито практично безконтрольний доступ до газотранспортної системи України, пише в суботу, 4 серпня, тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

Реорганізація "Укртрансгаз" в публічне акціонерне товариство дозволить українським олігархам за "чисто символічну" суму 6,5 млрд грн взяти під контроль всю українську газотранспортну систему, вартість якої, за різними оцінками, коливається від 10 до 27 млрд дол, стверджує в своїй статті оглядач з питань енергетики тижневика Алла Єрьоменко.

Кабмін за дорученням президента розпорядився реорганізувати дочірні компанії "Нафтогазу" - "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" - в публічні акціонерні товариства (ПАТ). Формально таким чином Україна виконує вимоги третього енергопакету ЄС. Неформально через акціонування "Укртрансгазу" відкривається прямий і порівняно дешевий доступ до української ГТС, відзначає оглядач.

Основні прибуткові підприємства газової галузі України - "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" - будуть готові до акціонування або, точніше, до приватизації до кінця 2012 року.

Газотранспортна система, включаючи найбільшу в Європі мережу підземних сховищ газу (ПСГ), в даний час просто передана в управління "Нафтогазу", а точніше - "Укртрансгазу". Але формально залишається у власності держави. "Укртрансгазу" реально належать тільки офіси його регіональних управлінь, компресорні і газоперекачувальні станції, деякі ділянки газопроводів.

"Запитайте: який тоді сенс у зміні статусу" Укртрансгазу "- з дочірнього підприємства НАКу в ПАТ під крилом того ж "Нафтогазу"? Сенс є. І найвірогідніша версія: через приватизацію ПАТ "Укртрансгаз" відкривається малообмежений і практично безконтрольний (з боку як Кабміну, так і українського суспільства) доступ до ГТС України", - відзначає автор статті.

Мета і предмет діяльності "Укртрансгазу" стандартні - транспортування газу, задоволення потреб промислових і побутових споживачів у сировині та паливно-енергетичних ресурсах; отримання прибутку, зокрема, від надання послуг з транспортування і зберігання природного газу і здійснення транзитних експортних поставок газу.

Купівля акцій ПАТ "Укртрансгаз" - прямий і порівняно дешевий шлях до вітчизняної ГТС, оскільки розмір статутного капіталу ПАТ складає всього 6,5 млрд грн. Будуть випущені прості іменні акції в бездокументарній формі, їх загальна кількість становитиме 6494611600 штук. Номінал однієї акції - 1 грн.

Наступний крок - акції НАКу (які їй як засновнику поки ще належать) обміняють на 100% акцій "Укртрансгазу" після реєстрації випуску його акцій.

Автор статті нагадує, що свого часу міськ- і облгази в аналогічній ситуації отримали в безроздільне управління регіональні газорозподільні мережі - практично даром і на необмежений термін.

"Свого часу ситуація з облгазами була схожою. З тією лише істотною різницею, що її ніхто не узаконив і не обставив рішеннями та наказами, як це роблять зараз щодо "Нафтогазу" і його дочірніх компаній. Але все одно акціоновані "три стільці" облгазів безоплатно (!) керують регіональними газорозподільними мережами країни і таким чином "сидять" майже на початку зворотних грошових потоків - платежів за газ, що стікаються в ті ж облгази", - зазначає оглядач.

"Так що це не гротеск, а одна з найбільш вірогідних версій: всього за 6,5 млрд грн (тобто менш ніж за 1 млрд дол) допущені до приватизації "Укртрансгазу" зможуть в якості "безкоштовного додатку" отримати в розпорядження всю українську ГТС, включаючи ПСГ. Оцінна вартість цього майна, за різними версіями, коливається від 10 до 27 млрд дол", - говориться в статті.

13 жовтня 2011 року "Нафтогаз України" переуклав на себе всі договори на постачання природного газу з підприємствами газопостачання і газифікації (облгазами) і підприємствами комунальної теплоенергетики (ТКЕ), які раніше були оформлені на "дочку" "Газ України".

Згідно з рішенням правління "Нафтогазу" від 26 серпня 2011 року, зокрема, укладення договорів на постачання природного газу з облгазами і ТКЕ в опалювальному сезоні 2011/2012 рр. здійснює безпосередньо держхолдинг.

Як відомо, Україна вирішила прискорити реформу газового ринку за європейським зразком. У Міненерго заявили, що реструктуризацію "Нафтогазу" буде завершено вже на початку наступного року, в якому країна приєднається до третього енергопакету ЄС. Це зробить можливою приватизацію української ГТС.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: ГТС України1 млрд дол, капіталізації, 10-27 млрд дол
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ