Чт, 2024-03-28, 21:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 13 » Податковий кодекс дав право податківцям отримувати від банків інформацію про рахунки клієнтів
15:29
Податковий кодекс дав право податківцям отримувати від банків інформацію про рахунки клієнтів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Податковий кодекс дав право податковим органам отримувати від банків довідки та копії документів про наявність банківських рахунків. Про те, яка інформація про клієнта і за чиїм запитом може вийти за межі банку, проаналізувала експерт з КПМГ Тетяна Заморська, пише "Дело".

Для українських банків та їхніх клієнтів актуальним є питання збереження конфіденційності інформації, що є банківською таємницею. Природно, що при відкритті рахунку в банку і в подальшому при здійсненні операцій банком за рахунками клієнта, банкові стають доступними дані, які є "чутливою" інформацією. Тому як банк, так і клієнт не зацікавлені в тому, щоб доступ до таких відомостей отримували треті особи.

Разом з тим українським законодавством передбачено, що ряд органів державної влади при виконанні ними своїх функцій мають право отримувати доступ до зазначеної інформації.

Відповідно до положень українського законодавства, а саме статті 60 Закону "Про банки і банківську діяльність" № 2121-III, банківська таємниця - це інформація про діяльність і фінансовий стан клієнта , яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта або взаємовідносин з ним при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної та моральної шкоди клієнту.

Водночас, згідно з положеннями статті 62 закону про банківську діяльність, банк зобов'язаний розкривати інформацію, що містить банківську таємницю, на вимогу деяких державних органів - зокрема прокуратури, СБУ, МВС, податкових органів, Державного комітету фінансового моніторингу України (Держфінмоніторинг).

Серед зазначених державних органів найбільш обтяжливим для банків, з точки зору надання інформації, є фінансовий моніторинг. У рамках цієї процедури банки, крім усього іншого, зобов'язані здійснювати низку внутрішніх адміністративних заходів, а також виявляти і збирати інформацію щодо певних фінансових операцій своїх клієнтів, що відповідають критеріям "підозрілих" операцій.

В серпні 2010 року до закону "Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" № 249-IV були внесені зміни, які значно розширили перелік операцій, які підпадають під обов'язковий фінансовий моніторинг.

Так, фінансовому моніторингу на сьогодні, крім іншого, підлягають операції купівлі-продажу нерухомості, операції з управління активами клієнта, управління банківським рахунком або рахунком в цінних паперах, із залучення коштів для створення юридичних осіб та інші операції.

Згідно з положеннями статті 6 Закону "Про фінансовий моніторинг", суб'єкти первинного фінансового моніторингу, на вимогу Держфінмоніторингу повинні надавати додаткову інформацію, що стосується фінансових операцій, що стали об'єктом фінансового моніторингу, в тому числі ту, яка є банківською чи комерційною таємницею.

Більше того, стаття 12 закону про фінансовий моніторинг передбачає, що надання такої інформації Держфінмоніторингу не є порушенням професійної таємниці, таємниці страхування, банківської або комерційної таємниці. Це положення суперечить положенням статті 62 закону про банки і банківську діяльність, яка передбачає порядок розкриття банківської таємниці та встановлює певні рамки у питанні розкриття інформації про клієнтів.

Крім Держфінмоніторингу, право отримувати доступ до банківської таємниці, мають також податкові органи. Згідно з підпунктом 20.1.3. статті 20 Податкового кодексу, органи державної податкової служби мають право отримувати від банків і інших фінансових установ довідки та копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - інформацію про обсяг і оборот коштів на рахунках.

Таким чином, органи державної влади на сьогоднішній день мають достатньо широкий спектр повноважень зі збору інформації економічного і фінансового характеру (зокрема й такої, яка є банківською або комерційною таємницею) про клієнтів банків, надсилаючи в банки відповідні запити.

Банки, зі свого боку, також мають певний правовий інструментарій для захисту законних прав та інтересів своїх клієнтів. Якщо банк вважає, що вимогу державного органу про надання інформації, що є банківською таємницею, пред'явлено з перевищенням повноважень або з порушенням встановленої процедури, він має право оскаржити дії такого державного органу в судовому порядку.

Отже, клієнтам можна рекомендувати тримати рахунки в банках з гарною репутацією, тобто в тих банках, для яких інтереси клієнтів на першому місці і які "сліпо" не видаватимуть будь-яку інформацію про клієнтів податковим органам, Держфінмоніторингу й іншим органам, а будуть використовувати всі права і можливості, передбачені законом з тим, щоб інформація про клієнта і його операції не вийшла за межі банку.

КПМГ - міжнародна аудиторська асоціація (з-поміж "великої четвірки"), яку було засновано в 1987 році (окремі підрозділи компанії діють з 1970-го). Незалежні компанії, які входять до КПМГ, працюють в 145 країнах. Їхній загальний штат - 123 тис осіб.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 877 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ