Чт, 2024-03-28, 16:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 31 » "Полювання" на модераторів опозиційних груп відкрило КДБ Бєларусі : вибивають паролі від "Вконтакте"
11:44
"Полювання" на модераторів опозиційних груп відкрило КДБ Бєларусі : вибивають паролі від "Вконтакте"
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/
Напередодні для народження президента Бєларусі в Мінську влаштували облаву на опозиціонерів - силовики затримали модераторів та активних учасників кількох інтернет-спільнот, зокрема групи "Набрид нам цей Лукашенко". Затримані виступали за проведення в Мінську концерту забороненої групи "Ляпис Трубецкой" і бойкот майбутніх парламентських виборів, за що і потрапили на допити до КДБ.

За інформацією правозахисників, арештовано сім чи вісім опозиціонерів, повідомляє "Бєларуський партизан". Затримання почалися в четвер, 30 серпня. Заарештовано адміністратори соціальних груп "Ляпис Трубецкой - безкоштовний концерт у Мінську", "Набрид нам цей Лукашенко" і "Тільки ШОС" (найнешкідливіша розшифровка - "штоб он сел").

Представники спецслужб вимагали від затриманих логіни і паролі, щоб закрити опозиційні спільноти. Мабуть, своєї мети працівники спецслужб досягли, оскільки дві з трьох названих груп вже зламані. Співробітники "Вконтакте", до яких опозиціонери звернулися по допомогу, бєларусам не відповіли, зазначає Російська служба BBC.

Щоб заарештувати Павла Євтєхєєва, прихильника проведення безкоштовного концерту гурту "Ляпис Трубецкой" у Мінську, силовики прийшли на роботу до його матері. Двоє чоловіків у цивільному, заявивши, що вони "у справі її сина", забрали жінку з роботи і вимагали відчинити квартиру.

Допит Павла Євтєхєєва відбувався на очах у матері: невідомі розпитували юнака про зв'язки з якимось Романом, прізвище якого не називали, і про ставлення до інтернет-спільноти "Ляпис Трубецкой" - безкоштовний концерт у Мінську". За словами матері, молодий чоловік відповідав тільки: "Не знаю" і "Проти себе свідчити не буду".

Потім у квартиру викликали міліцію, провели обшук і забрали Євтєхєєва разом з комп'ютером. Ніяких протоколів при цьому складено не було. На думку матері Євтєхєєва, допит проводили співробітники КДБ.

"Коли Павла почали забирати з квартири, я стала біля дверей і сказала, що не відійду, поки вони не покажуть посвідчень. Вони мені погрожували, що заарештують і мене за опір, але я наполягла", - розповіла жінка журналістам.

"Співробітники постійно перемовлялися між собою. Із розмови я зрозуміла, що вони заарештовують людей по всьому Мінську", - додала мати опозиціонера.

Був затриманий також ще один прихильник проведення концерту "Ляписа Трубецкого" - Роман Протасевич. Його заарештували прямо на вулиці і заштовхали в мікроавтобус. "У ньому мене везли недовго і незабаром пересадили у "волгу" до чекістів. Там мене "привітали" співробітники КДБ і відвезли до РУВС", - розповів активіст порталу "Хартія 97".

Допит юнаки тривав близько чотирьох годин. "Мені відразу сказали, що "вони все знають", що мене здали свої ж, і щоб я виклав свій логін і пароль від акаунта в соціальній мережі "Вконтакте". Я їм пояснив, що я нічого не адмініструю, а тільки ініціюю проведення безкоштовного концерту гурту "Ляпис Трубецкой" в Мінську", - згадує опозиціонер.

На слова Романа Протасевича силовики не звертали жодної уваги. "Вони кричали, репетували, били по нирках і печінці і продовжували вимагати пароль. Погрожували, що повісять на мене дрібні крадіжки", - розповів юнак.

Зрештою Протасевича відпустили, оскільки він неповнолітній і його адміністративний арешт незаконний.

Дії силовиків переконали юнака, що молодь робить все правильно. "Видалення нашої групи нічого не дасть. Це всього лише група в Інтернеті, а ідеї - вони в головах у людей. Все це вкотре показало, що ми на правильному шляху і рухаємося в правильному напрямку", - вважає Протасевич.

Модератор групи "Набрид нам цей Лукашенко" Сергій Беспалов, чиє прізвище значиться в списках затриманих, намагався сховатися від спецслужб, які приходили за ним по місцю прописки на квартиру до бабусі. Дізнавшись про це, противник режиму вирішив перестрахуватися і зникнути з поля зору спецслужб.

"Довго знаходитися тут я не можу, скоро вони вирахують, де я. Вже біля будинку кружляють міліціонери - все, я тікаю з квартири через вікно", - заявив Беспалов "Хартії 97" і більше не виходив на зв'язок.

Олега Шрамчука, засновника опозиційної інтернет-спільноти "Набрид нам цей Лукашенко", заарештували спецслужби у Вітебську. Про це "Бєларуському партизану" розповіла дружина активіста.

При обшуку силовики не церемонилися. "З криком "Де господар?" починають нишпорити по кімнатах і шукати Олега. На мою відповідь, що господаря немає, ніхто не реагував. Ім'я та прізвище того, кого вони хотіли бачити, ніхто не назвав. І тільки потім я зрозуміла, що вони хотіли бачити мого чоловіка. Оскільки в квартирі проживаємо не ми одні", - розповіла жінка.

Олега Шрамчука, який спав, розбудили і забрали на допит. Потім його дружині також скомандували вирушати до РВВС.

Зниклого Олега почали шукати друзі. Спочатку в РВВС робили вигляд, що не знають нічого про затриманого, і, тільки коли їм пригрозили написати заяву про зникнення людини, розповіли, де він.

За словами правоохоронців, Олег Шрамчук був затриманий за причетність до якихось розкопок, на яких він виявив патрони, фотографію яких він розмістив в соцмережі "Вконтакте".

Правоохоронні органи і КДБ ситуацію не коментують. Експерти припускають, що полювання на опозиціонерів і нейтралізація протестних інтернет-спільнот почалася через призначені на кінець вересня парламентських виборів, адже в групах "Набрид нам цей Лукашенко" і "Тільки ШОС" закликали до бойкоту прийдешнього голосування.

"Соціальні мережі - сильна інформаційна зброя. Владі важливо, щоб про заклики до бойкоту знало якомога менше людей. Цих активістів намагаються нейтралізувати і залякати так само, як групу"Революція через соціальні мережі", яка торік зуміла організувати мовчазні акції з несхвальними оплесками в Бєларусі", - пояснив правозахисник Олег Волчек.

Тієї ж думки дотримується творець нашумілої групи "Революція через соціальні мережі" В'ячеслав Діанов, який тепер живе в Польщі. "КДБ давно намагався дістатися до адміністраторів "Набрид нам цей Лукашенко". Чому саме тепер? Я пов'язую це з активністю навколо ініціативи проведення концерту "Ляписа Трубецкого" в Мінську, оскільки ця ініціатива останнім часом була дуже популярна в середовищі молоді", - каже Діанов.

Нагадаємо, що 31 серпня Олександр Лукашенко відзначає свій день народження - кілька років тому бєларуський президент переніс свято на останній день літа, щоб дата збігалася зі святкуванням дня народження його молодшого сина Миколи.

Нагадаємо, що на початку липня пілотований громадянами Швеції легкомоторний літак здійснив несанкціонований проліт над територією Бєларусі, розкидавши, зокрема над Мінськом, плюшевих ведмежат із закликами на підтримку свободи слова.

Акція стала відома як "плюшевий десант" і призвела до відставки керівників ППО і прикордонкомітету Бєларусі. КДБ країни запросив трьох шведських громадян для дачі показань і продовжує утримувати в СІЗО фотографа, який розмістив знімки іграшкових ведмежат в Інтернеті, а також жителя Мінська, який нібито збирався здати шведам квартиру для тимчасового проживання.

МЗС Бєларусі 8 серпня оголосило про відкликання свого посольства зі Стокгольма і запропонувало Швеції до 30 серпня прибрати своє посольство з Мінська. Бєларуська сторона звинуватила екс-посла Швеції в деструктивній діяльності та підтримці опозиції.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1077 | Додав: adminA | Теги: полювання, модераторів, КДБ Бєларусі, ВКОНТАКТЕ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ