Чт, 2024-03-28, 19:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Травень » 31 » Поминали козаків, загиблих під час знищення Запорозької Січі російським військом, на Хортиці. ВІДЕО
11:23
Поминали козаків, загиблих під час знищення Запорозької Січі російським військом, на Хортиці. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

На острові Хортиця в Запоріжжі пройшла поминальна тризна за козаками Запорозької Січі, зруйнованої 240 років тому російськими військами за наказом імператриці Катерини II, і захисників України всіх часів, передає "Інтерфакс-Україна".

У суботу, 30 травня, в козацькому колі Хортиці зібралися кілька сотень представників козацьких організацій України, бійці АТО, священнослужителі, жителі Запоріжжя. У спільному молебні присутні пом'янули запорозьких козаків, загиблих на початку літа 1775 в результаті знищення Запорозької Січі російськими військами, які виконували наказ російської імператриці.

Як зазначили учасники тризни, сучасні українці зобов'язані пам'ятати трагічні уроки історії України, серед яких і подія, що відбулася 240 років тому - руйнування військами Російської імперії "першого в світі демократичного утворення на українських землях - Запорозької Січі, створеної козацтвом".

"Вільні духом козаки були небезпечні для Російської імперії, яка жадала підпорядкування, і розширювала свої території за рахунок українських земель. Стотисячне військо несподівано оточило Запорозьку Січ, оголосивши про її ліквідацію згідно з наказом Катерини II. Варвари зруйнували Січ, забрали козацький архів, цінності, пограбували церкву, відвезли в Росію козацькі клейноди - символи влади козацької старшини, які зберігалися потім у Москві та Санкт-Петербурзі. Січову старшину репресували. Після цього Січ, в її первинному вигляді вже не змогла відродитися", - зазначив у ході тризни представник українського козацтва.

Також, учасники молебню підкреслили, що, "руйнування Січі має прямі історичні паралелі з сучасними подіями на Донбасі, але тепер українці стали сильнішими і більш згуртованими".

"Якщо подивитися на історію України, практично завжди Російська імперія намагалася закабалити український народ, робила замах на її землі, відбираючи їх. Зараз ми бачимо ці паралелі і в зв'язку з подіями на Донбасі. Ми понесли нарешті, поки є загроза з півночі, поки Україна не матиме свободи і спокою", - зазначив боєць АТО Олег Коломоєць.

Після молебню за загиблими за незалежність рідного краю козаків, а також загиблими на Донбасі теперішніх захисників України, запорожці спустили на води Дніпра дерев'яний хрест зі свічками та квітами.

Зазначимо, після оголошення президентом України Петром Порошенком режиму припинення вогню на Донбасі загинули 80 військовослужбовців, 400 поранені.


    

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 756 | Додав: adminA | Теги: поминали козаків, знищення Запорозької Січі російськи, Хортиці. ВІДЕО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ