Чт, 2024-04-25, 18:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 13 » Послання Обами до Конгресу: РФ, КНДР, нова боротьба з терористами й економічні реформи
13:28
Послання Обами до Конгресу: РФ, КНДР, нова боротьба з терористами й економічні реформи
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Президент США Барак Обама, тільки-но вступивши у другий термін президентства, у вівторок звернувся до Конгресу з традиційним щорічним посланням. Нинішнє послання стало чи не найбільш всеосяжною промовою президента, в ньому він коротко пройшовся по всіх основних темах внутрішньої і зовнішньої політики.

У центрі уваги Обами, як і очікувалося, опинилася економіка: питання створення робочих місць, реформування податкової системи, боротьба з фінансовими злочинами і корупцією. За основні завдання внутрішньої політики Обама поставив проведення імміграційної реформи та посилення контролю за зброєю. Зовнішньополітична частина виступу була найбільш передбачуваною, єдиною новиною, по суті, стали конкретні цифри щодо виведення військ з Афганістану та запевнення, що війна офіційно завершиться вчасно - наприкінці 2014 року, пишуть РИА "Новости".

Економіка: боротьба з махінаціями

Обама за традицією дорікнув республіканцям політиканством, яке він вважає основною причиною їхнього небажання піти на серйозні економічні реформи. Серед важливих заходів, які назвав президент - зміна податкового кодексу, необхідна, на його думку, для того, щоб компанії, що займаються аутсорсингом робочих місць, платили підвищені податки.

"Зараз компанії отримують податкові пільги, перекидаючи робочі місця і прибутки за кордон. Тим часом, компанії, що вирішили залишитися в Америці, змушені платити за однією з найвищих податкових ставок у світі. Це не має сенсу, і всі це знають. Давайте змінимо це", - сказав президент.

Важливою новиною стало оголошення Обами про створення групи з контролю за дотриманням законів у сфері торгівлі (Trade Enforcement Unit), завданням якої буде розслідування нечесних торговельних практик в таких країнах, як Китай. "Буде більше інспекцій, спрямованих на запобігання потрапляння на наш ринок підробок або небезпечних товарів", - сказав Обама.

Крім того, голова держави закликав Конгрес зробити все для того, щоб жодна іноземна компанія не мала переваг перед американськими виробниками на фінансових ринках, що розвиваються, подібних до російського.

"Цей Конгрес повинен забезпечити, щоб жодна іноземна компанія не отримувала перевагу перед американськими виробниками, коли мова йде про доступ на фінансові або нові ринки, подібні до Росії. Наші робітники - найбільш продуктивні на Землі, і якщо умови рівні, я обіцяю вам - Америка завжди буде перемагати", - сказав Обама, який був ініціатором і палким прихильником скасування обмежувальної щодо РФ поправки Джексона-Веніка. Його головним аргументом було саме те, що після вступу Росії до СОТ американські виробники через поправки можуть опинитися на перспективному російському ринку в невигідному становищі порівняно з іншими країнами.

Президент оголосив про створення ще одного органу, якому, здається, належить відіграти важливу роль в його економічній політиці - групи з боротьби з фінансовими злочинами (Financial Crimes Unit).

"Ми створимо групу по боротьбі з фінансовими злочинами, до якої увійдуть висококваліфіковані слідчі, завданням яких стане розкриття великомасштабних афер і захист інвестицій", - сказав Обама. Крім того, президент повідомив, що попросив генпрокурора Еріка Холдера створити спеціальну групу з федеральних прокурорів і відомих адвокатів зі штатів для розслідування афер на житловому ринку і в іпотечній сфері, які багато в чому стали причиною фінансової кризи.

"Ця нова група притягне до відповідальності порушників закону, прискорить надання допомоги власникам нерухомості і допоможе закрити епоху безвідповідальності, від якої постраждало стільки американців", - підкреслив Обама.

Нарешті, "кілька ласкавих слів" у президента знайшлося і на адресу самих слухачів. Обама закликав членів Конгресу боротися з корупцією у своїх лавах.

"Пришліть мені законопроект, що забороняє інсайдерські угоди членам Конгресу, і я завтра ж його підпишу. Заборонімо обраному чиновнику володіти акціями в галузях, на які він впливає", - сказав Обама в посланні до Конгресу.

"Зробімо так, щоб люди, які збирають пожертви на виборчі кампанії в Конгрес, не могли лобіювати Конгрес, і навпаки. Ця ідея здобула підтримку обох партій, принаймні за межами Вашингтона", - додав він.

Торкнувся президент теми інновацій, а також теми енергетики. Так, він закликав Конгрес вжити заходів на підтримання енергетики, а громадян і бізнес - скоротити споживання енергії вдвічі протягом 20 років.

"Торік використання енергії вітру дало понад половину загального приросту вироблення енергії в країні. Цього року закликаю покращити цей результат. Якщо такі країни, як Китай, розвивають таку енергетику, то й ми мусимо", - заявив Обама.

За словами Обами, зростання обсягів видобутку в США природного газу має прискорити не тільки процес забезпечення енергонезалежності країни, а й привести до підвищення екологічності всієї галузі.

"Я прошу Конгрес зробити все для стимулювання розробок і досліджень", - сказав американський лідер, закликавши Конгрес підтримати і сферу інновацій. Однак, за словами Обами, і громадяни повинні підтримати ініціативу влади, зокрема, скоротити споживання енергії та підвищити енергоефективність житла.

"Я ставлю нову ціль для Америки - скоротити вдвічі енерговитрати наших будинків і офісів протягом наступних 20 років", - зазначив глава держави.

Внутрішня політика: від виборів до зброї

У своїй промові президент, у якого, здається, ще свіжі спогади про передвиборчу кампанію, оголосив, що засновує комісію з удосконалення процесу виборів у країні. Річ у тім, що іноземні спостерігачі констатували непрозорість виборної системи США і виявили в ній низку проблем, зокрема пов'язаних з нерівністю різних груп виборців і складнощами процесу голосування.

"Захист нашої свободи - не тільки турбота військових. Ми також повинні зробити все, щоб наші права були захищені, зокрема таке фундаментальне право, як право голосу... Для цього я сьогодні заснував позапартійну комісію з удосконалення процесу виборів", - сказав Обама. За його словами, комісія повинна насамперед вирішити проблеми черг на виборчих дільницях.

"Я попросив двох експертів у цій галузі, які нещодавно були головними юристами в моєму президентському виборчому штабі і штабі кандидата-республіканця Мітта Ромні, очолити цю комісію. Ми зможемо виправити ситуацію і зробимо це", - сказав Обама.

Іншою актуальною темою, порушеною президентом у виступі, стало питання про посилення контролю за обігом вогнепальної зброї.

"Минуло два місяці з дня трагедії в Ньютауні (де зловмисник розстріляв у школі 20 дітей). Не вперше ми сперечаємося про те, як знизити зростання насильства. Але переважна більшість американців... виступає за реформу і посилення перевірок покупців зброї", - сказав президент.

Він нагадав, що з середини січня сенатори від обох парламентських партій працюють над пакетом законів щодо посилення контролю за обігом зброї. З проханням про введення обмежувальних заходів звернулися до адміністрації і керівники поліції кількох штатів. Поліцейські, зазначив президент, просять обмежити продаж громадянам бойової зброї та магазинів високої місткості.

"Всі ці пропозиції має схвалити Конгрес. Якщо ви хочете голосувати проти, це ваш вибір. Але ці ініціативи має бути прийнято. Тому що зараз, через два місяці після трагедії в Ньютаун, дні народження, річниці та випускні вечори не відбулися через те, що тисячі людей загинули від куль на вулицях", - сказав президент.

При цьому він зазначив, що й самі громадяни мусять зробити все, щоб суспільство взяло курс на відмову від насильства. "Самі закони не вирішать наших проблем", - заявив Обама.

Президент також закликав Конгрес підтримати його ініціативи по боротьбі з іншою небезпекою для американського суспільства - кіберзагрозою.

У вівторок, 12 лютого, Обама підписав розпорядження, яким санкціонував передачу американським інфраструктурним та стратегічно важливим компаніям інформації спецслужб про кіберзагрозу. Документ також передбачає створення загальної схеми і структури забезпечення кібербезпеки як держструктур, так і приватних промислових компаній.

"Ми знаємо про крадіжки хакерами персональних даних громадян. Іноземні держави та компанії крадуть секрети наших корпорацій. Зараз вороги шукають можливість для актів саботажу в наших енергосистемах, фінансових інститутах, системах управління транспортом. Конгрес повинен надати уряду великі повноваження задля убезпечення наших мереж", - сказав Обама.

Він попросив Конгрес підтримати його розпорядження й ухвалити відповідні законодавчі акти. "Ми не можемо бути відкинуті на роки назад та усвідомити, що ми не зробили нічого перед реальною загрозою безпеці й економіці", - підкреслив президент.

Президент США також заявив про необхідність термінового проведення імміграційної реформи та надання мігрантам, які приїхали в дитинстві, можливості отримати американські паспорти.

"Ми вже сьогодні повинні працювати над всеохопною імміграційною реформою. Але якщо вибори і політика відволікають Конгрес від розробки всеосяжного плану, то давайте хоча б домовимося припинити виганяти відповідальних молодих людей, які хочуть працювати в наших лабораторіях, починати новий бізнес і захищати нашу країну. Надішліть мені законопроект, що дає їм шанс заробити громадянство, і я негайно підпишу його", - сказав він.

Адміністрація США вважає неефективним заходом депортацію 11 млн нелегальних мігрантів, що перебувають нині на території країни. Завдання пропонованої нею реформи - змусити нелегалів вийти з тіні і стати добропорядними жителями країни. Реформа також передбачає подальшу боротьбу з міжнародною злочинністю, зміцнення співпраці американських правоохоронних органів з іноземними колегами, боротьбу з підробкою паспортів та віз, депортацію злочинців і вдосконалення роботи американської судової системи в питаннях, пов'язаних з міграцією.

Зовнішня політика: КНДР, Росія і терористи

Як і передбачалося, зовнішня політика, яка мало цікавить американців за межами Вашингтона, не стала важливим тематичним блоком промови Обами.

Росія була згадана президентом у контексті зовнішньої політики лише одного разу: президент запевнив, що продовжить переговори з РФ про подальше скорочення озброєнь.

"Ми будемо вести переговори з Росією з тим, щоб домогтися подальших скорочень наших ядерних арсеналів і зберегти лідерство у зусиллях світової спільноти з забезпечення безпеки ядерних матеріалів, які можуть потрапити не в ті руки, оскільки наша здатність впливати на інших залежить від нашого бажання бути лідерами", - сказав Обама.

Президент США підтвердив, що в Афганістані все йде за графіком: виведення військ іде повним ходом, і війна офіційно закінчиться до кінця 2014 року. Він оголосив, що протягом року ще 34 тисячі американських вояків повернуться з Афганістану.

"Ми вже повернули на батьківщину приблизно 33 тисячі хоробрих військовослужбовців. Цієї весни наші сили візьмуть на себе функцію підтримки, тоді як керівництво (діями з підтримання безпеки в країні) візьмуть афганські служби безпеки. Сьогодні я можу оголосити, що протягом року ще 34 тисячі американських військових повернуться додому з Афганістану. Скорочення військ триватиме. І до кінця наступного року війна в Афганістані завершиться", - заявив президент США.

Говорячи про КНДР та Іран, Обама відбувся черговими фразами, в першому випадку про те, що провокації з боку Північної Кореї спричинять жорстку відповідь, у другому - що він, як і раніше, виступає за мирне врегулювання іранської проблеми.

Президент також оголосив про плани змінити підхід до боротьби з тероризмом: відтепер США будуть боротися з ним не прямими військовими методами, а надаючи допомогу владі країн, які протидіють терористам.

"Для того щоб робити це, нам не потрібно посилати тисячі своїх синів і доньок за кордон для окупації інших країн. Замість цього ми повинні допомогти таким країнам, як Ємен, Лівія і Сомалі, засобами для підтримання безпеки, допомогти союзникам, які борються з тероризмом, як це відбувається в Малі", - сказав Обама.

Разом з тим, за словами американського президента, США залишають за собою можливість вдатися до "прямих дій" проти терористів. Обама також визнав, що головна загроза для США - "Аль-Каїда" - зараз не становить такої небезпеки, як в 2001 році, коли кілька її бойовиків організували теракти 11 вересня.

Обама також запевнив, що його адміністрація вживатиме тільки законних і прозорих заходів боротьби з тероризмом. "Я і далі працюватиму з Конгресом і роз'яснюватиму обґрунтованість цілей та відповідність законам способів ізоляції і переслідування терористів. Я буду навіть більш прозорий щодо американського народу і світу", - заявив Обама.

Окремо президент обіцяв розповісти про близькосхідну стратегію. Він зробить це під час поїздки по країнах регіону в березні.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: послання Обами до Конгресу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ