Чт, 2024-04-25, 01:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 18 » Правозахисники охрестили Луценка дисидентом, а судовий процес - помстою за його "язик без кісток" - преса
16:25
Правозахисники охрестили Луценка дисидентом, а судовий процес - помстою за його "язик без кісток" - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Печерський райсуд Києва вчора продовжив розгляд справи за обвинуваченням екс-міністра МВС Юрія Луценка в незаконному продовженні стеження за колишнім водієм колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка в рамках розслідування справи про отруєння екс-президента України Віктора Ющенка.

Спершу суддя Ганна Медушевська дала слово Юрію Віталійовичу. Але після півгодини його показань знепритомнів один з конвоїрів (в цей момент Луценко казав про те, що йому нічого не було відомо про розслідування отруєння Ющенка). Худорлявий хлопець впав на підлогу, до нього підбігли двоє колег, підняли і повели, а одна з фанаток Луценка стала кричати: "Погодуйте його!" Як розповіли в київській міліції, хлопця, який до цього не скаржився на здоров'я (днями нормально здав крос), відкачували нашатирем. Медушевська оголосила перерву на 10 хвилин, після чого повернулися до допиту Луценка, пише Ігор Сєров у статті "Луценко: "Мене чекають на зоні" в газеті "Сегодня".

Коли засідання продовжилося, Юрій Луценко взявся спростувати один з пунктів звинувачення - про те, що він продовжив стеження за паном Давиденком для того, щоб догодити тодішньому президенту Віктору Ющенку, пише Валерій Кучерук в статті "Словами не передати" в газеті "КоммерсантЪ-Украины".

Юрій Луценко повідомив суду, що на вимогу керівника слідчої групи ГПУ Галини Климович взагалі не цікавився розслідуванням отруєння пана Ющенка, оскільки перебував у приятельських стосунках з одним з фігурантів справи - народним депутатом Давидом Жванією.

"Коли я прийшов до Галини Климович на чай, розмова була в її стилі - суха і трохи агресивна. Вона вимагала від мене гарантій того, що участь МВС у розслідуванні отруєння Ющенка не буде відомо Давиду Жванії, - розповів пан Луценко. - Я їй гарантував, що особисто не буду чіпати ні ОРД (оперативно-розшукова діяльність - ред.), ні будь-які довідки з нього - після цього справу курирував мій заступник Володимир Євдокимов".

Пан Луценко також нагадав присутнім, що на момент підписання постанови про продовження ОРД у нього склалися вкрай неприязні стосунки з тодішнім президентом. "Літо 2009 року - це той момент, коли я Ющенка хіба що не посилав на три букви, всі інші засоби мого спілкування з ним вже були вичерпані", - уточнив він. "Так, посилав, посилав, Юра, не скромнічай", - тихо сказав хтось з присутніх в залі народних депутатів, після чого всі розсміялися.

Першим "у бій" пішов прокурор Дмитро Лобань. Юрій Віталійович, за традицією, "підколов" його, попросивши: "Будь ласка, тільки ставте розумні запитання". Лобань запитав підсудного, хто саме давав йому на підпис матеріали кримінальної справи. "Це завдання для слідства прокуратури. Я не пам'ятаю", - відповів Луценко. Прокурори поставили йому ще з десяток запитань.

Після закінчення допиту представники прокуратури несподівано попросили оголосити перерву для підготовки додаткових доказів у справі. "Після допиту виникла необхідність доповнити матеріали судового слідства письмовими документами, які неможливо підготувати в ході засідання", - пояснив точку зору державного обвинувачення прокурор Дмитро Лобань.

Заслухавши всіх представників звинувачення і захисту, суд ухвалив рішення продовжити розгляд 20 липня. Наступне засідання почнеться з дебатів між адвокатами і прокурорами. Після цього Юрій Луценко почує вирок. Якщо суд визнає його провину, термін колишнього головного міліціонера країни збільшиться до 10 років, нагадує Христина Зеленюк у статті "Судний день" в газеті "Известия в Украине".

Таке клопотання представників прокуратури дало привід захисникам Юрія Луценка заявити, що в ході судового слідства справа розвалилася. "Прокурори самі розуміють, що кримінальна справа розвалилася і що їм немає з чим іти на судові дебати, щоб підтвердити звинувачення, висунуті Луценку, Тарасенку і Павленову", - сказав журналістам після засідання адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець.

Після повернення з дорадчої кімнати суддя Ганна Медушевська задовольнила клопотання прокурорів, надавши їм три дні для підготовки матеріалів до стадії доповнень, і відмовила у задоволенні клопотання пана Луценка про закриття справи, пише Костянтин Рильов в газеті "З Луценка зробили дисидента" в газеті "Экономические известия".

"І перша справа, де всі свідки визнали Луценка невинним, а йому дали чотири роки, була за межею здорового глузду. Але друга - фарс у чистому вигляді, оскільки тут не може бути претензій кримінального характеру, - заявив депутат від НУ-НС Юрій Стець. - А відсутність доказів уже звично нікого не бентежить. Здається, навіть перестали приховувати, що це суто політичний процес. Оскільки абсурдність звинувачень збільшується, можливо, наступного разу проти Юрія Луценка відкриють кримінальну справу, що Віктора Ющенка покусали бджоли, що діють у змові з колишнім міністром МВС. Що стосується влади, якщо їм потрібно буде показати перед Європою, що вони демократичні - буде виправдувальний вирок. А якщо такої необхідності не виникне, буде обвинувальний. Але до правосуддя вся ця історія ніякого стосунку не має".

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров висловив подібний погляд. "Це нова справа - повний абсурд. Все це зайвий раз підтверджує, що на Юрія Луценка просто нічого не можуть "накопати", - каже правозахисник. На його думку, через несанкціоноване стеження мова може йти тільки про дисциплінарне стягнення, але ніяк не про кримінально каране діяння.

"Звичайно, тут фактор помсти. У Юрія Віталійовича язик без кісток, він по суті своїй залишився опозиційним журналістом. До того ж, як колишній міністр МВС, він багато чого знає і про корупційні схеми. Влада вже створила навколо нього ореол мученика. Але, треба сказати, Луценко вельми гідно поводиться в ув'язненні. Навіть більше скажу вам, типологічно він веде себе як правозахисники 60-80-х років. Процес над ним уже перетворився на дисидентський. Щодо інших політичних справ я не можу провести таку аналогію, а тут вона очевидна", - каже експерт.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: Луценка дисидентом, помстою, язик без кісток, правозахисники
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ