Пт, 2024-04-26, 01:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Жовтень » 9 » Про любов до України розповіла нобелівська лауреатка з літератури. Її вже привітав Порошенко, а Лукашенко розпорядився премією
15:30
Про любов до України розповіла нобелівська лауреатка з літератури. Її вже привітав Порошенко, а Лукашенко розпорядився премією
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

Бєларуська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич дала прес-конференцію в Мінську, передає "Бєларуський партизан".

Відповідаючи на запитання журналістів, Алексієвич зізналася, що 11 жовтня могла б проголосувати за Короткевич.

"Я не знаю, хто за нею стоїть, але знаю, що це - новий поворот. Але я не піду, тому що ми знаємо, хто переможе. Лукашенко і напевно у нього буде 78%. Так він оцінить настрій суспільства", - сказала Алексієвич.

Однак письменниця висловилася проти бойкоту, вважаючи, що це дає Лукашенку більше шансів.

При цьому Алексієвич помітила, що їй соромно за те, що відбувається: "Я - не барикадна людина. Вони мені не подобаються. Але час тягне на барикади, тому що соромно за те, що відбувається".

Водночас Алексієвич каже, що проти революцій. "Я не хочу, щоб хоч одне життя була втрачене. Ми повинні знайти свій бєларуський гандизм (мирні, ненасильницькі засоби боротьби шляхом залучення широких народних мас – ред.)"

Алексієвич також висловилася проти російської авіабази на території Бєларусі, а те, що відбувається в Україні назвала окупацією.

Письменниця також заявила, що любить гуманітарний російський світ, але не любить "русский мир" політиків, передає "Радіо Свобода".

"Той світ, перед яким схиляється вся планета. Перед тією літературою, балетом, великою музикою – так, я люблю цей світ. Але я не люблю світ Берії, Сталіна, Путіна, Шойгу. Це не мій світ", – заявила вона.

Алексієвич зазначила, що вручена їй Нобелівська премія є наслідком накопиченої радянської та пострадянської культури.

"Культури бєларуської, російської. Це ж все-таки я писала 30 років", – пояснила вона.

Алексієвич додала, що дехто і в Бєларусі заявляє, що вона ненавидить не тільки владу, але і бєларуський народ.

"Я думаю, ніхто не любить правду. Я кажу те, що думаю. Я люблю російський народ, я люблю бєларуський народ, мої родичі з боку батька були бєларуси, мій улюблений дідусь... Тож я відчуваю, що це моя батьківщина, моя земля.

Водночас моя бабуся, моя мати – українки. Я дуже люблю Україну. І коли я недавно була на Майдані і бачила фотографії "Небесної сотні", я стояла і плакала. Це теж моя земля. Тож ні, це не ненависть... Важко бути чесною людиною в наш час. І треба не піддаватися цьому угодовству, на яке тоталітарна влада завжди розраховує. Я люблю таку книгу "Совість нацистів". Там про те, як фашизм вповзав у життя німців в 30-ті роки. Спочатку, коли німцям говорили: не ходи до того лікаря, не ходи до того кравця, вони навпаки йшли до єврейських лікарів. Але дуже потужно працювала машина, натискала на кнопки найпримітивніші. Те, що ми сьогодні бачимо, особливо в Росії, за 10 років вони зробили зовсім інший народ", – заявила вона.

Алексієвич додала, що "не любить 84% росіян, які закликають вбивати українців" і наголосила, що частина України була "окупована і захоплена" іншою країною.

На питання про те, як вона витратить нобелівську премію, письменниця сказала, що за премії вона купує свободу. "Я пишу книги дуже довго, і на це потрібні гроші, їздити, друкувати. Тепер же я зможу спокійно працювати, не думаючи, як заробити гроші".

Порошенко привітав Алексієвич з літературним "нобелем"

Президент України Петро Порошенко привітав цьогорічну нобелівську лауреатку з літератури Світлану Алексієвич.

Про це він написав у Facebook.

"Нобелівську премію з літератури отримала Світлана Алексієвич, родом з Івано-Франківська. Де б ми не були, якою б мовою не говорили і не писали - ми завжди залишаємось українцями! Вітаю!" - зазначив глава держави.

Лукашенко сподівається, що Нобелівська премія Алексієвич послужить державі і бєларуському народу

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко в привітанні письменниці Світлані Алексієвич з присудженням Нобелівської премії з літератури за 2015 рік висловив сподівання, що ця нагорода послужить країні і народу, повідомляє "Інтерфакс-Захід" з посиланням на прес-службу президента Бєларусі.

"Щиро радий за Ваш успіх. Дуже сподіваюся, що Ваша нагорода послужить нашій державі і бєларуському народу", - сказано у привітанні.

"Ваша творчість не залишила байдужими не тільки бєларусів, але й читачів у багатьох країнах світу", - зазначив Лукашенко.

Президент побажав Алексієвич здоров'я, щастя і нових творчих здобутків на благо рідної Бєларусі.

Як повідомлялося, лауреатом Нобелівської премії з літератури 2015 року стала бєларуська письменниця українського походження Світлана Алексієвич. Премія присуджена "за її поліфонічну творчість - пам'ятник стражданню і мужності у наш час".

Алексієвич - перша в історії країни бєларуска, що стала лауреатом Нобелівської премії.

67-річна Алексієвич - лауреат багатьох літературних премій: премії "Тріумф", премії Ремарка, Національної премії критики та багатьох інших. Серед її творів книги "У війни не жіноче обличчя" (1985), "Чорнобильська молитва" (1997), "Час секонд хенд" (2013).

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 772 | Додав: adminA | Теги: нобелівська лауреатка з літератури, Лукашенко, Україна, Любов, Премія, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ