Пт, 2024-03-29, 09:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Жовтень » 5 » Про що бізнес говорив з прем'єром Гончаруком - ФОПи, податки, корупція і фактор Коломойського
10:18
Про що бізнес говорив з прем'єром Гончаруком - ФОПи, податки, корупція і фактор Коломойського
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

ФОПи, податки, корупція і фактор Коломойського: про що бізнес говорив з прем'єром Гончаруком

Вчора прем'єр Олексій Гончарук зустрівся з бізнесом і розповів про останні ініціативи Кабміну. Бізнесмени говорили про непрозорість податкової політики та закритість уряду

Вчора Верховна Рада схвалила програму дій Кабміну.

Наймолодший прем'єр-міністр України Олексій Гончарук перед тим як поїхати представити програму Кабміну перед парламентом, озвучив її основні тези для бізнесу.

Зустріч проходила в столичному КВЦ «Парковий», відомому завдяки вертолітному майданчику президента-втікача Віктора Януковича.

На підході до КВЦ не було звичного для такого рангу чиновників в Україні кількості охорони. Журналіст НВ Бізнес помітив одну поліцейську машину і двірників, які поспіхом прибирали листя.

Всередині будівлі за годину до заходу вже було досить людно. В очі впало те, що речі на вході оглядали дівчина і хлопець, замість звичних і грізних представників держохорони.

Атмосфера серед гостей заходу була більшою мірою оптимістична, але в очах читалася деяка недовіра: чи дійсно нова влада буде йти назустріч бізнесу або це чергове замилювання очей?

До призначеного часу виступу Гончарука зал досить швидко наповнювався. Бізнесмени усміхалися один одному, тиснули руки давнім знайомим, обговорювали питання для винуватців торжества.

З почутого: з огляду на все, представниця одного з зернотрейдерів на ходу емоційно пропонувала своїй співрозмовниці: «Давай скажемо йому про схеми з зерном!?». «Так-так, точно», — натхненно відповіла її супутниця.

Мало хто в залі помітив, як біля мікрофона на трибуні опинився Олексій Гончарук, тільки коли він вже сам запропонував гостям зайняти свої місця, щоб почати захід.

Компанію Гончаруку склали міністр фінансів Оксана Маркарова, міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, міністр юстиції Денис Малюська і міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька. Також у залі помітили керівників податкової Сергія Верланова і митної служби Максима Нефьодова.

Рожеві окуляри прем'єра

«Ви наші клієнти, ми для вас працюємо», — почав прем'єр-міністр. Далі Гончарук зазначив, що якісь «товариші пішли в минуле», маючи на увазі кадрові чистки в найкорумпованіших органах влади. Чиновник нагадав про відкриті вакансії на посади керівників 13 держорганів, серед яких Державна архітектурно-будівельна інспекція, Держгеонадра, Держрезерв, Держагентство лісових ресурсів та інші.

Прем'єр відзначив співпрацю з Національним банком України (НБУ), з яким цього четверга Кабмін підписав меморандум. Спільними зусиллями уряд і НБУ хочуть за результатами 2020 року вийти на інфляцію 5%, знижуючи одночасно облікову ставку НБУ до 8-9%, що дасть можливість отримати обіцяні командою Зеленського дешеві кредити для бізнесу.

Після НБУ Гончарук підкреслив важливість взаємодії з МВФ — це, за його словами, навіть питання не грошей, а довіри. «Ми налаштовані на те, щоб цього року почати нову програму співпраці на три роки», — сказав Гончарук. Прем'єр вірить, що місія МВФ поїхала з «позитивним сигналом». Що прозвучало як мінімум дивно, з огляду на відставку секретаря РНБО Данюлюка і названі ним мотиви такого кроку — основний з них, ПриватБанк.

Кабмін «перезавантажує митницю і податкову», що не «всім подобається». В уряді хочуть, щоб «однаково низькі податки платили всі нарівні». «Те ж саме з контрабандою» — прем'єр стверджує, що зараз робиться багато роботи, щоб її зупинити. Цього тижня Кабмін прийняв рішення про створення нових структурних підрозділів митниці по всій країні, яких тепер буде менше. Незабаром туди переведуть добропорядних працівників, до яких в уряду, за словами прем'єра, питань немає. «З 1 листопада нова митниця зможе отримати функції, це означає, що сьогодні нової митниці ще немає, але вона активно створюється», — сказав Гончарук.

Гончарук зазначив, що його команда «таргетує економічне зростання». «В Україні дуже багато проблем, я не хочу зараз на них зупинятися, це і десять мільйонів людей, які живуть за межею бідності, і фактично розвалена інфраструктура, і проблеми з монополістами в енергетиці, — сказав прем'єр. — Наша відповідь на всі питання і на всі ті проблеми, які у нас зараз є — нам потрібне економічне зростання». На думку Гончарука, це дозволить захистити найбідніших людей в Україні.

Після цього прем'єр запевнив бізнес, що він і його міністри націлені на євроатлантичну інтеграцію. «Всі ці чутки, що ми там думаємо, сумніваємося — це неправда», — сказав він.

«Ми точно будемо робити все від нас залежне, щоб міжнародний кредитний рейтинг України був поліпшений. Той рейтинг, який у нас зараз є — це недостатньо, це просто соромно».

Корупція, за словами Гончарука, досі залишається. «Неможливо за один місяць перезавантажити всю державну машину. Це десятки тисяч людей», — зазначив Гончарук. — «Логіка дуже проста, ми зараз змінюємо керівництво, у нового чесного менеджменту не буде потреби займатися якоюсь нісенітницею, ми дамо їм можливість сформувати свої команди, посилимо це тотальною цифровізацією, якою ми займаємося». За його прогнозами, ефект від цифровізації буде відчутний за кілька місяців.

Ще одним пріоритетом нинішнього Кабміну є приватизація. Гончарук сподівається, що новий голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко кардинально змінить ситуацію з довіреним йому відомством. Прем'єр нагадав, що в 2020 році Кабмін має намір отримати 5-6 млрд грн від малої приватизації.

Також прем'єр-міністр зазначив, що його Кабмін буде знімати обмеження, які залишилися ще з радянських часів, зокрема, щодо ринку землі. «Ми активно працюватимемо над тим, щоб ця історія пішла в минуле», — запевнив Гончарук.

Аналогічна ситуація, за словами Гончарука, з Трудовим кодексом. «Ми вважаємо, що правила трудових відносин в Україні занадто складні, вони були написані за радянських законів, для великих радянських заводів, і ми виходимо з того, що переважна більшість, особливо, якщо ми говоримо про малий і середній бізнес, це точно не ті правила, які повинні діяти», — зазначив він.

У секторі енергетики, як вважає прем'єр, недостатньо конкуренції. «Ми максимально хочемо збільшити конкуренцію ринків енергоресурсів», — сказав він. Також в їхніх планах звести до мінімуму вплив політики на цінову ситуацію на цих ринках. «Ми вважаємо, що держава повинна захищати людей, які не можуть самі сплатити за себе за цей енергоресурс, але захищати треба через інструменти субсидій, соціальної допомоги, а не через адміністративний вплив на ціни. Це створює корупцію і вбиває інвестиційну складову на цих ринках».

Підбити підсумок свого виступу прем'єр вирішив висновком про те, що драйвером економічного зростання мають бути інвестиції. «Для того, щоб сюди зайшли іноземні інвестиції, для того, щоб внутрішній бізнес інвестував в економіку України нам необхідно створити ефективну державу і прибрати силовиків від бізнесу настільки, наскільки це можливо». Гончарук нагадав, що першим рішенням його Кабміну була ліквідація так званого УБЕЗ — економічного підрозділу поліції. «Я знаю, що багато хто з вас скаже, так ні, функції залишилися, звичайно, а що ми ще могли зробити, ми зробили символічний крок. Уже вчора Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про Бюро фінансових розслідувань. Ми будемо боротися за те, щоб силовики не втручалися в діяльність бізнесу».

«Один мільйон робочих місць — це теж ми таргетуємо. Ми віримо в те, що держава не повинна сама інвестувати і будувати заводи на один мільйон робочих місць, нам потрібно створити бізнес-клімат», — вважає Гончарук.

«Держава повинна інвестувати в розвиток інфраструктури для того, щоб бізнесу було комфортніше. Зараз і на Укрзалізниці і в портах панує корупція, ручне управління, ми про це знаємо», — сказав він.

Протверезні питання від бізнесу

Після виступу Гончарука на сцену вийшов президент Американської торговельної палати в Україні Ендрю Гундер. «Презентація амбітна. Песимісти скажуть, що це mission impossible, але ми віримо, що разом з вами будемо робити цю місію possible», — почав він.

Гундер зазначив, що Україна зараз перебуває у фокусі міжнародних інвесторів, тому дуже важливо вести з ними правильні комунікації. Він додав, що міжнародне рейтингове агентство S&P підвищило кредитний рейтинг України, саме після того, як президент Володимир Зеленський зустрівся з бізнесом у Нью-Йорку. «Сьогодні ми зібралися саме проговорити основне питання — це, те, що ви сказали, пане прем'єр-міністр — зростання економіки і залучення прямих іноземних інвестицій. У вашій презентації зазначено, що ви плануєте залучити 50 мільярдів прямих іноземних інвестицій на наступні п'ять років», — сказав він.

Гундер нагадав, що залучити такий обсяг інвестицій без МВФ неможливо. І згадав про два скандальні епізоди: може бути порушено мирову угоду податкової з компанією Філіп Морріс, а компанію Shell в Україні Антимонопольний комітет звинувачує в антиконкурентних діях, намагається стягнути «невиправдано великий штраф». «В Україні є міжнародні компанії, які скаржаться на недотримання верховенства права», — сказав він.

За словами Гундера, гострим є для бізнесу в Україні відтік талантів, особливо для IT-компаній. «IT більш-менш розвивається в Україні і сьогодні приносить більш ніж 4,5 мільярдів доларів експортного виторгу, тут дуже важливо підтримати розвиток і не втратити конкурентну перевагу, і заохочувати людей залишатися в Україні», — зазначив він.

Гундер прямо заявив, що бізнес дуже хвилює податкова політика і загроза ретроспективних змін у законодавстві.

Далі слово взяв президент Спілки українських підприємців, співвласник Нової пошти В'ячеслав Климов. Бізнесмен сфокусував Гончарука на закритість Кабміну і складно прогнозованих податкових змінах.

«Ми подивилися програму уряду, дійсно дуже амбітна, мета 40%-е зростання економіки, ми вітаємо амбітні цілі, коли це про зростання», — почав він.

Але, за його словами, програма викликає також багато запитань. «Ми в програмі прочитали про зниження податкового навантаження. Якщо є розуміння, які саме податки планує знижувати уряд? Ми чуємо протилежні меседжі щодо рівня податків», — сказав він.

Климов зазначив, що бізнес почав відчувати закритість влади і вогкість законодавчих ініціатив. «Ми розуміємо бажання влади проводити реформи швидко, але поспіх може призвести до трагічних для підприємців наслідків і змусити бізнес піти в тінь», — попередив він.

Климов підкреслив, що багато законопроектів подається відразу через депутатів, що призводить до ухвалення законів без попереднього обговорення з бізнес-спільнотою. «Загалом, ми бачимо дуже багато намірів імітувати дискусію з бізнесом, коли зустрічі проводяться, але потім до Верховної Ради подаються рішення, проти яких виступав бізнес», — сказав він.

Як приклад, Климов нагадав про закон про кешбек, обов'язкову фіскалізацію ФОПів або про намір заборонити ФОПам надавати послуги. «Потім було спростування, але ми вже не розуміємо, спростування — це технологія чи це дійсний меседж», — сказав він. — «Один підприємець у розмові зі мною пожартував, що ми оголосили про намір створити молочну ферму, і почали з того, що перерізали все поголів'я. Я нагадаю вам цифри, які вас вразять, станом на лютий 2019 року в нас 572 тисячі ФОПів другої групи і 479 тисяч ФОПів третьої групи. Коли нам розповідають про цифрові РРО, які будуть у мобільному телефоні, чомусь забувають сказати, що Z-звіти будуть паперові, що їм потрібно буде брати бухгалтерів. Це підриває саму суть спрощення системи».

Відповідь Гончарука щодо ФОПів

Прем'єр-міністр одразу позначив, що «ініціативи заборонити ФОП продавати послуги — це фейк». «Ми такої ініціативи не проявляли. Якщо є автор цієї ініціативи, то ми із задоволенням поговоримо з ним, і пояснимо, чому ми проти», — сказав він.

Щодо законопроектів про фіскалізацію Гончарук запевнив, що є рік часу, щоб внести в ці закони необхідні правки. «Але меседж дуже простий — фізична особа підприємець —  це про маленьких, якщо великий супермаркет є ФОПом або якщо великий ресторан є ФОПом, то ми цього дозволяти не будемо», — підкреслив прем'єр. — А маленьких і середніх ФОПів ніхто чіпати не буде".

Фактор Коломойського і ПриватБанк

Заключне слово від бізнес-спільноти взяла виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко. Вона зазначила, що для бізнесу дуже важливо, щоб економіка була прогнозованою і з прозорою податковою політикою, що дозволить підприємцям планувати як свої бізнес-процеси і майбутні інвестиції. Дерев'янко також відзначила закритість уряду і попросила Гончарука надати для асоціації можливість детальніше знайомитися з документами, які розглядає й ухвалює уряд.

Овації в залі викликав коментар Дерев'янко про ПриватБанк і вплив його колишніх власників на процеси в Україні. «Очікують, щоб нейтралізували негативний фактор Коломойського, щоб не було денаціоналізації ПриватБанку», — сказала вона, нагадуючи про те, чого бізнес чекає від нової влади.

Гончарук публічно ніяк не відреагував на репліку Дерев'янко.

Кому вигідний дефолт України: Коломойському чи громадянам країни?

Уже в кулуарах один з представників великого іноземного банку зазначив, що якраз хотів поставити запитання щодо ПриватБанку, але не встиг, додавши, що це питання стоїть на порядку денному у МВФ. "Якщо вони (влада - ред.) не вирішать питання з ПриватБанком, співпраці з МВФ не буде», — сказав співрозмовник, який побажав не називати свого імені. Він додав, що вже зараз помітно, що група депутатів Коломойського почала різко критикувати Кабмін і спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова за те, що вони «підіграють МВФ».

Петро Шевченко

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 451 | Додав: adminA | Теги: прем'єр Гончарук, ФОПи, бізнес, Податки, корупція і фактор Коломойського
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ