Сб, 2024-04-20, 11:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 20 » Путін не чекає на Україну в МС, але пропонує здати в оренду ГТС
20:19
Путін не чекає на Україну в МС, але пропонує здати в оренду ГТС
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/
Питання про вступ України до Митного союзу наразі не стоїть, заявив сьогодні, 20 грудня, президент Росії Володимир Путін на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"Для того щоб говорити про вступ України до Митного союзу, потрібно отримати від наших українських партнерів офіційну заявку, а поки що такої немає", - сказав Путін.

При цьому він пояснив, що МС - наднаціональне об'єднання, і "ми розуміємо заклопотаність українських партнерів, яким все важче і важче вирішувати свої економічні питання у роботі на зовнішніх ринках".

Президент РФ навів як приклад переговори про мита на трубну продукцію, сказавши, що Росія вже не може приймати рішення самостійно, оскільки такі питання вирішуються вже на наднаціональному рівні.

"Вони думали, ми жартуємо... З урахуванням глибини нашої кооперації - це істотно для української економіки", - сказав він, додавши, що питання стосується цілих галузей економіки України.

Путін повідомив, що регулярно ухвалюються рішення про квоту на трубну продукцію України, як і з низки інших товарів.

"Зараз з'ясовується, що ми не можемо це робити самостійно. Ми не даємо Україні потрібних квот не тому, що не хочемо, а тому, що це віднесено до компетенції наднаціональних органів. Наші українські колеги думали, що ми жартуємо до якогось часу, але зрозуміли, що це не жарти", - сказав Путін.

За його словами, з урахуванням кооперації це має істотне значення для економіки України, функціонування цілих галузей української економіки і збереження робочих місць.

"Зараз українські партнери шукають виходу з цієї ситуації, вони шукають такі форми співпраці з Митним союзом, який був би прийнятний для України, але вписувався в ті правові норми, які покладені в основу функціонування цього інтеграційного об'єднання", - зазначив Путін.

Як повідомлялося, робочий візит президента України Віктора Януковича до Москви перенесено. Нагадаємо, темами зустрічі президентів України та Росії були визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній та торговельно-економічній сферах.

Джерела зазначають, що Київ і Москва так і не змогли досягти згоди з приводу умов приєднання України до окремих положень статуту Митного союзу, тому зустріч глав двох держав було перенесено.

Раніше українські ЗМІ писали, що в ході візиту Януковича до Росії можуть бути підписані документи, що підтверджують вибір Києвом східного вектора інтеграції замість зближення з Європейським Союзом, яке влада декларувала у попередні кілька років.

Як повідомлялося, джерела припускають, що готуються рішення зі зміни газової формули і початку процедури приєднання до Митного союзу.

Зі свого боку ЄС у резолюції щодо України, незважаючи на критику ситуації в країні, не вдається до санкцій, що експерти пов'язують з небажанням Європи "відпускати" Україну в "обійми Росії" на тлі нової риторики президента Януковича про приєднання до деяких норм МС.

Утім, російський посол в Україні Михайло Зурабов припускав візит президента Віктора Януковича в Москву 18 грудня у разі досягнення конкретних домовленостей у сфері енергетичної співпраці між країнами.

Путін: РФ готова вести діалог з Україною з приводу орендування її ГТС

Україна зробила стратегічну помилку, відмовившись від того, щоб Росія спільно з європейськими партнерами взяла в оренду українську газотранспортну систему (ГТС), змусивши тим самим РФ прийняти рішення про будівництво газопроводів в Європу в обхід України, заявив президент РФ Володимир Путін в ході прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, наші українські партнери зробили дуже велику стратегічну помилку в свій час. Фундаментальну", - підкреслив він.

"Ми пропонували разом з європейцями взяти в оренду газотранспортну систему України, не порушуючи українського закону - залишаючи ГТС у власності України - і взяти її в оренду і взяти на себе зобов'язання щодо завантаження й розвитку ГТС", - сказав президент РФ.

"Те, що відбулося в останні роки, в тому числі і відомий скандал в 2009 році, спонукало Росію прискорити наші інфраструктурні проекти", - сказав Путін.

Він нагадав, що РФ побудувала газопровід "Північний потік", розглядає можливість збільшення потужності "Блакитний потік", починає будувати "Південний потік", що дозволяє "Газпрому" (РТС: GAZP) постачати газ своїм європейським партнерам в обхід ГТС України.

"Постає питання про доцільність існування самої української ГТС, але ми готові і зараз вести діалог щодо цього", - сказав він.

"Він не простий, але він стосується не тільки відносин між російським та українським урядами. Він стосується насамперед суб'єктів господарювання. Я думаю, якщо ми будемо працювати так, як ми до цього працювали, а саме як найближчі партнери та справжні друзі, то ми знайдемо компромісне рішення", - резюмував Путін.

Нагадаємо, ще у травні глава "Газпрому" Олексій Міллер найбільш чітко окреслив роль газопроводів "Північний" і "Південний потік", які будує російська компанія. За його словами, вони повинні позбавити Європу небезпечної залежності транзиту російського газу через Україну, яка вже двічі блокувала постачання до ЄС.

Але за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, українська газотранспортна система, попри будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", все одно залишається найбільш надійним і дешевим транзитним шляхом газу в Європу.

Нещодавно президент Російського газового товариства, перший заступник голови Комітету Держдуми з економічної політики, інноваційного розвитку і підприємництва Валерій Язєв заявив, що до запуску в експлуатацію газопроводу "Південний потік" в України є можливість зберегти значення своєї ГТС для транзиту російського газу до Європи.

"Сьогодні, на мій погляд, шанс ще є в України. Ми зварюємо тільки першу нитку. Треба вписувати в цей міжнародний проект Україну, залучати російський "Газпром" до експлуатації української ГТС для того, щоб вона була і надалі затребувана", - сказав Язєв.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: оренду ГТС, Україну, Путін, МС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ