Чт, 2024-03-28, 22:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 10 » Путін не винен у повені, але його модель управління знову показала неспроможність, - InoPressa
15:38
Путін не винен у повені, але його модель управління знову показала неспроможність, - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
З розповідей потерпілих, очевидців і чиновників випливає: некомпетентність, безвідповідальність і байдужість влади посилили трагедію на півдні Росії, спровоковану зливами 6-7 липня. У моменти лих Путін опиняється сам на сам з розгніваними постраждалими. Відсутність проміжних ланок - це плід хибної системи "ручного управління", недофінансування інфраструктури і "владної вертикалі", пишуть західні ЗМІ.

У п'ятницю ввечері, нагадує Tagesspiegel, у Краснодарському краї почався сильний дощ, нетиповий для цього сезону: за ніч випала двомісячна норма опадів. Вода в Кубані різко піднялася, вийшла з берегів і спровокувала сходження селів. Особливо сильно постраждали три райони, найбільше - місто Кримськ із 60-тисячним населенням: по ньому прокотилася велика хвиля. Понад 170 осіб загинули в потоках води, понад 12 тис залишилися без даху над головою.

МНС пояснює велику кількість жертв тим, що хвиля накрила місто в ніч проти суботи, коли люди спали, однак влада почала визнавати і власні помилки, продовжує газета. За повідомленням "Інтерфаксу", міністр надзвичайних ситуацій Володимир Пучков заявив, що населення не попередили вчасно і відповідно до інструкції.

З розповідей потерпілих, очевидців і чиновників випливає: некомпетентність, безвідповідальність і байдужість влади посилили лихо на півдні Росії, спровоковане зливами 6-7 липня, пише журналістка El Pais Пілар Бонет.

Губернатор Краснодарського краю Ткачов у неділю, прибувши до Кримська, запевняв, що причина трагедії - стихійне лихо. "Але це пояснення не задовольнило його співрозмовників, переконаних, що влада - через недогляд, через недбалість або навіть зловмисно - стала пособником трагедії". Автор пише про "глибоко закорінену недовіру російських громадян до представників влади". Ткачова освистали, коли він намагався довести, що влада не мала можливості попередити населення про небезпеку.

Російський президент уповноважений звільнити Ткачова, але "цей політик, у минулому розкритикований за націоналізм, - "важковаговик" непрозорої російської системи держуправління", - пише Бонет, згадуючи про будівництво олімпійських об'єктів у Сочі, дач російської еліти в Краснодарському краї і претензії екологів до дачі самого губернатора.

"Ткачов, один з найбільших землевласників у Росії, зараз намагається відвернути від себе неприємності, звільнивши главу Кримського району Василя Крутька за несвоєчасне оповіщення жителів про наближення лиха", - пише автор. На думку журналістки, Ткачов не втримався від похвали самому собі навіть у момент, коли оголошував про це звільнення.

У понеділок троє з п'яти жителів Кримська, які в неділю оглянули греблю Неберджаївського водосховища з вертольота, заявили, що не задоволені побаченим. "Вертолітники, пославшись на дефіцит пального, показали їм не всю територію греблі, до того ж відмовилися летіти до греблі сусіднього Атукаївського водосховища, яка має шлюзи для скидання води", - йдеться в статті. На думку жителів, скидання води могли зробити з Атукаївського, щоб запобігти затопленню великих паливних резервуарів.

"Трагедія оголила і щось позитивне: російське суспільство масово мобілізувало себе на допомогу жертвам повеней", - визнає автор.

Російський берег Чорного моря в ніч проти 7 липня опинився під ударом небувалої в своїй історії повені. За попередніми даними, 171 людина загинула, з них 159 - в місті Кримську. "У серпні 2002 року регіон вже зазнавав повені, яка призвела до смерті 62 людей", - повідомляє журналіст Le Monde Пйотр Смоляр.

Цього разу Володимир Путін негайно прибув на місце - не так, як він реагував на катастрофу підводного човна "Курськ" у 2000 році. "З моменту початку безпрецедентних міських протестів проти режиму в грудні 2011 року будь-яка серйозна пригода розглядається під мікроскопом", - пише Смоляр, зауважуючи при цьому, що не було організовано жодної зустрічі з жителями - щоб уникнути його зустрічі з розгніваними громадянами. Путін провів зустрічі з місцевими чиновниками, робив помітки, ставив запитання про хід подій.

Погіршила місцева влада ситуацію, здійснивши скидання зі штучного озера, розташованого в горах, чи ні? Перед камерами Путін, як інспектор або виконроб, запитав про це по телефону техніка Неберджаївського водосховища - той запевнив, що жодне несвоєчасне скидання води не могло призвести до катастрофи, йдеться в статті. Прес-секретар фірми, що займається експлуатацією водосховища, заявила, що воно навіть пом'якшило наслідки підйому води. "Жителі в це не вірять. Вражає, до якої міри знецінилися офіційні заяви", - підкреслює Пйотр Смоляр. Екологи, в свою чергу, говорять про знищення диких лісів, що позбавляє берег природної перешкоди, і пророкують подібну долю місту Сочі, навколо якого ведеться активне будівництво.

Тоді як у Росії був оголошений день жалоби за жертвами повені в Краснодарському краї, чиновники намагалися скинути з себе провину, пише The Christian Science Monitor.

"Уже знайомий сценарій повторюється щоразу, коли трапляється катастрофа, - сказав Микола Петров, експерт Центру Карнегі в Москві. - Люди звинувачують чиновників, часто обґрунтовано, за те, що ті не змогли їх захистити. Центральна влада шукає когось на місцевому рівні, щоб перекласти провину на них, місцеві чиновники викручуються і брешуть, щоб ухилитися від відповідальності".

"Чиновники знали про повені, але не донесли цієї важливої інформації до населення належним чином, - сказав у понеділок по телефону з місця подій, з Кримська, Сергій Митрохін, лідер ліберальної партії "Яблуко". - Вода застала сплячих людей зненацька, і багато хто потонув. Є спроби подати це як просту недбалість, але більшість думає, що це випадок злочинної недбалості".

"Деякі експерти вважають, що для Путіна, який опинився в непростому політичному оточенні, розпочавши третій президентський термін, є небезпека, що його звичайний метод - приїхати на місце події, пообіцяти покарати винних і пообіцяти державні щедроти - цього разу не спрацює", - зазначає кореспондент, тим більше що інтереси Путіна і Ткачова тісно пов'язані.

Минулої суботи в блогосфері з'явилися перші твердження, що в повені в Краснодарському краї винна влада, пише в блозі на сайті The New York Times журналістка Маша Гессен, нагадуючи про пост якоїсь Юлії Андропової в соцмережі "Вконтакті". Але ввечері в суботу два блогери-спеціалісти дійшли висновку, що причиною повені стали дощі.

Деякі з тих, хто перепостив записи Андропової, переписав і висновок експерта, підкреслює автор. "В очах росіян обидві версії вірогідні - ось тільки історія про підступність влади, ймовірно, здається більш правдоподібною, ніж раптове стихійне лихо. Ми, росіяни, вже не віримо нікому, хто звертається до нас у публічній сфері: ні президенту, ні телебаченню, ні газетам, ні поліції, ні блогерам, з якими не знайомі особисто", - стверджує Гессен. "Трагедія в Кримську посилюється тим, що у нас немає ані найменшої надії дізнатися правду".

Росіяни, які постраждали від стихійних лих, вважають себе не просто жертвами долі, але жертвами держави, пише The Guardian. "Народ і влада не мають особливої ​​довіри одне до одного, а незалежних інститутів, які могли б амортизувати шок, не існує", - пояснює газета. Люди міркують так: "Влада - це злодійство, а в моменти, коли вони не крадуть активно, корумповані правителі потурають розвалу держави".

При погляді із зон лиха Путін здається не "залізною рукою", а навпаки, "слабкою людиною на чолі держави, яка розпадається", вважає газета. Звичайно, не можна звинувачувати Путіна у всіх бідах. Але президент щоразу опиняється сам на сам із розгніваними потерпілими від катастроф людьми. Відсутність проміжних ланок - це плід системи "ручного управління", недофінансування інфраструктури і "владної вертикалі". "Така модель - геть нікудишня", - підсумовує газета.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1010 | Додав: adminA | Теги: Путін, його модель управління, Неспроможність, повені
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ