Чт, 2024-04-25, 12:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 19 » Рада зайшла в глухий кут: ПР обіцяє в сесійній залі 250 осіб, а УДАР відступати не збирається, - преса
10:55
Рада зайшла в глухий кут: ПР обіцяє в сесійній залі 250 осіб, а УДАР відступати не збирається, - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Завтра, 19 лютого, розпочинається новий парламентський тиждень. "Парламентський" не в тому сенсі, що парламент буде працювати, а в тому, що він знову буде в центрі уваги. Що стосується його роботи, це якраз і залишається інтригою - буде вона чи ні. Схоже, що не буде.

Блокування, розпочате УДАРом два тижні тому і підтримане рештою опозиції, триває. Правда, в останні дні Партія регіонів зробила все, щоб благородна мета ударівців домогтися особистого голосування нардепів перестала здаватися благородною. Спочатку всім охочим продемонстрували, що дітище Арсенія Яценюка - сенсорна кнопка - не більше, ніж іграшка, яку можна обдурити мобільним телефоном або просто сірником. Потім пішли в хід і інші аргументи.

"Ми всім показали, що сенсорна кнопка - лише піар, - говорить перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - Король виявився голим, Яценюк, як риба, хапав ротом повітря - сказати не було чого. Та й що можна сказати, коли вони просто не дають Верховній Раді працювати?! Ми у вівторок будемо в залі, у нас запас міцності в 30 голосів (за необхідних 226, у ПР є більш як 250), і ми готові голосувати індивідуально. Ми прийдемо і займемо свої місця, а от що вони будуть робити - не знаю. Нехай приходять у вишиванках, червоних футболках і навіть червоних трусах, але якщо вони не розблокують роботу, то заб'ють гол у свої ворота. І в ворота України, оскільки через них ми не зможемо прийняти низку законів, які посилили б позиції країни в питанні безвізового режиму на саміті з Євросоюзом".

Атака "регіоналів" змусила УДАР коректувати позиції, однак відступати партія Віталія Кличка не має наміру.

"Наша вимога – не "Рада-3" і не сенсорна кнопка, а введення системи, яка зробила б неможливим голосування за інших, - сказав нам нардеп-"ударівець" Павло Розенко. - Якщо нинішня система не може цього забезпечити, нехай виділяють гроші на "Раду-4", а доти можна голосувати руками, бюлетенями або якимось іншим способом - тут ми готові на компроміс. Але вони хочуть все залишити, як є. Зібрати на один день 250 депутатів можна, але в середу їх буде 210, і знову почнеться кнопкодавство. Тому якщо ми зараз поступимося, все залишиться по-старому. Але ми не хочемо цього, тому що люди обирали депутатів для того, щоб вони самі працювали в залі, а не отримували зарплату, навіть не приходячи в парламент".

Втім, і на цей аргумент у "регіоналів" вже знайшлася відповідь.

"Вони хочуть змусити десяток чоловік постійно ходити в Раду, а самі вже третій тиждень не дають працювати всім 450 депутатам. Невже вони думають, що виборці за це голосували?! - обурюється Чечетов. - Поки вони сиділи в залі і їли вареники, я був в окрузі, і люди запитували мене: "Вони ж і так нехуденькі, коли вони вже наїдяться?!"

Яценюк сказав - з "ударівцями" не спати?

"Регіонали" готуються до тривалої облоги президії. За словами Михайла Чечетова, сьогодні вони навіть не будуть проводити погоджувальну раду: "Немає сенсу, оскільки незрозуміло, чи вдасться нам попрацювати. Але якщо президію розблокують, у нас є порядок денний сесії, по ній і будемо працювати".

На відміну від погоджувальної ради, засідання фракцій сьогодні відбудуться. На думку джерела в "Батьківщині", сьогоднішнє засідання фракції може виявитися найбільш мирним за 40 днів існування фракції: "Напевно, вперше у нас всі єдині в тому, що незадоволені Віталієм Кличком. Він всю опозицію втягнув у блокування під своїм партійним прапором, а тепер не знає, як викрутитися. Та ще добре б блокували за демократію чи "соціалку" - а для народу персональне голосування на 120-му місці. Яценюк дав команду в залі не ночувати, і правильно зробив. Олег Тягнибок теж дистанціювався від усього цього. Зрозуміло, що публічно ми вимоги Кличка підтримуємо, але тільки публічно. Побачите - у вівторок у президії будуть самі "ударівці".

"Кличко не знає, що з цим робити"

Якщо абстрагуватися від красивих гасел, в сухому залишку залишається банальна боротьба за голоси виборців. Причому боротьба не тільки між владою та опозицією, але й всередині самої опозиції.

"В УДАРу не було варіантів: на першій сесії розкручувалася "Свобода", щось робила "Батьківщина", а Кличко помітний не був. Йому потрібно було знайти привід засвітитися. Привід був знайдений, але що тепер з цим робити, не знають", - говорить політолог Володимир Корнілов.

Справді, назвати вдалою роботу політтехнологів УДАРу не можна. Момент для блокування Верховної Ради був обраний невдало: робота парламенту "регіоналам" зараз не потрібна. От якби на порядку денному стояло щось подібне до Харківських угод, прийняття яких кров з носу вимагала б Банкова, кров пішла б у багатьох, і не лише з носів. Але в порядку денному - порожньо. І це дозволяє "регіоналам" брати опозицію змором, звинувачуючи в небажанні працювати, зриві планів по введенню безвізового режиму тощо.

Досвідчені нардепи знають розхожу фразу: блокування легко почати, але з нього важко вийти. "Ударівці" через недосвідченість вважають, що сидіти в президії можна нескінченно, але "регіонали" на своєму досвіді кількох місяців сидіння з антинатівськими кульками в 2008-му знають: спочатку такі акції отримують підтримку в суспільстві, потім до них ставляться байдуже, після чого вони вже викликають роздратування. Через місяць вже ніхто не буде пам'ятати про особисте голосування - всі будуть бачити лише хронічно непрацюючий парламент.

Щоб цього не сталося, партія, починаючи блокування, повинна мати спосіб красиво вийти з нього. ПР на капітуляцію не піде - це буде удар по її іміджу. А значить, УДАР повинен шукати вихід сам. Але якщо не трапиться якийсь повінь у Закарпатті чи інша НП, заради якої можна благородно очистити президію, Кличко знову опиниться в програші.

"Вони можуть використати як привід і необхідність прийняти якісь закони до саміту Україна-ЄС, але після звинувачень з боку "регіоналів" це вже буде виглядати як поразка", - вважає Корнілов.

До речі, в суботу, 16 лютого, Віталій Кличко мав тригодинну розмову з секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, відомим своїм умінням розрулювати парламентські кризи. Але поки що несхоже, що вихід був знайдений, пише Дмитро Коротков у статті "Чим може закінчитися блокада Ради" в газеті "Сегодня".

Депутати "запорють" домашню роботу ЄС

Під кінець другого тижня блокування парламентської трибуни депутатами від фракції "УДАР" у політологів практично не залишається сумнівів, що для опозиції це глухий кут, з якого ні "Батьківщина", ні "Свобода", ні "УДАР" з перемогою не вийдуть. Стовідсотковим переможцем не стане і Партія регіонів. Але "регіонали" блокади не затівали. А значить, їхній пакет акцій в парламентському колапсі невеликий.

Експерти вважають, що в п'ятницю, коли в сесійній залі для журналістів провели презентацію системи "Рада-3", стало ясно, що "УДАР" програє цей бій. Тоді депутати від партії влади наочно продемонстрували, що дива під назвою "чарівна кнопка" не відбудеться. Що ця система стовідсоткової гарантії персонального голосування не дасть. Після цього лідерам фракцій варто було б знову зібратися в кабінеті спікера і обговорити, як виходити з кризи без втрати обличчя для організаторів.

Депутати від Партії регіонів не заперечують, що вимоги команди Кличка справедливі. Інша річ, що боротьба за цю справедливість дуже нагадує боротьбу за мир в СРСР: поки каменя на камені не залишиться. І неважливо, скільки законопроектів заморожено через простій Ради.

Вже зрозуміло, що "ударівці" здаватися не мають наміру, навіть якщо не включать систему "Рада-3". Хоча з дня відкриття другої сесії 5 лютого в парламентському портфелі накопичився чималий пакет важливих законопроектів. І не тільки внутрішніх, але і тих, які можуть прискорити процес євроінтеграції нашої країни. До того ж не можна забувати, що на кінець лютого намічений саміт "Україна-ЄС". Політологи нагадують, що опозиція найбільше з усіх наполягає на необхідності зблизитися з Євросоюзом. Але водночас і найбільше гальмує цей процес. Адже питання лібералізації візового режиму - це ж не надприбутки олігархів, а реальна можливість особистого зближення з Європою для кожного громадянина нашої країни - від студента до пенсіонера.

На даний момент на розгляді парламенту є п'ять законопроектів, присвячених саміту "Україна - ЄС", який відбудеться через тиждень, 25 лютого. Доти закони потрібно встигнути розглянути і прийняти "під куполом" - інакше країна буквально провалить "домашнє завдання", яке дав нам Євросоюз.

"Значна частина робіт або вже виконана, або буде пророблена, і ті завдання, які перед нами стоять, цілком реальні. Наприклад, необхідні законодавчі акти для реалізації безвізового режиму вже знаходяться в нашій Верховній Раді, - пояснив в спілкуванні з користувачами Facebook прем'єр Микола Азаров. - Якби депутати від опозиційних фракцій думали про питання європейської інтеграції, вони б зараз не займалися "кнопковими" питаннями, а працювали з нами разом над прийняттям цього закону. Але навіть і при блокуванні я думаю, що ми зуміємо зробити те, під чим ми підписувалися".

Перш за все, за словами самих дипломатів, "домашнє завдання" стосується законів про лібералізацію візового режиму з Євросоюзом. Кожен, кому хоч раз доводилося стояти в черзі за шенгенською візою, розуміє важливість завдання.

"Зараз ми очікуємо, що до саміту уряд внесе до парламенту ще кілька проектів законів для реалізації першого етапу плану лібералізації, - сказав глава МЗС Леонід Кожара. - Хоча кількість віз Шенгенської зони, які видаються, постійно збільшується, але громадяни України гостро відчувають візові бар'єри".

Скасувати "моральну" комісію і пенсії для багатодітних

У Раді простоюють і ще кілька важливих законопроектів. Наприклад, урядовий - про збільшення пенсій за особливі заслуги перед країною (мова про батьків, які виховали п'ять і більше дітей). Також "зависли" зареєстровані Кабміном і вже передані в комітети проекти законів про удосконалення захисту персональних даних, граничну кількість суддів і про "остаточне і беззастережне" усунення Нацкомісії з питань суспільної моралі - її повноваження урядовці пропонують переосмислити і передати Мінкультурі та іншим пов'язаним з ним відомствам.

Не може Рада розглянути й фінансування експерименту в сфері охорони здоров'я - річ у тім, що в Києві, Дніпропетровській, Донецькій та Вінницькій областях передали на фінансування обласним бюджетам - ось їм якраз і не вистачає сьогодні коштів, оскільки Рада повинна перерозподілити фінанси. "Провалюється" і терміновий законопроект про надання коштів на фінансування екстреної медичної допомоги - "швидким" необхідні були додаткові кошти.

Під питанням і проекти закону про вищу освіту, і Антикорупційне бюро авторства Арсенія Яценюка, і його ж пропозиція встановити результати парламентських виборів у "проблемних" округах (замість того щоб влаштовувати там перевибори). Що цікаво, депутати від УДАРу "підклали свиню" не тільки своїм колегам по опозиції - поза справами залишилися і якісно важливі закони, прописані своїми ж депутатами. Наприклад, постанова "про скасування необґрунтованих привілеїв глави Верховної Ради і президента України" Павла Розенка, яким пропонується скасувати 70-відсоткову доплату для колишніх спікерів Ради, яку ті отримують довічно, і право користування держдачами (у колишніх президентів хочуть відняти більшість повноважень, які ті мають після відставки - крім хіба що довічного права користуватися держохороною).

"Провисають" і звичайні гуманітарні ініціативи: проект постанови про відзначення 151-річчя з дня написання Гімну України, зареєстрований В'ячеславом Кириленком, і більш "рядові" ініціативи - пропозиція відзначити "державно" 120-річчя з дня народження поета Василя Василька та 900-річчя першого варіанту "Повісті минулих літ" - обидва проекти запропонував Володимир Яворівський.

Супротивники блокування нагадують, що один день простою парламенту обходиться країні в 2 млн грн.

Політолог Михайло Погребинський вважає, що на цьому тижні блокування закінчиться.

"Опозиція розуміє, що блокування нічого не вирішує і вони нічого не виграють. Що довше вони блокують, тим вища можливість дострокових виборів, які нікому не потрібні, в них ніхто не зацікавлений. Лише двом сторонам треба знайти спосіб, як вийти з кризи і не втратити обличчя. Думаю, що на цьому тижні компроміс знайдуть, і блокування закінчиться", - каже політолог.

У свою чергу народний депутат від УДАРу Павло Розенко стверджує, що черги чекають сотні законопроектів.

"Ми готові працювати, адже нас обирали, щоб ми працювали і приймали закони. Але Верховна Рада повинна працювати так, як прописано в Конституції - народні депутати повинні ходити на роботу і не голосувати за інших людей. Ми розуміємо, що своєї черги чекають сотні законопроектів, які вирішують проблеми суспільства. Але вони повинні затверджуватися законно, щоб ніхто не міг їх оскаржити", - переконаний депутат, пишуть Сергій Медвідь і Анастасія Золотарьова в статті "Тупик опозиції" в газеті "Комсомольская правда в Украине".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1087 | Додав: adminA | Теги: рада, глухий кут, 18 лютого, преса
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ