Пт, 2024-03-29, 00:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 16 » Рахункова палата повідомила, що за межею бідності вже живуть 12,5 млн українців
14:54
Рахункова палата повідомила, що за межею бідності вже живуть 12,5 млн українців
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Рахункова палата заявляє про підвищення рівня бідності в Україні в січні-вересні на 0,4% до 26,4%, або 12,5 млн осіб. Про це сказано у висновку Рахункової палати з виконання державного бюджету на 2010 рік за 9 місяців, розміщеному на сайті відомства.

"Всупереч намірам Програми (Державної програми економічного й соціального розвитку на 2010 рік (Антикризової програми)) рівень бідності підвищився на 0,4 проц пункти й становив 26,4 відсотка, або 12,5 млн осіб", - сказано у висновку палати.

При цьому, за даними палати, рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, становив 8,5%, що перевищило показник (8,1%), передбачений антикризовою програмою.

Розмір прожиткового мінімуму за 9 місяців номінально збільшився лише на 2,2%, однак з урахуванням індексу споживчих цін реально знизився на 4,8%.

Водночас, як сказано у висновку Рахункової палати, за даними Міністерства праці й соціальної політики, прожитковий мінімум у цінах вересня поточного року становив 952 гривні, що більше за законодавчо встановлений на цей місяць розмір (843 гривні) на 109 гривень.

Дотепер не переглянутий набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення відповідно до вимог закону "Про прожитковий мінімум", що передбачено антикризовою програмою.

Зазначені набори, на підставі яких визначається розмір прожиткового мінімуму, повинні переглядатися кожні 5 років, однак не мінялися із часу їх затвердження постановою Кабінету Міністрів від 14 квітня 2000 року №656.

При цьому в затверджених нормах взагалі не враховані окремі життєво необхідні видатки, зокрема на послуги охорони здоров'я, освіту, оздоровлення, зв'язок, що є переважно платними.

Рахункова палата зазначає, що вперше за останні 10 років держбюджет виконувався в умовах затвердженою Верховною Радою антикризової програми.

При цьому виконання держбюджету-2010 за 9 місяців Рахункова палата оцінила як низьке.

Слід зазначити, раніше уповноважена з прав людини Ніна Карпачова заявила, що українці збідніли за останній рік на 10%. За статистикою ООН, за межею бідності в Україні перебувають 78% людей. Україна посідає 83-є місце за рівнем розвитку суспільства, опустившись за останній рік на 7 сходинок рейтингу, - визначають експерти ООН. Таке падіння викликане тим, що реальні доходи українців упали на 10%, і зросла кількість малозабезпечених, пояснює Карпачова.

"ООН зазначає, що абсолютну бідність в Україні начебто подолано. Але відносна бідність в Україні, за їхніми критеріями, становить 78%. Тобто, в такої частини українців споживчий кошик менший за визнану у світі межу бідності - 17 доларів на день", - говорить Омбудсман.

"Це серйозне питання для нашої держави. Потрібно чітко поставити діагноз і чітко подолати цю хворобу. Адже саме через бідність унеможливлюється реалізація більшості прав людини", - додає Карпачова.

Загалом експерти зазначають, що за рівнем добробуту Україна посідає одне з останніх місць у Європі, випереджаючи лише Молдову.

На думку Карпачової, бідність в Україні є також однією з основних причин злочинності.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 940 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ