Сб, 2024-04-20, 08:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 5 » Росія готова судитися з Україною через газ, а в МС Київ ніхто не тягне
14:55
Росія готова судитися з Україною через газ, а в МС Київ ніхто не тягне
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Росія заявляє, що готова відстоювати свою позицію у газовій проблематиці з Україною в будь-якому міжнародному суді, проте в Києві сподіваються, що це питання вдасться врегулювати в двосторонньому форматі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Як сказала прес-секретар президента за його дорученням, ми готові відстоювати свою позицію в будь-якій міжнародній судовій інстанції", - заявив сьогодні, 5 вересня, голова МЗС РФ Сергій Лавров на прес-конференції у Москві.

Зі свого боку глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив: "Завжди є одна група людей, яка зацікавлена в розгляді справ у судах, - це юристи. Напевно, ми спробуємо зробити все можливе, щоб полегшити їм життя і знайти рішення, природно, в двосторонньому форматі".

"Хоча аргументів для того, щоб представити нашу позицію в будь-якому міжнародному суді, звичайно, у нас достатньо, але ми розраховуємо, що знайдемо рішення в найближчому майбутньому, яке б відповідало сучасній ринковій ситуації і сучасній договірній практиці", - підкреслив Грищенко.

У свою чергу Лавров зазначив, що Росія при вирішенні газових питань з Україною діє відповідно до принципу поваги міжнародних зобов'язань.

"Що стосується газових і інших економічних питань, то ми тут керуємося загальноприйнятим принципом пошани міжнародних зобов'язань, включаючи і контракти, і міжурядові угоди", - сказав Лавров.

"Я думаю, що ті, хто безпосередньо займаються питаннями, пов'язаними з газом, з газовою співпрацею, взагалі з питаннями, пов'язаними з вільною торгівлею і лібералізацією торговельних режимів, будуть професійно, без політизації, без ідеологізації шукати відповідей на ці питання", - підкреслив Лавров.

"Ми живемо і намагаємося наші відносини з усіма державами будувати на основі принципів, що діють у світі, пошану взаємних зобов'язань, пошану міжнародних зобов'язань", - зазначив російський міністр.

Нагадаємо, на саміті в Душанбе президент Віктор Янукович зазначив, що Україна не сприймає будь-якого тиску в процесі переговорів щодо перегляду ціни на російський газ.

Янукович заявив, що діалог між Україною і Росією з питання перегляду газових контрактів буде продовжено, незважаючи на умови російської сторони про можливі поступки ціни на російський газ у разі об'єднання НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Нагадаємо, раніше президент Янукович категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Зазначимо, минулої п'ятниці прем'єр України Микола Азаров повідомив, що уряд України направив на адресу уряду Росії листа, в якому виклав свої аргументи на користь організації переговорів з уточнення обсягів постачання газу в Україну, а також умов його транзиту на 2012 рік. Азаров заявив, що запланована урядом реструктуризація "Нафтогазу України" приведе до перегляду підписаних ним газових угод з "Газпромом".

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у відповідь у коментарі на заяву Азарова погодився з перспективами реструктуризації "Нафтогазу України" і перегляду контрактів, але тільки за умови злиття компанії із "Газпромом".

Прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков заявив у п'ятницю, 2 вересня, що російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу України", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Останнім часом Україна намагається знизити ціну закупівлі російського газу, розірвавши газові контракти 2009 року. Проте Росія погодилася на зниження ціни тільки в разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або вступу України до Митного союзу. Українська влада заявила, що ГТС за бєларуським сценарієм не віддасть, а з МС співпрацюватиме тільки у форматі "3+1" і націлена на ЗВТ з Євросоюзом.

Такі заяви обурили Росію - в ефірі "Першого телеканалу" РФ прозвучала жорстка критика політики президента України Віктора Януковича.

Експерти називають заяви української влади щодо реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Як відомо, 31 серпня високопоставлене джерело в уряді України повідомило, що Україна має намір вирішити питання про ціну на російський газ у судових інстанціях у випадку, якщо домовленості про зниження ціни не вдасться досягти на двосторонніх переговорах з Росією.

На запитання, коли це може відбутися, співрозмовник припустив, що такі кроки Україна може зробити до кінця 2011 року.

Пізніше стало відомо, що Україна подала заявку на закупівлю у "Газпрому" в 2012 році 27 мільярдів кубометрів газу проти 40 мільярдів кубометрів у 2011 році.

Після цього глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що "Нафтогаз України" повинен оплачувати щороку не менш ніж 33 млрд куб м газу, як це передбачено умовами довгострокового контракту на умовах "бери або плати".

Раніше Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладенні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

"Газпром" i "Нафтогаз" 21 квiтня 2010 року в Харкові пiдписали доповнення до контракту на постачання газу, згiдно з яким українська сторона отримала знижку в цiнi на газ, яка дорiвнює величинi зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згiдно з постановою уряду РФ вiд 30 квiтня, нульове експортне мито при постачаннях росiйського газу до України дiє по 2019 рiк включно.

За контрактної цiни на газ нижче 333,33 дол за 1 тис кубометрiв розмiр мита дорiвнюватиме нулю. Якщо цiна дорiвнюватиме або буде бiльшою за 333,33 дол, то мито визначатиметься як рiзниця 30% контрактної цiни та суми в 100 доларів.

Спецiальний митний збiр дiє щодо 30 млрд куб м газу, що постачається до України в 2010 роцi, i 40 млрд куб м газу, який щороку постачатиметься Українi з 2011 по 2019 рiк. Обсяги газу, що перевершують цей показник, оподатковуватимуться загальним 30-вiдсотковим митом на експорт газу з Росiї. Мито застосовується з 1 квiтня 2010 року.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Лавров запевняє, що Україну до Митного союзу ніхто не тягне

Росія не намагається насильно затягнути Україну у створюваний спільно з Бєларуссю і Казахстаном Митний союз, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. "Я не можу погодитися з тим, що ми когось кудись намагаємося загнати, тим більше загнати Україну в Митний союз", - сказав він.

За словами російського міністра, в даний час Росія хоче, щоб Україна зробила вибір - зацікавлена вона вступити до Митного союзу чи ні.

Кажучи про перспективи створення зони вільної торгівлі між Митним союзом і ЄС, Лавров зазначив, що конкретні аспекти створення подібної зони повинні обговорюватися в ході переговорів.

"Зони вільної торгівлі ґрунтуються на загальних принципах, але конкретні аспекти того або іншого режиму можуть різнитися. Тому тут необхідно вести переговори з повним розумінням того, хто є в якій структурі", - пояснив він.

У свою чергу глава МЗС України Костянтин Грищенко заявив, що чекати повноправної участі України в Митному союзі в найближчому майбутньому не варто. "Ми вважаємо, що сьогодні, на жаль, реальних можливостей для повноцінної участі в Митному союзі не існує хоча б через той факт, що Україна є членом СОТ, а наші три держави-партнери (Росія, Бєларусь, Казахстан) - ще ні", - заявив він.

"Це питання зараз обговорюється на різних рівнях тими, хто відповідає за економічний блок, за економічні аспекти співпраці між двома державами. Я думаю, що в ході цих переговорів аргументи сторін буде почуто, і ми знайдемо ту формулу, яка відповідатиме нашому бажанню розвивати відносини між двома державами на основі стратегічного партнерства", - підкреслив Грищенко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 828 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ