Чт, 2024-03-28, 16:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 23 » Саакашвілі боїться, що "необмежена у своїх діях" Росія скоро добереться і до нього
16:00
Саакашвілі боїться, що "необмежена у своїх діях" Росія скоро добереться і до нього
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Президент Грузії Михайло Саакашвілі побоюється, що Росія набуває необмеженої свободу дій на території колишнього СРСР, один за одним скидаючи демократичні уряди в сусідніх країнах, пише сьогодні InoPressa з посиланням на газету Time.
Грузинський лідер не виключає, що скоро Москва візьметься і за його повалення, вважають журналісти.

На думку видання, Саакашвілі почувається дуже незатишно у зв'язку з тим фактом, що за останні три місяці впали два з трьох режими, встановлених в епоху "кольорових революцій". Йдеться про кардинальну зміну влади в Україні і повалення президента Курманбека Бакієва у Киргизстані.

Зазначимо, що, коментуючи державний переворот у Киргизстані, багато які з іноземних ЗМІ писали про "руку Москви". "Макіавеллівські" маніпуляції республіками СНД в епоху Путіна стають звичайними, зауважують в зарубіжній пресі. У Кремлі і уряді РФ від причетності до заворушень у Бішкеку категорично відхрестилися. Сам Бакієв також не вірить, що його скинули російські спецслужби, хоч і визнає, що дратував Москву своєю проамериканською політикою.

Звернемо увагу, що в Україні повна зміна влади у всіх верхах вже відбулася, в Киргизстані президентські вибори призначено на жовтень. У Росії вже шукають "свого" кандидата на цю посаду. Втім, придивляються до кандидатів не лише там, а й в Ізраїлі.

Саакашвілі, судячи з усього, побоюючись, що скоро настане його черга, в інтерв'ю журналу закликав адміністрацію президента США Барака Обами перешкодити Росії у своїх цілях впливати на республіки колишнього СРСР.

Як вважає грузинський лідер, Обама наразі потрапив у незручне становище через те, що прагне налагодити зв'язки з Кремлем. У зв'язку з цим США змушені спокійно дивитися на маневри Росії у країнах СНД.

Як нагадав Саакашвілі, попередник Обами Джордж Буш, навпаки, підтримував "кольорові революції", не боячись вступати в конфронтацію з Москвою. Втім, варто нагадати, Буш-молодший пішов з Білого дому з рекордно низьким рейтингом серед самих же американців.

Президент Грузії впевнений, що тепер метою Росії є домогтися розриву відносин Тбілісі і Вашингтона й повернути сферу впливу в регіоні. За словами Саакашвілі, Росія вимагає від США не намагатися залучити колишні республіки СРСР в НАТО, відкрито не підтримувати опозиційних рухів, які прагнуть повалити проросійські уряди.

Крім того, за словами Саакашвілі, Москва хоче, щоби США всі свої дії на території колишнього СРСР узгоджували з Росією, особливо це стосується військової сфери. На думку Саакашвілі, найочевидніша зміна в підході спостерігається в НАТО.

Нагадаємо, що напередодні США і НАТО заявили, що вітають політику Януковича. Раніше президент України скасував комісію, яка працювала над вступом країни до Альянсу. У середу стало відомо про укладення угоди між Росією і Україною щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму. Експерти одразу ж зазначили, що військова присутність Росії в Севастополі надовго віддалить перспективу долучення України до НАТО.

А ось генсек НАТО Андерс фоґ Расмуссен, навпаки, заявив, що продовження термінів перебування російського Чорноморського флоту в Криму не завадить Україні в майбутньому стати членом НАТО.

Саакашвілі зазначив в інтерв'ю, що адміністрація Обами запевняє про свою постійну підтримку Грузії і поскаржитися на брак уваги Вашингтона Тбілісі поки не може. Однак, за словами грузинського лідера, російсько-грузинська війна 2008 року продемонструвала, що Росія готова застосовувати силу для захисту своїх інтересів у регіоні, а США можуть бути втягнуті у війну, якщо, як і раніше, будуть рішуче опиратися цим інтересам.

Зазначимо, що з часу осетинського конфлікту минуло вже півтора року. Після російсько-грузинської війни, Абхазія і Південна Осетія проголосили незалежність і зараз, фактично, контролюються російськими військами.

30 вересня минулого року незалежна комісія ЄС оприлюднила доповідь щодо війни на Кавказі, у якій сказано, що обстріл Цхінвалі грузинськими збройними силами в ніч з 7 на 8 серпня 2008 року поклав початок масштабного збройного конфлікту в Грузії, хоча це був лише кульмінаційний момент тривалого періоду наростання напруженості, провокацій та інцидентів.

Раніше Саакашвілі заявив, що Грузія змушена будувати демократію практично "під дулом пістолета" - в умовах постійної загрози з боку Росії. Досі "російські танки стоять в 30 милях від нашої столиці".

"Кремль давно вважає, що наш демократично обраний уряд потрібно змінити будь-якими засобами", - сказав Саакашвілі. "Ми усвідомлюємо, що найкраща, якщо не єдина, гарантія нашої безпеки - це демократична грузинська держава, яка налагодила міцне партнерство з західними інститутами", - зазначив він.

"На жаль, нам постійно заважають у мирному розвитку, і в першу чергу, Росія, яка бажає відродити свій вплив на пострадянському просторі", - заявив Саакашвілі тоді ж, виступаючи у Гарвардському університеті у США.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1104 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ