Чт, 2024-03-28, 19:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2011 » Травень » 16 » Шатл "Індевор" востаннє полетів у космос
19:14
Шатл "Індевор" востаннє полетів у космос
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Шатл "Індевор" успішно стартував у понеділок з космодрому на мисі Канаверал в штаті Флорида. На дев'ятій хвилині польоту він без проблем вийшов на орбіту. На його борту в політ до Міжнародної космічної станції (МКС) вирушив екіпаж із шести осіб, передає ИТАР-ТАСС. Нагадаємо, це останній політ "Індевор", після якого знаменитий космічний корабель відправиться в музей. Запуск шатлу неодноразово переносився через технічні проблеми.

Командиром екіпажа "Індевор" є досвідчений астронавт Марк Келлі. Пілотувати космічний корабель буде льотчик Грег Джонсон. Разом з ними до МКС як фахівці вирушили астронавти NASA Роберто Вітторі, Дрю Фойстел, Майк Фінк і Грег Шамітов. Трьом останнім під час польоту "Індевор" до МКС належить зробити виходи у відкритий космос.

Всі астронавти, які входять до нинішнього екіпажу "Індевор", вже літали в космос. Так, для 47-річного Келлі майбутній політ є четвертим. Уперше він як пілот злітав у космос в 2001 році, а потім в 2006-му. 2008 року він втретє вирушив у космос вже як командир екіпажу корабля "Дискавері".

Пілот "Індевор", 47-річний Грег Джонсон, уперше літав до МКС в 2008 році. Він, як і Келлі, - колишній військовий. До зарахування в загін астронавтів NASA в 1998 році полковник Джонсон служив у ВПС США. Ще один колишній військовослужбовець в нинішньому екіпажі шатла - Майкл Фінк. Полковник ВПС США має багатий космічний досвід, бо двічі - в 2004 і в 2009 роках - працював у складі екіпажів МКС. Він провів на орбіті в цілому 366 днів, зробивши за цей час шість виходів у відкритий космос. При цьому досвідчений астронавт жодного разу не літав на американських шатлах, зробивши два попередні польоти на російських кораблях "Союз". В ході теперішньої космічної подорожі він також зробить виходи у відкритий космос.

До складу нинішнього екіпажу входить ще один астронавт, який ніколи раніше не літав на шатлах, але вже двічі бував у космосі - італієць Роберто Вітторі. Полковник італійських ВПС має за плечима 2,5 тисячі годин польотів на більш ніж 40 різних типах повітряних суден. У космос Вітторі обидва рази вирушав на російських "Союзах". Під час майбутнього польоту він керуватиме "рукою" робота-маніпулятора.

Ендрю Фюстелу під час нинішньої космічної подорожі належить зробити три виходи за межі станції. Геофізик за фахом, Фюстел є досвідченим "космічним монтажником". Під час свого попереднього польоту на навколоземну орбіту він зробив три виходи у відкритий космос для проведення складних операцій з ремонту телескопа Hubble.

Фахівець з аеронавтики Грег Шамітов під час цього польоту "Індевор" також проводитиме роботи за межами МКС. Під час свого першого "космічного відрядження" в 2008 році він пропрацював на станції 183 дні.

Передбачається, що це космічна подорож "Індевор" триватиме 16 днів, протягом яких астронавти мають чотири рази вийти у відкритий космос, тривалість кожного виходу перевищить 6 годин. Їх намічено на п'ятий, сьомий, дев'ятий і одинадцятий дні польоту. Під час виходів члени екіпажу "Індевор" проведуть профілактичні роботи на зовнішній поверхні станції і встановлять на МКС нове устаткування.

До завдань космічної подорожі шатла входить також доставка на Міжнародну космічну станцію різного роду вантажів, зокрема альфа-магнітного спектрометра (АМС), створеного для дослідження елементарних частинок космічного випромінювання. Цей складний прилад, на виготовлення якого пішло 14 років, важить близько 7 тонн і коштує 1,5 млрд доларів.

Стикування шатла з МКС намічено на середу, 18 травня, на 6.15 за часом Східного узбережжя США (12.15 за Києвом). Повернення корабля на Землю заплановано на 1 червня на 02.32 за часом Східного узбережжя США (09.32 за Києвом).

Нинішній політ стане 25-м і останнім в "кар'єрі" "Індевор". Цей космічний корабель перебуває на службі в американському космічному відомстві вже 19 років. За цей час він провів в космосі 6729 годин, 39 хвилин і 44 секунди, зробивши 4429 обертів навколо Землі і пролетівши 165 млн 39 тис 417 км.

Раніше повідомлялося, що запуск останнього шатла в рамках програми NASA Space Shuttle відбудеться в листопаді 2010 року через необхідність завершити роботи з удосконалення альфа-магнітного спектрометра (АМС), який буде встановлено на Міжнародній космічній станції (МКС). Також передбачалося, що останнім у програмі Space Shuttle буде запущено шатл "Дискавері" 30 вересня, проте вирішено, що завершувати космічну програму належить шатлу "Індевор".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1100 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ