Ср, 2024-04-24, 16:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Вересень » 28 » Що найбільше цікавило місію МВФ в Україні - наскрізна корупція, олігархи, якість судів
09:36
Що найбільше цікавило місію МВФ в Україні - наскрізна корупція, олігархи, якість судів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Наскрізна корупція, олігархи, якість судів. Що найбільше цікавило місію МВФ в Україні

НВ Бізнес з’ясував, що в Києві місія МВФ детально аналізувала конфлікт навколо ПриватБанку, щоб зрозуміти, чи не відіб'ється він на платоспроможності України

Як повідомили в МВФ, місія в Україні під головуванням Рона Ван Родена, яка працювала в Києві 12-27 вересня, почала обговорення нової трирічної програми в межах механізму розширеного фінансування.

«За останні два тижні експерти місії провели плідні дискусії з питань напрямів політики для нової програми, зокрема, податково-бюджетної і грошово-кредитної політики, а також ключових заходів реформування. Крім того, було наголошено на важливості Центрального банку і захисту фінансової стабільності, а також необхідності докласти всіх зусиль для мінімізації фіскальних витрат, пов'язаних з реорганізацією або ліквідацією банків. Обговорення нової програми триватимуть в найближчі тижні», — зазначено в заяві Фонду.

Україна перебуває в 14-місячній програмі МВФ з 19 грудня 2018 року в межах механізму stand-by обсягом $3,9 млрд, з яких $1,4 млрд Фонд виділив відразу. Однак, після першого перегляду програми в травні цього року, коли на президентських виборах вже переміг Володимир Зеленський, місія МВФ поїхала і не дала рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Однією з офіційно озвучених причин було оголошення дострокових парламентських виборів, на яких також беззастережно перемогла пропрезидентська партія «Слуга народу». Також на рішення МВФ могло вплинути замість запланованого підвищення, зниження цін на газ для населення.

Нова влада хоче домогтися відкриття нової три-чотирирічної програми співпраці для України до кінця року. Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомляв, що метою переговорів з місією є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року.

Щодо обсягу необхідних для України коштів МВФ ні у представників команди президента, ні у Нацбанку розуміння поки що немає. Однак, раніше агентство Bloomberg повідомляло, що Україна розраховує отримати в межах нової програми $5 млрд. Кошти, отримані від МВФ, зараховують до золотовалютних резервів НБУ, які далі розподіляються для покриття необхідних витрат держави, зокрема, обслуговування держборгу.

«Відносно обсягів програми важливо розуміти, скільки нам потрібно, а це ми зможемо більш чітко сказати, коли попрацюємо з проектом державного бюджету», — сказала перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова.

Відзначимо, що в проекті бюджету 2020 закладена найбільша в історії України сума в 438,1 млрд грн на погашення та обслуговування держборгу України. Без коштів МВФ Україна може опинитися в скрутному становищі, не маючи ресурсів для погашення боргів. Крім того, якщо Україна не перебуватиме в програмі МВФ, країні буде складно і дорого позичати кошти у інвесторів, для яких співпраця з МВФ є основним позитивним маркером. Неможливість обслуговувати держборг може призвести до дефолту України. Як повідомлялося раніше, наближений до Зеленського олігарх, колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський, виступав з пропозицією оголосити в Україні дефолт.

«Наскрізна корупція». Що вивчала і які рекомендації дала місія Україні

У повідомленні МВФ за підсумками місії вказується, що темпи зростання економіки України, незважаючи на недавнє квартальне зростання в 4,6%, «залишаються занадто низькими, щоб помітно скоротити розрив між рівнями в Україні і в сусідніх країнах». На думку МВФ, «зростання стримує слабке бізнес-середовище, зокрема, вади в законодавчій системі, наскрізна корупція, а також той факт, що у великих галузях економіки домінують неефективні державні підприємства або олігархи, що стримує конкуренцію та інвестиції». «Порівняльний аналіз в регіональному контексті показує, що найбільша різниця в розвитку реформ між Україною та сусідніми країнами полягає в якості правової інституційної системи. Хоча було досягнуто прогресу в створенні нових інститутів боротьби з корупцією, відчутних результатів ще немає. Через погані умови ведення бізнесу рівень залучення інвестицій і, зокрема, прямих іноземних інвестицій, в Україні значно нижче, ніж в інших країнах регіону», — вказується в повідомленні Фонду.

У МВФ підкреслюють, що економічна політика України повинна бути зосереджена на підтримці макроекономічної стабільності та створення умов для прискорення економічного зростання. Також у Фонді відзначили, що Україні потрібно проводити розважливу фіскальну політику для забезпечення прийнятного рівня боргу, підвищувати ефективність і результативність держвидатків, зокрема у сфері охорони здоров'я, освіти, підтримки вразливих груп населення «за допомогою чітко спрямованої адресної системи соціального захисту».

Крім цього, в МВФ вважають, що Україні потрібна обачна грошово-кредитна політика для уповільнення інфляції і накопичення резервів. Необхідно також мінімізувати вартість ліквідації банків для платників податків, йдеться в заяві.

Як резюмувала Катерина Рожкова, від місії МВФ надійшло 5 основних меседжів. «Незалежність НБУ, яка дозволить продовжити зниження інфляції до цільового показника; Забезпечення макрофінансової стабільності; Судова реформа і реальна робота в антикорупційному напрямі; Зниження ролі держави і олігархів у економіці; Ефективні дії з повернення активів збанкрутілих банків», — написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Фактор ПриватБанку

Опитані НВ Бізнес фінансові експерти і банкіри оптимістично дивляться на перспективи України укласти нову угоди з МВФ і отримати новий транш.

«Я думаю, ми будемо в програмі, потрібно дочекатися, коли буде узгоджений staff agreement, це займе кілька тижнів», — сказав НВ Бізнес директор казначейства Сітібанк Україна Владислав Сочинський.

Зараз основним ризиком для розриву відносин між Україною і МВФ може бути скасування націоналізації ПриватБанку.

Контекст

Як відзначала в інтерв'ю НВ Бізнес заступник голови правління Приватбанку Галина Пахачук, зараз щодо Привату проходить 600 ключових судових процесів.

Нагадаємо, що за три дні до голосування в другому турі президентських перегонів, в яких виграв асоційований з Коломойським Володимир Зеленський, прийнято відразу три рішення на користь екс-власника ПриватБанку:

18 квітня Окружний адмінсуд Києва — визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку;

19 квітня — цей же суд скасував рішення НБУ, яким визначено перелік пов'язаних з банком фізичних і юридичних осіб;

20 квітня 2019 року Печерський районний суд Києва в суботу вночі прийняв рішення розірвати договори особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування ПриватБанку на суму в 9,2 млрд грн.

За першими двома рішеннями держава подає апеляцію. А справа щодо розриву договорів поручительства Коломойського розглядається в Господарському суді Києва.

За даними НВ Бізнес, місія МВФ дуже схвильована темою ПриватБанку і не бачить можливим, щоб держава йшла на компроміс в цьому питанні з його колишніми власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. Як повідомило НВ Бізнес обізнане джерело, представники МВФ навіть зустрічалися з деякими чиновниками правоохоронних органів, до яких звертався вже націоналізований ПриватБанк із заявами провести розслідування про виведення і розкрадання коштів з банку його колишніми власниками і працівниками.

Відзначимо, як повідомляла раніше НВ Бізнес заступник голови правління Приватбанку Галина Пахачук, Генеральна прокуратура з моменту націоналізації ПриватБанку і написання відповідних заяв не викликала на допит жодного з колишніх топ-менеджерів ПриватБанку.

Катерина Рожкова підтвердила, що місія МВФ цікавилася долею ПриватБанку, але в контексті й інших банків, виведених з ринку. «ПриватБанк, так, це найбільший банк, це безпрецедентна ситуація для держави», — прокоментувала вона, зазначивши, що скасування націоналізації і повернення банку колишнім власником буде «червоною лінією», яку переходити не можна.

У цьому контексті слід нагадати, що на наступному тижні 1 жовтня Господарський суд Києва може прийняти рішення про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій Приватбанку державі за одну гривню в процесі націоналізації. Фактично, це означатиме повернення банку у власність його колишнім власникам.

Права власності на ПриватБанк Ігорю Коломойському можуть повернути 1 жовтня

 Петро Шевченко

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 439 | Додав: adminA | Теги: Україна, Корупція, місія МВФ, олігархи, якість судів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ