Чт, 2024-04-25, 18:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » Шкляру все-таки не вручать Шевченківську премію. Не буде на церемонії і Януковича
10:59
Шкляру все-таки не вручать Шевченківську премію. Не буде на церемонії і Януковича
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

9 березня в Каневі буде вручено Шевченківську премію у розмірі 250 тисяч гривень кожна. Але найскандальнішу премію не вручатимуть: в указі президента щодо нагороди не виявилося прізвища письменника Василя Шкляра, автора роману "Чорний Ворон", який визначив для премії Шевченківський комітет.

Не буде на церемонії вручення і самого президента: за повідомленням його прес-служби, лікарі заборонили Віктору Януковичу поїздки на великі відстані до зняття швів на нозі, яке заплановане на 11-12 березня, пише газета "Сегодня".

Зазначимо, роман "Чорний Ворон" багато експертів і політиків вважають ксенофобським за непривабливе зображення в ньому росіян та євреїв, що стало приводом для звернення до Європарламенту його депутата від Латвії Олександра Мирського.

Крім того, напередодні Шкляр звернувся до президента з проханням перенести його нагородження "на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника". При цьому у проханні він висловив повагу до самого Януковича.

У свою чергу відомий письменник Юрій Андрухович вже запропонував скинутися, щоб компенсувати Шкляру невручену премію. "Ця ситуація може стати феноменальною можливістю для громадянського суспільства трахнути владу ненасильницькою солідарною дією", - наголосив Андрухович.

Письменник також розкритикував Шкляра: "Що мені незрозуміло, (то) відмова Шкляра. Тобто навіть не він сам, а всі компліменти "Верховному Табачнику", тобто Віктору Федоровичу: я вас поважаю, я до вас з незмінною повагою. До кого було це звернення "з незмінною повагою"? До "зека"?! До душителя всього українського?!"

У свою чергу заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Сулима заявив, що відмова письменника Шкляра не приймати присуджену йому Шевченківську премію через міністра освіти Табачника - це його право і не більше.

Шкляр тим часом заявив, що зібрані для нього гроші віддасть на зйомку фільму за "Чорним Вороном". За його словами, за це вже нібито готовий взятися польський режисер Єжи Гофман.

Раніше автор роману вже припускав, що режисером фільму може стати такий майстер як Гофман, який чудово знімає батальні сцени. А щоб картина припала до смаку якомога більшому колу глядачів, потрібен розмах і технології Мела Гібсона, який зняв знамените "Хоробре серце".

Крім того, в Україні було оголошено збір коштів для зйомки національного блокбастера "Чорний Ворон" за романом Шкляра.

Нагадаємо, що президент Янукович у своєму указі від 4 березня не згадав про присудження у 2011 році Шевченківської премії з літератури. В указі глави держави №275 йдеться про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2011 Роману Гораку та Миколі-Ярославу Гнатіву — за 10-томне видання "Іван Франко", Миколі Дядюрі, Анатолію Солов'яненку, Сергію Магері, Оксані Крамаревій — за оперу Белліні "Норма" у Київській опері, Лідії Забілястій — за вокальні партії в оперних виставах і концертних програмах 2005-2010 років.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 877 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ