Вт, 2024-04-16, 12:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 25 » Син лівійського лідера Каддафі перейшов на бік опозиції. США подумує про допомогу Лівії військовою силою
11:05
Син лівійського лідера Каддафі перейшов на бік опозиції. США подумує про допомогу Лівії військовою силою
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Син лівійсСького лідера Муаммара Каддафі, Саїф аль-Іслам, приєднався до опозиціонерів, передає Lenta.ru з посиланням на іранський телеканал PressTV.

За даними каналу, Саїф аль-Іслам, якому батько доручив забезпечити лояльність силових структур і не допустити їхнього переходу на бік опозиції, 24 лютого приєднався до учасників акції протесту в Бенгазі. Це місто - друге за величиною в Лівії - вже кілька днів перебуває під контролем опозиції.

- США можуть незабаром застосувати військову силу в Лівії, але поки що закликають Європу об'єднатися проти Каддафі
- США спровокували повстання в Лівії, щоб заволодіти африканською нафтою, впевнений глава МЗС Венесуели

Повідомляється також, що син Каддафі дав зрозуміти, що його батько розглядає можливість самогубства або втечі до Південної Америки в разі неминучого усунення від влади.

Підтвердження інформації про перехід сина Каддафі на бік опозиції з інших джерел не надходило.

Після початку заворушень у Лівії Саїф аль-Іслам Каддафі, що раніше не брав активної участі в політичному житті країни, кілька разів виступав на лівійському телебаченні. Каддафі-молодший тоді поклав провину за події в країні на "зовнішніх ворогів" і заявив, що вони хочуть розділити її на кілька радикальних ісламізованих держав. Крім того, він спростував повідомлення про використання військової авіації для придушення виступів опозиції, а також заявив, що дані в іноземних ЗМІ про кількість загиблих у країні не відповідають дійсності.

24 лютого Саїф аль-Іслам Каддафі заявив, що всі порти й аеропорти в Лівії відкриті, життя в країні поступово "налагоджується".

Зазначимо, що народні заворушення в Лівії з вимогою відставки Каддафі, який керує країною більш як 40 років, почалися 15 лютого 2011 року. Влада чинить тиск на маніфестантів: за деякими даними, кількість загиблих у зіткненнях перевищує 800 осіб. Для розгону демонстрацій застосовувалася авіація. Під контролем опозиції перебуває частина країни, на бік супротивників Каддафі перейшли декілька міністрів і дипломатів, а також частина військових.

США можуть незабаром застосувати військову силу в Лівії, але поки що закликають Європу об'єднатися проти Каддафі

Президент США Барак Обама закликав лідерів Великобританії, Франції і Італії об'єднати зусилля і відреагувати на кризову політичну ситуацію в Лівії, передає Бі-Бі-Сі.

Білий дім вже пропонував низку заходів, здатних, на його думку, допомогти стабілізувати ситуацію, включно з економічними санкціями і заморожуванням лівійських активів.

Тепер Вашингтон заявляє, що незабаром Пентагон подасть на розгляд президентові своє бачення розвитку ситуації. За словами аналітиків, це означає, що припущення про можливе військове втручання США, про що висловлювались раніше деякі політичні діячі світу, зокрема Фідель Кастро, частково знаходять підтвердження.

В четвер, 24 лютого, відбулася телефонна розмова між Обамою, британським прем'єром Девідом Камероном, французьким президентом Ніколя Саркозі й італійським прем'єром Сильвіо Берлусконі.

В ході розмови президент Обама висловив глибоку стурбованість тим, що лівійський уряд вдається до насильства, що порушує всі міжнародні норми і суперечить всім стандартам людинолюбства, повідомляється в заяві Білого дому.

"Лідери обговорили низку можливих заходів для того, щоб закликати лівійську владу до відповідальності за свої дії. Так само вони обговорили розміри гуманітарної допомоги лівійцям", - сказано в документі.

У п'ятницю, 25 лютого, Рада Безпеки ООН проведе позачергове засідання, на якому обговорить подальшу лінію поведінки стосовно полковника Каддафі.

Постійний представник Великобританії в ООН Марк Грант нагадав членам Радбезу, що в четвер Муаммар Каддафі не зробив нічого, щоб зупинити насильство проти мирних демонстрантів, ігноруючи, отже, вимоги ООН. Проте, кажуть кореспонденти, ще невідомо, як поведуться Росія і Китай, які традиційно практично ніколи не підтримують резолюції про запровадження якихось санкцій.

28 лютого держсекретар США Хілларі Клінтон вилетить до Женеви на засідання Комісії ООН з прав людини, основною темою якої стане ситуація в Лівії. Влада Швейцарії тим часом розпорядилася негайно заморозити всі активи, що належать особисто Муаммару Каддафі і його високопоставленим прихильникам.

США спровокували хвилювання в Лівії, щоб заволодіти африканською нафтою, впевнений глава МЗС Венесуели

Президент Венесуели Уго Чавес в четвер на своїй сторінці в мережі Twitter назвав останні події в Лівії "громадянською війною". "Хай живе Лівія! Каддафі зіткнувся з громадянською війною!!" - цитує блог chavezcandanga лідера Венесуели РИА "Новости".

Запис з'явився відразу ж після промови міністра закордонних справ Венесуели Ніколаса Мадуро перед депутатами Національної Асамблеї, в якій він заявив, що за заворушеннями в Лівії стоять США. "Вони (США) створюють умови для виправдання вторгнення до Лівії. Важкі часи, які переживає Лівія, не варто міряти за інформацією від імперських новинних агентств", - сказав Мадуро, кажучи про західні ЗМІ.

Голова зовнішньополітичного відомства Венесуели в своєму виступі заявив зокрема, що насильство в Лівії розв'язано для того, щоб виправдати інтервенцію й оволодіти лівійською нафтою. За його словами, США прагнуть розчленувати Лівію на двадцять частин і таким чином позбавити Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) однієї зі своїх головних опор.

Тим часом представник Держдепу США Філіпп Кроулі 24 лютого запевнив журналістів, що події на Близькому Сході і в Північній Африці жодною мірою не спровоковані Америкою.

Раніше в результаті народних протестів впали владні режими в Єгипті й Тунісі. Зараз, крім Лівії, безлади тривають у Ємені та Бахрейні. Антиурядові виступи пройшли також в Алжирі, Іраку, Йорданії та Марокко.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 985 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ